księciu-niu Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Witam, czy na ok. 23-25 l. napowietrzonej brzeczki o Blg 16 (AIPA) wystarczy jedna saszetka uwodnionych US-05 czy trzeba zainwestować w dwie? (fermentor będzie stał w pomieszczeniu z temp. ok 17-19 ‘C). Za odpowiedzi w stylu, że płynne drożdże lepsze z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Na MrMalty mozesz pisac ile litrów i ile BLG (Plato) http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Kalkulator mówi że 1,4 saszetki, ale prawdopodobne 1 jest dość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) U mnie w 8dni zjadły z 17BLG 22l mocno chmielonego IPA do 2BLG, dosyć długo ale udało się Edytowane 30 Marca 2016 przez lukasrz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
księciu-niu Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Pięknie dziękuję; zawalczę z jednymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Ale tu nie chodzi tylko czy przejedzą cukry czy nie. Za mała ilość drożdży może skutkować efektami ubocznym wywołanym i tym, że drożdże są "zestresowane". Ja bym dał 2, lepiej dac więcej niż mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 (edytowane) Ja bym dał 2, lepiej dac więcej niż mniej. Bzdura. Wystarczy pół saszetki, byle uwodnione. Edytowane 30 Marca 2016 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 To zależy w jakim sensie wystarczy - żeby w ogóle przefermentowało, to może i tak, ale jaką dasz gwarancję, że nie będzie wad takich jak estry? A takowe często występują jeżeli za mało drożdży się zada. Generalnie producenci dają pewien zapas drożdży w każdej saszetce, ale nie ma co przeginać pałki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Ja na 24 litry AIPA 15,5 Blg dałem dwie saszetki. Dlaczego? Bo tak ktoś polecił mi na forum. Mam jeszcze małe doświadczenie i wolę słuchać się innych. Co z tego wyjdzie? Nie wiem. Piwo jest na burzliwej od 5 dni a fermentacja widać, że już zwalnia. Jak nie zapomnę to dam znać co z smakiem przy przelewaniu na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
me-to Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Podzielę się swoimi doświadczeniami. Jakiś czas temu robiłem piwo w stylu imperialna IPA, 23litry, 20BLG - zadałem jedną saszetkę uwodnionych US-05. Odfermentowało zgodnie z planem do około 5BLG - brak niepożądanych efektów i aromatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) Ja na 24 litry AIPA 15,5 Blg dałem dwie saszetki. Dlaczego? Bo tak ktoś polecił mi na forum. Mam jeszcze małe doświadczenie i wolę słuchać się innych. Co z tego wyjdzie? Nie wiem. Piwo jest na burzliwej od 5 dni a fermentacja widać, że już zwalnia. Jak nie zapomnę to dam znać co z smakiem przy przelewaniu na cichą. Także odpowiadam na swój post Po próbowaniu piwa przy przelewaniu na cichą nie wyczułem nic podejrzanego. Żadnego spalonego mleka itp. co mogłoby sugerować wpływ martwych drożdży ani nawet zwykłych drożdżowych smaków. Może jeszcze zbyt wcześnie na wnioski, ale na pewno plusem przy zadawaniu większej ilości jest krótsza fermentacja burzliwa. 6 dni i było po wszystkim. Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się