Versaar Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 No to teraz nic tylko czekać, mała porada: zapomnij o fermentorze przez 8-10 dni, nie otwieraj pokrywy bez potrzeby, zmniejszysz ryzyko infekcji do minimum i kontroluj temperaturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Też jestem amatorem(15warek), używam Gozdawy, raz ważyłem piwo z jednej puchy na 15l! i więcej tego błędu nie popełnię Minimum zestaw 2x1,7kg + 1kg cukru i płynnego jasnego ekstraktu 0,5kg (na 23l) wtedy piwo na poziomie 17blg jest treściwe. Oczywiście puchy musisz dochmielić jak chcesz mieć moc smaku i aromatu Z jednej puchy i 12BLG wyjdzie takie tam piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 z moim balonem też tak zrobiłem wstawiłem pod stół i niech się robi. Na razie jeszcze nie pracuje a na dnie zebrał się osad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) Też jestem amatorem(15warek), używam Gozdawy, raz ważyłem piwo z jednej puchy na 15l! i więcej tego błędu nie popełnię Minimum zestaw 2x1,7kg + 1kg cukru i płynnego jasnego ekstraktu 0,5kg (na 23l) wtedy piwo na poziomie 17blg jest treściwe. Oczywiście puchy musisz dochmielić jak chcesz mieć moc smaku i aromatu Aha. A od kiedy Golden Ale powinien być treściwy? Edytowane 31 Marca 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 dołączam fotki pokazujące prace nad warką Balon zaraz po zakorkowaniu szklaneczka z przyszłym piwkiem Balon stoi pod stołem w kuchni i pracuje - ciężko o nim zapomnieć Gdybym chciał dodać chmiel to jaki proponujecie i w jakiej ilości i kiedy je dodać??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Mam zapytanie. W czwartek rano zrobiłem swoją pierwszą Warkę. Mamy sobotę i piwko pracuje ale już słabiej. Jest delikatna pianka. Czy wszystko jest ok? Według receptury niby powinno być 7 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Pod względem kończenia fermentacji to prawdopodobnie OK Mam dziwne przeczucie że drożdże miały ciepło to się pospieszyły. Jak ciepło było w tej kuchni? Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez xcynix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 W całym domu mam zakres temp. 18- 22 st. Czy przeniesienie w temp 19-20 coś zmieni? I jak z tym chmielem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Żebym chociaż miał pojęcie czy te 19-20 to będzie cieplej niż było czy zimniej. Zgaduję że nie zabiłeś drożdży, że piwo fermentowało, że faza wysokich krążków już się skończyła bo nic z tego co napisałeś nie daje mi podstaw żeby wiedzieć. Miałem kiedyś wykłady z facetem który twierdził że intuicja to zdolność kobiety do przebywania w dwóch miejscach na raz. Nie jestem kobietą więc nie mogę nic sugerować na bazie intuicji Sugerowałem kilka postów wcześniej żebyś uważnie wczytał się w wiki, pomogło by tobie i komuś kto chciałby coś doradzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Warka przed spaniem nie była ciepła bi lałem zimną wodę wiec drożdży nie zabiłem. Piwo normalnie pracowało mocniej teraz pracuje słabiej. Pisałem o temperaturze otoczenia jaką mam w kuchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 To że po kilku dniach piwo pracuje słabiej jest normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Jak wygląda temat klarowności piwa. Jak do tej pory moja Warka raczej przejrzysta nie jest. Mam doświadczenie tylko z winem. No i cały czas nie mogę się dowiedzieć kiedy i ile i jakiego chmielu miał bym dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Dokończy fermentację i zacznie się powoli klarować, daj mu czas. Miód jest dobry i majonez jest dobry, ale miód z majonezem już niekoniecznie. Być może ktoś robił taki brewkit, wie jaki jest w smaku i ma pomysł co można by mu dodać - czyli marne szanse że wszystkie trzy wystąpią razem Ewentualnie jeśli Ty wiesz jaki efekt chcesz uzyskać to być może ktoś z większym doświadczeniem doradzi jakiś chmiel na zimno. A może najlepiej jeśli tym razem darujesz sobie dochmielanie na zimno bo piwo fermentowało w temperaturze bliżej nieokreślonej i jest spore prawdopodobieństwo że aromat z cichej zniknie szybciej niż efekty błędów fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Nie za bardzo rozumiem z tą temperaturą. Chodzi o temp. otoczenia czy warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Jest to Twoje pierwsze piwo, nie kombinuj zbytnio, może po prostu odpuść sobie chmielenie na zimno, zostaw jak jest, będziesz miał porównanie na przyszłość, czy czegoś Ci brakowało, a tak sypiąc coś na cichą, nawet nie będziesz miał porównania. Co do fermentacji - zmierz ilość blg, jeśli posiadasz cukromierz, jeśli przez kolejne 3 dni poziom blg nie ulegnie zmianie, można przelewać na cichą fermentację. Temperatury masz całkiem dobre, nic nie zmieniaj Jak wygląda temat klarowności piwa. Jak do tej pory moja Warka raczej przejrzysta nie jest. Aby piwko dobrze się wyklarowało, należy przelać je po burzliwej fermentacji na cichą fermentację i przenieść do pomieszczenia, gdzie temperatura będzie niższa o kilka stopni - taki zabieg pomoże wyklarować piwo. Ogółem to, czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj, na tym forum jest odpowiedź na większość pytań, a wiki.piwo.org to takie małe kompendium wiedzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Co do temperatury - chodzi o temperaturę w jakiej fermentowało. Określiłeś że masz 19-22 czyli mogło w trakcie fermentacji mieć może 22 a może 25? Dużo Aby piwo się wyklarowało potrzebny jest czas. Nie przelewaj bo jeszcze coś zabrudzisz i będzie do wylania, daj mu czas i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Ogółem to, czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj, na tym forum jest odpowiedź na większość pytań, a wiki.piwo.org to takie małe kompendium wiedzy. dobra rada, a tu takie kwiatki jeśli przez kolejne 3 dni poziom blg nie ulegnie zmianie, można przelewać na cichą fermentację. tego typu test/pomiar się robi żeby wiedzieć czy piwo przestało już fermentować i można je zlać do butelek. Jeśli drożdże skończyły fermentować to i fermentację cichą już mamy za sobą w takim układzie możemy piwo zlać do butelek lub do innego fermentora w celu dalszego klarowania. Tylko po co przelewać do fermentora jeśli w tym samym też się tak samo sklaruje. Co do temperatur Nie za bardzo rozumiem z tą temperaturą. Chodzi o temp. otoczenia czy warki? mam zakres temp. 18- 22 st. Czy przeniesienie w temp 19-20 coś zmieni? I jak z tym chmielem? to istotna jest nie temperatura otoczenia lecz temperatura brzeczki Myślę, że z dwojga złego rozsądniejsza jest bardziej stabilna temperatura bo drożdże w trakcie pracy nie za bardzo lubią spadki temperatur. Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) W takim razie poczekam jeszcze nastaw coś tam jeszcze bombluje. W instrukcji napisali że fermentuje od 4do 8 dni. Jeżeli chodzi o czytanie forum to robię to cały czas. Bardziej skupiam się na wątkach z zacieranie bo takie piwo chcę uwarzyć następnym razem. Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez Switala18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Dzisiaj mija tydzień od nastawienia warki. Bombluje raz na jakiś czas. Sprawdziłem BLG i z początkowego 12 zeszło do 6. Zapach ładny, piwny nawet lekko miodowy Przeniosłem butle w miejsce z niższą temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Nie żebym się znał ale raczej kiepski pomysł. Odfermentowanie niskie a jeszcze drożdżom utrudniasz. Jeśli ktoś przenosi pod koniec fermentacji to dlatego ze fermentuje w niskiej temperaturze blisko dolnej granicy. Fermentacja zwalnia temperatura w baniaku zaczyna spadać i przenosi się do troszkę cieplejszego żeby drożdżom roboty nie utrudniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Więc wróciłem z butlą do kuchni. Niech pracuje dalej. Smak i zapach motywuje mnie do cierpliwości. Czuję że wyjdzie zacny trunek. Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez Switala18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Mam takie ważne zapytanie. Chciał bym się dowiedzieć czy jeżeli piwo przestało pracować tzn nie bulka, a sprawdzałem w czwartek blg wynosiło 6 to czy tak może stać przez dłuższy czas. Czy coś się stanie? Pytam bo nie mam w tej chwili możliwość rozlania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Co masz na myśli pisząc "dłuższy" czas? Jak postoi tydzień / dwa to mu nic nie będzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Nic nie sugeruje żeby Twoje pierwsze piwo nadawało się już do rozlewu. Ani czas fermentacji ani zejście z 12 do 6 blg. Zresztą pewnie sam nie wiesz do ilu faktycznie zeszło na chwile obecną i czy to koniec czy jeszcze będzie schodzić Czytasz forum to pewnie wiesz jak zrobić test końca fermentacji i pewnie zauważyłeś że te 6 blg to dziwnie wysoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Tak jak pisałem w czwartek było 6 blg a teraz nie ma mnie w domu i nie wiem co się dzieje z warką. Jak wrócę to zaraz zbadam blg na jakim jest poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się