Belzebub Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Jesli ktoś posiada informację, program do określenia, ile o BLG podnosi sie do dodaniu do refermentacji 3 g. cukru na pół litra byłbym wdzięczny. Zmierzyłem to w domu, dodając cukier do wody, ale nie wiem na ile wyliczenie jest dokładne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muavmf Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Tak na szybko : 6 gramów na 1 litr (1000 gramów) = około 0,6 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Tak na szybko :6 gramów na 1 litr (1000 gramów) = około 0,6 % Dzieki, czyli wychodzi 0,6 BLG ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muavmf Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Dokładnie to 0,5% dla piwa 12 blg (120 gram + 6gram / 1000 +6 =12,5%) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Dokładnie to 0,5% dla piwa 12 blg (120 gram + 6gram / 1000 +6 =12,5%) Jeszcze raz dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zawsze mi się wydawało, że surowiec do refermentacji nie podnosi Blg tylko pozwala drożdżom wyprodukować CO2 To dla mnie nowość, bo wynika, że wypadałoby uwzględnić to zwiększenie Blg żeby np. zmieścić się w widełkach stylu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 (edytowane) Jeżeli dodasz glukozę lub cukier to moim zdaniem °Blg musi wzosnac, ale przy refermentacji w calości jest przerabiany naCO2. Edytowane 11 Stycznia 2010 przez ro_y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 I na alkohol :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Jeżeli dodasz glukozę lub cukier to moim zdaniem °Blg musi wzosnac, ale przy refermentacji w calości jest przerabiany naCO2. Czy w całości to nie wiem, ale dokładnie o to chodzi. Fermentowałem koźlaka, który zszedł do 6 blg i nie wiedziałem co z nim zrobić. Chciałem ustalić teoretycznie o ile blg podniesie się po dodaniu surowca. Wpakowałem go w butelki bo nie chciał schodzić przez dłuższy czas - bez tegoż surowca. Nie wiem czy się nie przegazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się