Rubik Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Cześć wszystkim! Po parunastu, mniej lub bardziej udanych warkach uwarzyłem ostatnio owsiany stout. Była to już trzecia wersja piwa po licznych poprawkach. Jeżeli chodzi o zasyp, to raczej standard: około 5,5 kg słodów na 20 litrów, w tym 0,5 kg płatków i 300 gram Carafa III special. I tu pojawia się problem - piwo wyszło ciemno brązowe ale nie czarne. Jest to o tyle dziwne że inne piwa z podobnym ballingiem i zasypem (zbliżona lub taka sama ilość carafy) wychodziły czarne. Jeśli chodzi o szczegóły, to zacieranie jedno temperaturowe w 65*, wydajność 77%. Macie jakieś pomysły skąd ta zmiana? Przejmować się, czy na przyszłość sypać na przykład 0,5 kg carafy? Pozdrawiam Denisetape 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 A jęczmień palony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rubik Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 A jęczmień palony? W jakim sensie? Czy pytasz o ilość użytego, czy sugerujesz np zastąpienie nim carafy? Jeśli chodzi o ilość w zasypie to sypnąłem resztkę tego co miałem ~0,1 kg. Dla pewności dodam że programy wskazywały że piwo będzie czarne jak smoła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozzi Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 jakie słody w tych 5,5 kg? ile jednostek EBC pokazał ci program? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Refermentuj go ekstraktem barwiącym, powinno nieco pomóc Rubik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Nie no, stout bez jęczmienia palonego to nie stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rubik Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Według programu miało być 39 SRM. Dzieki za pomysł z refermentowaniem ekstraktem barwiącym, następnym razem spróbuje! Co do jęczmienia to odkąd przeholowałem z jego ilością w FES-ie, staram się z większym rozsądkiem podchodzić do jego użycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się