Jump to content

O ile podniesie sie BLG po dodaniu cukru do refermentacji ?


Recommended Posts

Jesli ktoś posiada informację, program do określenia, ile o BLG podnosi sie do dodaniu do refermentacji 3 g. cukru na pół litra byłbym wdzięczny. Zmierzyłem to w domu, dodając cukier do wody, ale nie wiem na ile wyliczenie jest dokładne.

Link to comment
Share on other sites

Zawsze mi się wydawało, że surowiec do refermentacji nie podnosi Blg tylko pozwala drożdżom wyprodukować CO2 :/

 

To dla mnie nowość, bo wynika, że wypadałoby uwzględnić to zwiększenie Blg żeby np. zmieścić się w widełkach stylu...

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli dodasz glukozę lub cukier to moim zdaniem °Blg musi wzosnac, ale przy refermentacji w calości jest przerabiany naCO2. :/

Edited by ro_y
Link to comment
Share on other sites

Jeżeli dodasz glukozę lub cukier to moim zdaniem °Blg musi wzosnac, ale przy refermentacji w calości jest przerabiany naCO2. :/

Czy w całości to nie wiem, ale dokładnie o to chodzi.

Fermentowałem koźlaka, który zszedł do 6 blg i nie wiedziałem co z nim zrobić. Chciałem ustalić teoretycznie o ile blg podniesie się po dodaniu surowca. Wpakowałem go w butelki bo nie chciał schodzić przez dłuższy czas - bez tegoż surowca. Nie wiem czy się nie przegazuje.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.