Voitas Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 (edytowane) Depozyt Zbeera! Piwowarki i Piwowarzy! Zgodnie z życzeniem Mistrzów Piwowarstwa, którzy spotkali się w Dobrym Zbeerze na początku marca, mamy zaszczyt ogłosić powstanie “Depozytu Piwnego w Dobrym Zbeerze” nazywanego w skrócie “Depozytem Zbeera”! Czym jest “Depozyt Zbeera”: Jest to skrzynka umieszczona w naszej piwnicy, którą wypełniacie piwami własnej roboty. Jeśli chcecie skosztować piwa innego piwowara i pochwalić się swoim piwem możecie zostawić w depozycie swoje piwo i w zamian wziąć piwo innego piwowara. Zasady są proste: - 1 za 1 - lub więcej za 1 jeśli macie chęć powiększyć depozyt - wpisujecie w wątku depozytu co wzięliście i co zostawiliście (lub aktualny stan skrzynki po wymianie) - po wypiciu piwa opisujecie wrażenia z degustacji - piwa muszą być identyfikowalne - wymagane minimum to: kto i co Zalety: - nie każdy ma możliwości być w konkretnym miejscu w konkretnym czasie (tj. na spotkaniu piwowarów domowych, a tak możecie podjechać w dogodnym momencie i dokonać wymiany - możliwość degustacji na spokojnie w zaciszu domowym np. jako pierwsze piwo Pamiętajcie! Depozyt należy do Was i Wy go tworzycie. Dobry Zbeer nie ingeruje w jego działanie. Dobry Zbeer tylko użycza piwnicy jako dogodnego miejsca wymiany, także pielęgnujcie depozyt aby rósł w siłę! Zapraszamy do korzystania! Aktualny stan: Imperial Stout 16,5 BLG- Łukasz SzczurowskiRIS - Michał FlasińskiSaison - Michał FlasińksiAmber Ale - Andrzej NiziołekAmerican Wheat - Bronks Crafter Edytowane 25 Marca 2016 przez Voitas cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Szycha Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 idealnie! po świętach coś od siebie podrzucę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Też coś przyniosę na dniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAMISH brewery Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 i ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gever Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Dzisiaj zostawiłem dwa piwa jedno jasne i jedno ciemne z ekstraktów , pobrałem risa i amber ale . Zdegustuje i dam znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar Szycha Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 mamy jakąś tabelkę co można aktualnie w depozycie zastać? mój American Stout wczoraj poszedł na cichą, rozlew planowany ok. 20.04, także napewno wyląduje kilka butelek w Zbeerze ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hophead Opublikowano 24 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2016 Stan depozytu: Coffe Oatmeal Porter 15BLG Single hop Iunga 14BLG 2 x Pszenica 13BLG Podcydrek Polskie jasne ale 2 x Summer Ale 12BLG 2 x Witbier 11BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hophead Opublikowano 24 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2016 Jestem po degustacji dwóch piw. Moja opinia jest bardzo obiektywna gdyż jestem piwowarem a nie sensorykiem. Gose - Andrzej Niziołek Aromat: W aromacie czułem dominujące goździki i lekki kwasek cytrynowy. Delikatny aromat ziołowy.Smak: W smaku czuć słodycz przez którą próbuje przebić się słoność. Do tego dominują aromaty goździka. Lekka kwasowość.Piana: Niewysoka, średnio zbudowana, szybko opada. Delikatnie oblepia szkło.Kolor: Jasno-złoty - mętnyGoryczka: Bardzo delikatna, prawie niewyczuwalna. Altbier - Olek Warkocz Aromat: Słodki aromat karmelu. Przypomina mi "dobry" słodki syrop z dzieciństwa. Nuty słodowe.Smak: W smaku wręcz odwrotnie. Piwo nie jest słodkie a wytrawne. Czuć nuty słodowe oraz delikatnie przebijający sie alkohol.W ślepym teście dałbym więcej niż 12BLG. Piwo ma charakter.Piana: Szybko się buduje lecz równie szybko opada ale ładnie oblepia szkło.Kolor: Bursztynowe, lekko opalizujące. Zauważyłem jakieś latające farfocle.Goryczka: Niezalegająca. Zaznaczona ale nie dominująca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmow Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zabrałem dzisiaj Coffee Outmeal Porter i Summer Ale, zostawiłem American Rye Stouta i AIPĘ. Jakby ktoś się skusił to polecam poczekać po otwarciu trochę, bo je przegazowałem jak na styl, wiele zyskują po wygazowaniu. Co do wziętych piw - niedługo napiszę jak mi smakowało (chociaż porter bym poleżakował, na butelce jednak nie ma żadnej informacji z kiedy jest warka ).Jak mi tutaj autor nie odpisze to najwyżej na maila będę pisał z pytaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmow Opublikowano 3 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2016 Przyszedł czas na degustację. Nie wiem czy mogę sobie pozwolić na doublepost, ale dla obserwujących po edycji powiadomienia by pewnie nie przyszły. Summer ale degustowany jakieś 2 tygodnie temu, porter piję własnie teraz. Również nie jestem sensorykiem, a samego piwowarstwa dopiero się uczę (6 warek za mną). summer ale 12blg Sławek Zakrzewski @hophead Aromat: głównie cytrusowy, mam też wrażenie, że czuję goździki i banany Smak: piwo wydaje mi się odrobinę słodkie, trochę wyczuwalny karmel. Delikatne, ogólnie pije się przyjemnie i ma ochotę na następny łyk Piana: trwała, drobnopęcherzykowa, bardzo ładna. Wysycenie ładnie widać w unoszących się bąbelkach, średnio-wysokie, w tym piwie mi pasuje Kolor: złocisty przechodzący w bursztynowy, po pierwszym przelaniu klarowny, potem musiałem wlać niewidoczny osad bo się metniej zrobiło Goryczka: wyczuwalna, niezalegająca, przyjemna. Mogłaby być większa, ale ja lubię nachmielone piwa, więc nie ma się co sugerować. coffe oatmeal porter 15blg @mflasinski Po otworzeniu piwa zaczela mi uciekac z butelki i nei chciala przestac dopoki nie przelalem polowy piwa do szklanki, nie wiem czy jakas infekcja, nie wyczuwam, ale nie znam się. Po przelaniu bardzo kremowa, po 2 minutach opadła do minimalnej zawiesiny. Piwo mocno nagazowane, za mocno, ale te co ja zostawiłem nie są lepsze, więc wybaczam Smak i aromat zdominowane przez kawę i gorzką czekoladę. Piwo delikatnie kwaśne, zdominowane przez czekoladową, paloną gorycz. Ta mogłaby dla mnie być mniejsza. Chmielu za bardzo nie czuć. Owies / płatki dały robotę, w piwie jest dużo "ciała". Kolor ciemny, nieprzejrzysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludz Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Hej, czy ten depozyt jeszcze działa? Chętnie bym się dołożył z jakimiś wytworami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymino Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Raczej działa zważywszy na to że oddałem wczoraj 6 butelek tam . Ale działa mało prężnie a szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi