Skocz do zawartości

HOP HOP Browar domowy


Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ ryzyko zgubienia piwnego zeszytu potencjalnie rośnie więc zdecydowałem się na notatki tutaj. Zwłaszcza że i tak systematycznie przeczesuje forum.

Permanentnie brakuje mi czasu, wada pracy którą się uwielbia, stąd rozmyślanie o warzeniu piwa zawsze kończyło się stwierdzeniem "może za 30 lat" (choć raczej na emeryturze nie spadnie mi aktywność zawodowa)

Wtem!!! Pod choinką znalazł sie zestaw do Brown Ale z http://craftabrew.com/ Zestaw z ekstraktem słodowym w proszku oraz słodem barwiącym... zanim się doczekałem na to piwo już fermentowała american wheat single hop na citrze :D

#1 Brown Ale
1galon

 

#2 American Wheat Single Hop Citra
15°Blg 21l

 

#3 IPA przepis częściowo bazujący na recepturze "Drunken Jedi"   różnica: dodatkowe 1kg pszenicy

14,5°Blg 25l

Ipa zmienia nazwę na DMS   :facepalm:

 

 

#4 American wheat (receptura własna)
14 Blg 21l
Po wysładzaniu 31l 12 Blg gotowanie na dwa garnki by odparować do 14 Blg niestety to był dzień kiedy wszystko idzie źle. Kranik w fermentorze warto sprawdzić dwa razy. Ostatecznie brzeczki nastawnej ostało się 21l reszta zalała kuchnię. Kuchnie zająłem jeszcze wodą przy chłodzeniu oraz przy myciu. Pierwszy raz cztery razy pod rząd myłem podłogę.

 

Zasyp: 

Pszenica: 3kg

Pilzneński:2,5kg

Carapils: 0,3kg

 

chmielenie:

50g Cascade 70'    (z zimnej fermentacji #3)

30g Citra       20'

10g Citra         0'

30g Citra na cichą

 

#5 Porter wędzony czyli taki prawie bałtycki wg BJCP (receptura Brew Dog #103 Catherine's Pony)     uwarzony 12-03-2016
19°Blg 22l

temperatura fermentacji ~15°C

 

#6 Brown porter Dry Stout, wysłodziny z #4   uwarzony 12-03-2016
11°Blg 19l

temperatura fermentacji ~17°C

chmielenie etc jak w #5

26-03-2016   zlany na cichą  pobrana gęstwa

Edytowane przez sasq
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#7 Tasmanian Red Ale (zestaw surowców z Twój Browar) i tak pękł pierwszy hektolitr :-)    uwarzone 19-03-2016
13°Blg 21l
temperatura fermentacji 19°C

 

Zasyp:

Pale Ale             3,8kg

Czerwony          0,4kg

karmelowy 300  0,2kg

Black of Black    0,03kg   (30g)

 

Zacieranie na lenia w 68°C   90min    w 12l wody

Wysładzanie 15l

 

Chmielenie:
5g Topaz 60'
15g Topaz 10'
20g Topaz 5'
15g Topaz 2'

Edytowane przez sasq
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr #3  jest juz pijalna robocza nazwa    DMS

więcej informacji tu: http://www.piwo.org/topic/20589-dms-jak-unikn%C4%85%C4%87w-procesie-warzenia/?do=findComment&comment=392507

 

Warka nr #4  zabutelkowana

 

reszta sobie radosnie fermentuje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#8  Saison według receptury brew dog (#187) minimalnie modyfikowanej    uwarzone 30-03-2016

14,5°Blg   26l

temperatura fermentacji 23°C

 

zasyp:

Pilzneński 5kg

Pszeniczny 1kg

Żytni 0,65kg

Zakwaszający 0,65kg

 

Zacieranie:

60° 10'

65° 30'

72° 10'

78° 5'    wygrzew

 

Chmielenie

90'  Citra 5g

90'  Sorachi Ace 8g

30'  Citra 8g

30'  Amarillo 6g

10'  Citra 8g

10'  Mosaic 9g

10'  Sorachi Ace 9g

 

Wyest 3724 Belgian Seison

Edytowane przez sasq
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.