skyluker Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Witam. Właśnie trwa kolejna przerwa i zastanawiam się jak powinno się mierzyć czas przerw. Czy od osiągnięcia zadanej temperatury czy od rozpoczęcia podgrzewania na wyższą temperaturę. Czy jakiś półśrodek. Czeka mnie przejście z temp 45->66 i pewnie będzie to trwało pół godziny. Mam ten czas gdzieś wliczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Dochodzisz do zadanej temp. np. 66°C i od tego czasu liczysz czas. Przyrost temperatur pomiędzy zadanymi przerwami powinna być nie większa niż 1°C / minutę (tyczy się przyrostu gdy wrzucony jest słód). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Jest to niejaki problem, przez te pół godziny słód może zdążyć sie zatrzeć, ja przy tak długich skokach wolę robić dekokcję, albo kombinować podgrzewanie z dolewaniem wrzątku. Wszystko jedno jak robisz, rób konsekwentnie tak samo, w jednym tempie, żeby wyniki były porównywalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się