Skocz do zawartości

Kolor owsianego stout'a


Rubik

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim! 

 

Po parunastu, mniej lub bardziej udanych warkach uwarzyłem ostatnio owsiany stout. Była to już trzecia wersja piwa po licznych poprawkach.

Jeżeli chodzi o zasyp, to raczej standard: około 5,5 kg słodów na 20 litrów, w tym 0,5 kg płatków i 300 gram Carafa III special. I tu pojawia się problem - piwo wyszło ciemno brązowe ale nie czarne. Jest to o tyle dziwne że inne piwa z podobnym ballingiem i zasypem (zbliżona lub taka sama ilość carafy) wychodziły czarne. Jeśli chodzi o szczegóły, to zacieranie jedno temperaturowe w 65*, wydajność 77%.

Macie jakieś pomysły skąd ta zmiana? Przejmować się, czy na przyszłość sypać na przykład 0,5 kg carafy?

Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jęczmień palony?

W jakim sensie? Czy pytasz o ilość użytego, czy sugerujesz np zastąpienie nim carafy?  

Jeśli chodzi o ilość w zasypie to sypnąłem resztkę tego co miałem ~0,1 kg. Dla pewności dodam że programy wskazywały że piwo będzie czarne jak smoła ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Według programu miało być 39 SRM.

Dzieki za pomysł z refermentowaniem ekstraktem barwiącym, następnym razem spróbuje!

Co do jęczmienia to odkąd przeholowałem z jego ilością w FES-ie, staram się z większym rozsądkiem podchodzić do jego użycia ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.