Referee Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Widzę, że za bardzo nie ma gdzie wrzucić tej wiadomości. Centrum Produktu Lokalnego w Sokolu zaprasza na pierwsze warsztaty piwowarskie z Łukaszem Leoniukiem!Termin zajęć: start: 3.04.16 (niedziela), godz. 11.00koniec: 3.04.16(niedziela), godz. 14.00miejsce: CPL SOKOLEKoszt uczestnictwa w warsztacie wynosi jedynie 50 zł (uwzględnia koszt materiałów, prowadzącego).Pieniądze prosimy wpłacać na konto GOK w Michałowie:11 8060 0004 0550 0114 2000 0010 z dopiskiem: "Warsztaty piwowarskie".Zgłoszenia przyjmujemy mailowo na cpl@cplsokole.pl oraz telefonicznie pod numerem 508403228.Zapisy do 1.04.15r. Ilość miejsc ograniczona!Piwowar Łukasz Leoniuk uczy jak robić piwo jałowcowe! Poniżej kilka słów od prowadzącego:" Na warsztatach pokażę jak uwarzyć piwo z dodatkiem jałowca. Zaprezentuję też starą technikę filtracji piwa przez gałązki jałowca. Dzięki temu smak i aromat piwa jest jeszcze bardziej intensywnie żywiczny. Na koniec każdy uczestnik warsztatów będzie mógł własnoręcznie zabutelkować i zabrać do domu swoje piwoMoje pierwsze piwo zrobiłem w 2006 roku. Intensywnie piwowarstwem zajmuję się od stycznia 2014 roku. Od tego czasu zrobiłem około 60 warek. Zawsze interesowała mnie lokalna historia, także ta kulinarna. W ubiegłym roku zacząłem eksperymentować z piwem jałowcowym. Było ono bardzo popularne na terenie Wielkiego Księstwa Litewskiego, gdzie tego surowca z uwagi na ogromne ilości lasów było pod dostatkiem. Do dziś białoruski browar „Alivaryja” co pewien czas warzy okolicznościowe piwo „Hraf Czapskij” z dodatkiem jałowca.W przeciwieństwie do „piwa jełowcowego” – tradycyjnego napoju Kurpiów – piwo jałowcowe miało od 5 do 7 procent mocunku. Jałowiec występował w nim w postaci niewielkiego dodatku jagód do gotowania lub zacierania. Przez ten niewielki dodatek piwowarzy starali się uzyskać żywiczny smak i aromat jałowca".Zapraszam! Łukasz Leoniuk źródło: https://www.facebook.com/events/598751283620633/ oraz tutaj: http://cplsokole.pl/wydarzenia/warsztaty-piwowarskie/ Czy ktoś się wybiera na to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now