Skocz do zawartości

O ile podniesie sie BLG po dodaniu cukru do refermentacji ?


Belzebub

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli ktoś posiada informację, program do określenia, ile o BLG podnosi sie do dodaniu do refermentacji 3 g. cukru na pół litra byłbym wdzięczny. Zmierzyłem to w domu, dodając cukier do wody, ale nie wiem na ile wyliczenie jest dokładne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze mi się wydawało, że surowiec do refermentacji nie podnosi Blg tylko pozwala drożdżom wyprodukować CO2 :/

 

To dla mnie nowość, bo wynika, że wypadałoby uwzględnić to zwiększenie Blg żeby np. zmieścić się w widełkach stylu...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli dodasz glukozę lub cukier to moim zdaniem °Blg musi wzosnac, ale przy refermentacji w calości jest przerabiany naCO2. :/

Czy w całości to nie wiem, ale dokładnie o to chodzi.

Fermentowałem koźlaka, który zszedł do 6 blg i nie wiedziałem co z nim zrobić. Chciałem ustalić teoretycznie o ile blg podniesie się po dodaniu surowca. Wpakowałem go w butelki bo nie chciał schodzić przez dłuższy czas - bez tegoż surowca. Nie wiem czy się nie przegazuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.