Noekke Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam wszystkich piwowarów, od pewnego czasu obserwuję forum i w końcu sam wziąłem się za warzenie.Na dzień dzisiejszy mój sprzęt prezentuje się mizernie ale od czegoś trzeba zacząć:1. Fermentor 33L z kranikiem.2. Kapslownica Eterna.3. Dwa garnki po 5L.Warka 1(02.04.2016) - AIPA/APA: Ekstrakt słodowy bursztynowy - 3,4 kg Chmiel Citra 100 g Drożdże Fermentis Safale US-05 Partial boil: W pierwszym garnku ~0,8 kg ekstraktu gotowane przez 60 minut z 50 g chmielu. W drugim garnku ~0,8 kg ekstraktu gotowane przez 30 minut z 25 g chmielu. Na ostatnie 10 minut kolejne 25 g chmielu. Pod koniec gotowania uwodniłem drożdże które stały w temperaturze pokojowej ~5 godzin z powodu nieefektywnego chłodzenia brzeczki. Miało wyjść 17L 14oBlg, wyszło 17L 12,5oBlg. Po 12 godzinach fermentacja powoli startuje. Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez Noekke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Browar Kotłownia istnieje już od 2009 http://www.piwo.org/katalog/browar/55-browar-kotlownia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noekke Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Dzięki za zwrócenie uwagi i wybacz za moje niedopatrzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się