Belzebub Posted January 11, 2010 Share Posted January 11, 2010 Jesli ktoś posiada informację, program do określenia, ile o BLG podnosi sie do dodaniu do refermentacji 3 g. cukru na pół litra byłbym wdzięczny. Zmierzyłem to w domu, dodając cukier do wody, ale nie wiem na ile wyliczenie jest dokładne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
muavmf Posted January 11, 2010 Share Posted January 11, 2010 Tak na szybko : 6 gramów na 1 litr (1000 gramów) = około 0,6 % Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted January 11, 2010 Author Share Posted January 11, 2010 Tak na szybko :6 gramów na 1 litr (1000 gramów) = około 0,6 % Dzieki, czyli wychodzi 0,6 BLG ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
muavmf Posted January 11, 2010 Share Posted January 11, 2010 Dokładnie to 0,5% dla piwa 12 blg (120 gram + 6gram / 1000 +6 =12,5%) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted January 11, 2010 Author Share Posted January 11, 2010 Dokładnie to 0,5% dla piwa 12 blg (120 gram + 6gram / 1000 +6 =12,5%) Jeszcze raz dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted January 11, 2010 Share Posted January 11, 2010 Zawsze mi się wydawało, że surowiec do refermentacji nie podnosi Blg tylko pozwala drożdżom wyprodukować CO2 To dla mnie nowość, bo wynika, że wypadałoby uwzględnić to zwiększenie Blg żeby np. zmieścić się w widełkach stylu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ro_y Posted January 11, 2010 Share Posted January 11, 2010 (edited) Jeżeli dodasz glukozę lub cukier to moim zdaniem °Blg musi wzosnac, ale przy refermentacji w calości jest przerabiany naCO2. Edited January 11, 2010 by ro_y Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted January 11, 2010 Share Posted January 11, 2010 I na alkohol :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted January 11, 2010 Author Share Posted January 11, 2010 Jeżeli dodasz glukozę lub cukier to moim zdaniem °Blg musi wzosnac, ale przy refermentacji w calości jest przerabiany naCO2. Czy w całości to nie wiem, ale dokładnie o to chodzi. Fermentowałem koźlaka, który zszedł do 6 blg i nie wiedziałem co z nim zrobić. Chciałem ustalić teoretycznie o ile blg podniesie się po dodaniu surowca. Wpakowałem go w butelki bo nie chciał schodzić przez dłuższy czas - bez tegoż surowca. Nie wiem czy się nie przegazuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now