kouczan Opublikowano 29 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) #47 Topaz Pale Ale (14.10.2017) Wielkość warki: 12,00 l OG: 11,3 Blg FG: xx Blg IBU: 32 IBU EBC: 23 EBC ABV: xx % SUROWCE: 2,10 kg - Strzegom Pale Ale - 87,9% 0,16 kg - Fawcett - Crystal - 6,7% 0,13 kg - Strzegom Karmelowy 300 - 5,4% CHMIELE (granulat): Topaz 17,0% - 42g DROŻDŻE: Gozdawa US West Coast ZACIERANIE: 8l kranówki 68°C - 60' mash out 78°C WYSŁADZANIE: 12l kranówki Do gotowania 16,5l 9,6 Brix GOTOWANIE: 15' Topaz 17g 0' Topaz 25g Chłodzenie chłodnicą do 25°C, następnie w lodówce do ok 18°C. Po gotowaniu 12,5l 11,3 brix FERMENTACJA: 14.10 - 28.10 - 18°C 28.10 - przelane na cichą przy 6,1 brix => 2,8 blg Edytowane 29 Października 2017 przez kouczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 29 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 #48 Black IPA (29.10.2017) Wielkość warki: 10,00 l OG: 15 Blg FG: xx Blg IBU: 66 IBU EBC: 80 EBC ABV: xx % SUROWCE: 1,75 kg - Bestmalz Pilzneński - 52,4% 0,60 kg - Strzegom Pale Ale - 18,0% 0,35 kg - Strzegom Monachijski I - 10,5% 0,19 kg - Weyermann - Carafa III - 5,7% 0,19 kg - Weyermann - Caramunich III - 5,7% 0,13 kg - Weyermann - Caramunich I - 3,8% 0,13 kg - Strzegom - Żytni - 3,8% CHMIELE (granulat): Magnat 14,2% - 15g Centennial 9,4% - 40g CTZ 15,5% - 15g Simcoe 13,2% - 25g DROŻDŻE: Gozdawa US West Coast - tygodniowa gęstwa ZACIERANIE: 10l kranówki 66°C - 70' 72°C - 15' mash out 78°C WYSŁADZANIE: 9l kranówki Do gotowania 15l 12,9 Brix GOTOWANIE: 60' Magnat 15g 20' Centennial 15g 2' CTZ 15g Chłodzenie chłodnicą do 25°C, następnie a balkonie. FERMENTACJA: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się