sasq Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 (edytowane) Ponieważ ryzyko zgubienia piwnego zeszytu potencjalnie rośnie więc zdecydowałem się na notatki tutaj. Zwłaszcza że i tak systematycznie przeczesuje forum.Permanentnie brakuje mi czasu, wada pracy którą się uwielbia, stąd rozmyślanie o warzeniu piwa zawsze kończyło się stwierdzeniem "może za 30 lat" (choć raczej na emeryturze nie spadnie mi aktywność zawodowa)Wtem!!! Pod choinką znalazł sie zestaw do Brown Ale z http://craftabrew.com/ Zestaw z ekstraktem słodowym w proszku oraz słodem barwiącym... zanim się doczekałem na to piwo już fermentowała american wheat single hop na citrze #1 Brown Ale1galon #2 American Wheat Single Hop Citra15°Blg 21l #3 IPA przepis częściowo bazujący na recepturze "Drunken Jedi" różnica: dodatkowe 1kg pszenicy 14,5°Blg 25l Ipa zmienia nazwę na DMS #4 American wheat (receptura własna)14 Blg 21lPo wysładzaniu 31l 12 Blg gotowanie na dwa garnki by odparować do 14 Blg niestety to był dzień kiedy wszystko idzie źle. Kranik w fermentorze warto sprawdzić dwa razy. Ostatecznie brzeczki nastawnej ostało się 21l reszta zalała kuchnię. Kuchnie zająłem jeszcze wodą przy chłodzeniu oraz przy myciu. Pierwszy raz cztery razy pod rząd myłem podłogę. Zasyp: Pszenica: 3kg Pilzneński:2,5kg Carapils: 0,3kg chmielenie: 50g Cascade 70' (z zimnej fermentacji #3) 30g Citra 20' 10g Citra 0' 30g Citra na cichą #5 Porter wędzony czyli taki prawie bałtycki wg BJCP (receptura Brew Dog #103 Catherine's Pony) uwarzony 12-03-201619°Blg 22l temperatura fermentacji ~15°C #6 Brown porter Dry Stout, wysłodziny z #4 uwarzony 12-03-201611°Blg 19l temperatura fermentacji ~17°C chmielenie etc jak w #5 26-03-2016 zlany na cichą pobrana gęstwa Edytowane 26 Marca 2016 przez sasq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 (edytowane) #7 Tasmanian Red Ale (zestaw surowców z Twój Browar) i tak pękł pierwszy hektolitr :-) uwarzone 19-03-201613°Blg 21ltemperatura fermentacji 19°C Zasyp: Pale Ale 3,8kg Czerwony 0,4kg karmelowy 300 0,2kg Black of Black 0,03kg (30g) Zacieranie na lenia w 68°C 90min w 12l wody Wysładzanie 15l Chmielenie:5g Topaz 60'15g Topaz 10'20g Topaz 5'15g Topaz 2' Edytowane 26 Marca 2016 przez sasq von_Alex 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Warka nr #3 jest juz pijalna robocza nazwa DMS więcej informacji tu: http://www.piwo.org/topic/20589-dms-jak-unikn%C4%85%C4%87w-procesie-warzenia/?do=findComment&comment=392507 Warka nr #4 zabutelkowana reszta sobie radosnie fermentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) #8 Saison według receptury brew dog (#187) minimalnie modyfikowanej uwarzone 30-03-2016 14,5°Blg 26l temperatura fermentacji 23°C zasyp: Pilzneński 5kg Pszeniczny 1kg Żytni 0,65kg Zakwaszający 0,65kg Zacieranie: 60° 10' 65° 30' 72° 10' 78° 5' wygrzew Chmielenie 90' Citra 5g 90' Sorachi Ace 8g 30' Citra 8g 30' Amarillo 6g 10' Citra 8g 10' Mosaic 9g 10' Sorachi Ace 9g Wyest 3724 Belgian Seison Edytowane 3 Kwietnia 2016 przez sasq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się