Echallin Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Witam, chciałabym skonsultować recepturę na mojego old ale. Nie mam resztek innych słodów, generalnie zaczynam przygodę ze śrutowaniem i magazynowaniem słodu, stąd ten minimalizm w recepturze, lecz chętnie posłucham ciekawych pomysłów i rad na urozmaicenie smaku i aromatu piwa. 13 kg pale ale0,5 kg Słód Castle Malting Caffe Light0,5 kg Słód karmelowy czerwony Strzegom0,4kg Płatki jęczmienne 0,5kg Płatki żytnie100g Płatki dębowe Sherry/Whisky W kwestii chmielenia na goryczkę raczej bym została w klimacie Magnat, na smak Fuggle. Drożdże to: S-04 Celuję w jakieś 20 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Znowu mocarz zaszczepiony żorżami z torebki. Łatwiej kliknąć nowy temat niż przetrząsnąć forum... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Witam, chciałabym skonsultować recepturę na mojego old ale. Nie mam resztek innych słodów, generalnie zaczynam przygodę ze śrutowaniem i magazynowaniem słodu, stąd ten minimalizm w recepturze, lecz chętnie posłucham ciekawych pomysłów i rad na urozmaicenie smaku i aromatu piwa. 13 kg pale ale 0,5 kg Słód Castle Malting Caffe Light 0,5 kg Słód karmelowy czerwony Strzegom 0,4kg Płatki jęczmienne 0,5kg Płatki żytnie 100g Płatki dębowe Sherry/Whisky W kwestii chmielenia na goryczkę raczej bym została w klimacie Magnat, na smak Fuggle. Drożdże to: S-04 Celuję w jakieś 20 BLG Receptura na 40 l? Do takiej ilości gęstwa będzie lepsza, pozatym można podzielić na dwa fermentory i różnymi szczepami fermentować (oczywiście przy użyciu gęstwy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Echallin Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Witam, chciałabym skonsultować recepturę na mojego old ale. Nie mam resztek innych słodów, generalnie zaczynam przygodę ze śrutowaniem i magazynowaniem słodu, stąd ten minimalizm w recepturze, lecz chętnie posłucham ciekawych pomysłów i rad na urozmaicenie smaku i aromatu piwa. 13 kg pale ale 0,5 kg Słód Castle Malting Caffe Light 0,5 kg Słód karmelowy czerwony Strzegom 0,4kg Płatki jęczmienne 0,5kg Płatki żytnie 100g Płatki dębowe Sherry/Whisky W kwestii chmielenia na goryczkę raczej bym została w klimacie Magnat, na smak Fuggle. Drożdże to: S-04 Celuję w jakieś 20 BLG Receptura na 40 l? Do takiej ilości gęstwa będzie lepsza, pozatym można podzielić na dwa fermentory i różnymi szczepami fermentować (oczywiście przy użyciu gęstwy). Tak na 40 litrów. Nie mam bardzo pomysłu na inne drożdże, poza tym się już raz wykosztowałam na drożdże do weizena i tak trochę jestem w tych klimatach uwięziona bo szkoda gęstwy po płynnych wyrzucić. Raczej w płynne jeśli bym się bawiła to tylko jeden szczep, drugą warkę bym zrobiła na suchych, bo niestety to generuje koszty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Po przerobieniu piwa 20°Blg już drożdże średnio się nadają na kolejne warki. Może jakiś dobry piwowar z okolicy ma coś i się z Tobą podzieli drożdżami. Jeśli chodzi o S-04 to spoko. Powinny pasować. Jeśli chodzi o słody to bym wymienił karmel ze Strzegomia na Caraaroma albo jakiś Crystal. Reszta powinna być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Wyrzuć ten coffe light, zamiast płatków żytnich daj owsiane, zamiast magnum daj też magnat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Wyrzuć płatki wszystkie. Daj pół kilo jakiegoś fajnego cukru. I niech postoi z pół roku, albo nawet rok w zmiennej temperaturze. Ładnie się zestarzeje. A, karmelowy właściwie też niepotrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi