Skocz do zawartości

Browar domowy Tauruss


Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj też zakegowałem Mini Belgian Pale Ale do 5l mini kega, który dostałem w prezencie na odchodne ze starej pracy.

Do końca nie jestem pewien jak to działa, szczególnie z nagazowaniem. Raz czytam, żeby dać ok 3g na litr, gdzie indziej, że nie ma co liczyć na dogazowanie wymuszone. Dałem bodaj 20g, zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

Do chocolate stouta poleciała też mięta, zerwane duże i średnie liście z jednego "krzaczka" doniczkowego.

Mam nadzieje, że to wystarczy, bo przy testach z samym ekstraktem, aromat ulatywał mi bardzo szybko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zlałem warkę #15a Belgian Tripel do mniejszego fermentora, żeby zwolnić duży fermentor. Warka raczej do powtórki, bo zeszło do 1.5 blg no i aromacie daje spirytusem. Znowu za dużo cukru chyba, wychodzi, że ma z 11%. Zabutelkowałem dwie 0,5l na próbę, reszta niech sobie stoi jeszcze w 17C. Z obliczeń wychodzi mi, że total OG to było 21blg.

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[warka #17 ]  Wheat Wine
data: 20.03.2017

 

zasyp

 

Viking Malt Pszeniczny 4,5kg

Bestmaltz Pilzeński 1.5 kg

Weyermann Pale Ale 1kg

Fawcett Crystal 160 EBC 0,25kg

100g łuski ryżowej

 

chmiele

60min - Marynka 30g 8%

15min - Summit 10g 17%

5min - Iunga 20g 11%

5min - Simceo 20g 13%

 

drożdże

  • WLP095 Burlington Ale Yeast | White Labs od Bart3q - ok 120ml solidnie wymytej gęstwy

Proces

Zacieranie:

55C po wsypaniu

grzanie do 71C

71C->67C 60min

mashout 10min

Zacieranie oczywiście nie bez problemów, zacier prawie 30l objętości nie zmieścił się w garze, więc ratowałem się garnkiem 3l.

Filtrowanie na dwa razy, wysładzanie chyba 7l i 5l ale albo coś źle policzyłem te litry, albo za dużo zaplanowałem, bo wyszło trochę za dużo, za słabej brzeczki.

 

Odebrane jakieś 24l, 16 brix

 

Gotowanie 90 min

 

Wyszło 16l, 21.5brix, 50 IBU

 

Fermentacja

 

Temperatura 18-19C, chociaż drugiego dnia uciekło na kilka godzin do 22.

Równo 21 dni bez przelewania.

 

Edit 10.04

 

Zlałem warkę #17 Wheat Wine, wyszło 15l. Odfermentowanie do 6 blg, czyli mamy 9,5% ABV.

Prezentuje się ciekawie, zaskakuje mnie, że nie czuć w aromacie typowej pszenicy. Zobaczymy jak to wyjdzie po nagazowaniu.

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dość słodko zacierałeś, tak miało być? Jaki ekstrakt założyłeś?

Zakładałem 23, jest gdzieś 21-21.5 blg.

Zacierania trochę pozornie na słodko, bo grzanie z 55 do 71 trwało z pól godziny, jak doszedłem do 71C to już sporo się zatarło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie było problemów z filtracją przy takiej ilości pszenicy

 

A widzisz, zapomniałem dopisać, że dałem 100g łuski ryżowej. Generalnie poszło sprawnie, przytykało się przy ostatnim litrze wysładzania dopiero. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe jak głęboko zejdzie, w ten sposób nie próbowałem zacierać

 

Wstawiłem odrobinę resztek z chmielin na FFT w poniedziałek, właśnie sprawdziłem i zostało 5 plato, wygląda na to, że wszystko pójdzie zgodnie z planem 

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ciekawe jak głęboko zejdzie, w ten sposób nie próbowałem zacierać

 

Wstawiłem odrobinę resztek z chmielin na FFT w poniedziałek, właśnie sprawdziłem i zostało 5 plato, wygląda na to, że wszystko pójdzie zgodnie z planem 

 

To spoko, nie za dużo, nie za mało. Nie bawiłem się nigdy FFT, ale niby na ogół trochę głębiej schodzi niż samo piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo na bitwę? :)

 

Teraz już na własny użytek :P

 

Zabrałem się w końcu za butelkowanie, bo się trochę tego nazbierało, po drodze popełniłem jeszcze cydr, który też się nadaje już do butelek.

 

Na początek pils - odfermentował do 3blg, czyli wzorowe 4,7% , poszło 5l do mini kega i 20 butelek 0,5l - przy okazji zamieszałem się z cukrem i do kega poszło 3x tyle co powinno - więc tymczasowo zakorkowane tylko zwykłą zatyczką, niech się trochę odgazuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem w końcu po ponad 6 tygodniach Tripel-a. Wyszło 27x0,5l. Finalnie na spławiku wyszło 2-2,5 blg, co w połączeniu z odczytem z refraktometru daje OG: 22 P i 11,5% ABV - o mamo... Ale spirytus trochę zelżał, zapominam na razie o tym piwie, może za 3 miesiące będzie się lepiej prezentować.

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

10.04 - Zlałem warkę #17 Wheat Wine, wyszło 15l. Odfermentowanie do 6 blg, czyli mamy 9,5% ABV.

Prezentuje się ciekawie, zaskakuje mnie, że nie czuć w aromacie typowej pszenicy. Zobaczymy jak to wyjdzie po nagazowaniu.

W końcu zakończyłem ten maraton trwający od grudnia, wszystko w butelkach, fermentory puste - po świętach witbier w planie.

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

[warka #18 ]  Witbier (nie)konstytucyjny
data: 03.05.2017

 

Kwiecień wolny od warzenia, bo pisałem intensywnie pracę dyplomową. Teraz jest już na wykończeniu, więc można wracać do roboty, szczególnie że ludzie czekają na piwo. To ma być dla siostry na 18-stkę i trafi też prawdopodobnie na warsztaty piwowarskie na festiwalu.

 

zasyp

 

 

Pszenica niesłodowana 2kg

Pilzneński 2kg

Pszeniczny 0.5kg

zakwaszający 0,2 kg

płatki owsiane 0.25 kg

50g łuski ryżowej

 

chmiele

60min - Marynka 15g 8%

10min - Oktawia 10g 7%

chłodzenie - Galaxy 25g 15%

 

dodatki

10 min - curacao suszone 10g

10 min - kolendra 15g

5 min - świeża skórka z 1 pomarańczy

 

drożdże

  • FM20 przeterminowana fiolka odpalona na 3 etapowym starterze

 

Proces

Zacieranie:

54C 20 min - pszenica i płatki

66-65C 40 min - dodana reszta słodów

72C 20 min

 

 

Odebrane 25l, 11 brix

 

Gotowanie 60 min

 

Wyszło xl, 12brix, 15 IBU

 

Fermentacja

 

Planowane 17-18 na start, potem 20C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

[warka #19 ]  Polish Wheat
data: 20.05.2017

 

Witbier wyszedł słabo raczej, więc jeszcze jedno podejście do pszenicy. Tym razem Polish Wheat, czyli American Wheat na polskich chmielach.

 

zasyp

 

Pale Ale 2kg

Pszenica niesłodowana 0.8kg

Pszeniczny 2kg

płatki pszeniczne 0.25 kg

Crystal 0.2kg

 

chmiele

60min - Marynka 20g 8%

10min - Iunga 20g 12%

chłodzenie - Iunga 35g 12%

chłodzenie - Oktawia 35g 12%

 

na zimno - Iunga 40g

na zimno - Oktawia 20g

na zimno - Lubulski 30g

 

 

drożdże

  • US-05

 

Proces

Zacieranie:
 

66-63C 60 min - zacieranie

(płatki pszeniczne wrzucone na 10 minut do wrzątku

 

Gotowanie 60 min

 

Wyszło 21l, 12brix, ok. 30 IBU

 

Fermentacja

 

Dwa tygodnie w 17C.

4 dni chmielenia na zimno w 11C

 

Wyszło 18 litrów, zlane do party kega 5l, reszta do butelek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

[warka #20 ] Foreign Extra Stout
data: 09.07.2017

 

Koniec przygód z pszenicą, pora na ciemniejsze klimaty.

Dość dziwny, złożony zasyp wynika z czyszczenia magazynu, bo się nazbierało dużo różnych słodów.

 

zasyp

 

Pale Ale malteurop 5kg

Pilzneński 0,5 kg

Fawcett - Brown 0,2 kg

Strzegom Czekoladowy ciemny 0.25 kg 

Carafa II Special 0.05 kg

Strzegom Karmel 600 0,2 kg

Jęczmień palony 0,17 kg

Żytni 0,3 kg

Caramel/Crystal Malt - 80L 0,1 kg

chmiele

Iunga 5g - 65 minut

Premiant 15g - 65 minut

Lubelski 20g - 25 minut

Centennial 25g - 25 minut

 

drożdże

  • 2 x Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale

Proces

Zacieranie:
 

67-66C 60 min - zacieranie

Ciemne słody wrzucone jakieś 5-10 minut przed końcem zacierania

 

Gotowanie 65 min

 

Wyszło 22l, 16 Plato, ok. 42 IBU

 

Przy okazji tej warki wyszło mi, że mój balingometr zawyża odczyty - od dłuższego czasu mi coś nie grało i po sprawdzeniu innym balingometrem wyszło mi, że przy 16, pokazuje 18 blg. Także od jakiegoś czasu moje piwa są słabsze niż mi się wydawało.

Wyjaśnia to też, dlaczego wyniki z refraktometru były dziwne (okazuje się, że nie były).

 

Fermentacja

 

Sucharki ruszyły bardzo sprawnie, fermentacja na początek w 17-19C.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja przestałem się bawić areometrem, bo w zasadzie przed każdym pomiarem trzeba by sprawdzać czy papierek ze skalą się nie przesunął. Korzystam tylko przy mocnych piwach, a tak to tylko refraktometr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja przestałem się bawić areometrem, bo w zasadzie przed każdym pomiarem trzeba by sprawdzać czy papierek ze skalą się nie przesunął. Korzystam tylko przy mocnych piwach, a tak to tylko refraktometr.

 

W zasadzie do samego ważenia nie jest konieczny, bo czy tam wyszło 12 czy 13 blg to niby jeden kij, ale jednak lubie wiedzieć jakie było OG i FG. A liczenie FG z refraktometru to wiadomo, że co kalkulator to co innego wychodzi. Poza tym refraktometr to jednak trzeba skalibrować najpierw, a ja chyba od samego początku miałem złe przeliczniki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja przyjmuję przelicznik 1:1, bo tyle mi wychodziło przy porównaniu z pomiarem areometrem. Ja używam tego kalkulatora https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/Nie wiem czy dobrze przelicza, dlatego przy mocniejszych piwach robię też pomiar areometrem. Zresztą na stronie wspominają, że przy większej zawartości alkoholu trzeba zastosować inne równanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja przyjmuję przelicznik 1:1, bo tyle mi wychodziło przy porównaniu z pomiarem areometrem. Ja używam tego kalkulatora https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/Nie wiem czy dobrze przelicza, dlatego przy mocniejszych piwach robię też pomiar areometrem. Zresztą na stronie wspominają, że przy większej zawartości alkoholu trzeba zastosować inne równanie.

 

też tego korzystam głównie, ale u mnie wychodzi przelicznik rzędu 1,04 - 1,06. Jakby nie było, warto mieć sprawny bulgometr w obwodzie..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

[warka #21 ] Black IPA
data: 28.07.2017

 

Drugie piwko w cyklu ciemnych na mangroovsach, na grande finale sezonu zaplanowany Imperial Coffee Stout, potem chyba jakaś przerwa wakacyjna będzie.

Podrasowana receptura poprzedniej BIPA, 2 razy więcej ciemnych słodów + ciemny karmel do zacierania powinny dać już naprawdę black, a nie brown IPE.

Miała być jeszcze skórka pomarańczy, ale myślałem, że nie będę warzył w ten weekend i nie przygotowałem jej.

 

zasyp

 

Pale Ale Mep Ale Malteurop 5kg

Pszeniczny Viking Malt 0,5 kg

Strzegom karmelowy 600 0,1 kg

Żytni 0,4 kg

 

Cold steep

 

Palony jęczmień Weyermann 0,33kg

Carafa Special typ II Weyermann 0,5 kg

Czekoladowy Weyermann 0,2 kg

 

Wrzucone na noc do 3 litrów wody, z tego udało się uzyskać prawie 2l ekstraktu.

 

chmiele

Zeus 40g - 70 min

Zeus 10g - 20 min

 

alfa nieznane, przyjąłem 15,5%

 

Mosaic 12% 30g chłodzenie

Simcoe 14% 30g chłodzenie

 

Coś mi się termometr zawiesił i chmiele poszły dopiero przy 50C na pół godziny.

 

Na zimno:

Equinox 30 g

Citra 22g

 

drożdże

  • Gęstwa New World Strong Ale po FES-ie.

Proces

Zacieranie:
 

Wody do zasypu ok 20l, filtrowana britą.

Zacieranie 60 minut 66-64C, mashout 78C

Wysładzanie 7+6l (3 ml kwasu mlekowego)

Wyszło 25l 13 blg

 

Gotowanie 85 min

Ekstrakt z ciemnych dodany po 20 minutach gotowania.

 

Wyszło 19l, 16,5 Plato, ok. 75? IBU

 

nie wiem do końca jak z tym IBU, bo generalnie to przy cold steep ciężko poustawiać kalkulator, tak żeby dostać prawdziwą wydajność,

więc wyszło trochę mało tej brzeczki po gotowaniu, przeciągnąłem jeszcze trochę gotowanie, więc z zakładanych 65 może wyjść nawet i 80.

 

Fermentacja

FFT - trochę dziwne wyniki, na refraktometrze 9.5 brix, na spławiku 3 blg, co by wskazywało na wyższe OG niż 16.5, ale chyba jednak uwierzę spławikowi, bo jak pisałem wcześniej, FG na refraktometrze to raczej sprawa mocno przybliżona.

 

temp. 17 C

minimum 2 tygodnie zakładane, potem chmielenie na zimno w 10C, 5 dni.

Możliwe, że trzeba będzie dorzucić więcej chmielu na zimną, bo chyba te chmiele w 50C za dużo nie oddały.

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem też w piątek jeszcze FES-a - wyszło 40 x 0,5l + 0,33, zabutelkowane z 90g cukru (bodajże 1,9 vol) - zeszło mocno do 3 blg, co daje ponad 7%.

Wygląda na to, że wyszło zgodnie z planem, mocny aromat i smak słodowy i dość pełne. Ładnie się też pieni.

Ale trochę to potrwa zanim się poukłada, pewnie z miesiąc na efekty trzeba będzie poczekać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

[warka #22 ] Imperial Coffee Stout
data: 18.08.2017

 

  • Weyermann - Pale Ale Malt 5kg
  • Fawcett - Dark Crystal 0.5 kg
  • Czekoladowy Ciemny - 0.25 kg
  • Strzegom pszenica prażona - 0.2 kg
  • Coffee Light CastleMalting - 0,5 kg
  • Pszeniczny 0.5 kg
  • Carabelge 0.2 kg
  • Bruntal Pale Ale ekstrakt 550g
  • Kawa z Etno Cafe - 100g

 

Ziarna kawy zmiażdżone i zalane letnią wodą na ok. 2h.

Potem wrzucone do reszty w trakcie wysładzania.

 

chmiele

Iunga 40g - 60 min

Nugget 25g - 20 min

 

drożdże

  • Gęstwa New World Strong Ale po BIPA.

Proces

Zacieranie:
 

Wody do zasypu ok 21l

Zacieranie 60 minut 66-64C, mashout 78C

Wysładzanie 8l + 2 ml kwasu mlekowego

Wyszło 20l 

 

Gotowanie 60 min

 

Wyszło 16l, 21 Plato, ok. 55 IBU

 

 

Fermentacja

16C na początek, stopniowo będę podnosił

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[warka #23 ] Coconut Imperial Stout 
data: 19.08.2017

 

  • Weyermann - Pale Ale Malt 5kg
  • Weyermann - Carared 0.7 kg
  • Strzegom pszenica prażona - 0.25 kg
  • Weyermann - Carafa II - 0.5 kg
  • Strzegom Karmel 600 - 0.2 kg
  • Pszeniczny 0.4 kg
  • Carapils 0.2 kg
  • Bruntal Pale Ale ekstrakt 700g
  • Cukier muscovado - 400 g

 

Planuje rozdzielić warkę na pół i do jednej pójdzie kokos na zimno, metodą kolegi z browaru Fear No Beer.

 

chmiele

Iunga 60g - 65 min

Nugget 25g - 15 min

 

drożdże

  • Gęstwa New World Strong Ale po BIPA.

Proces

Zacieranie:
 

Wody do zasypu ok 21l

Zacieranie 60 minut 66-64C

Wysładzanie 12l

Wyszło 25l

 

Gotowanie 60 min

 

Wyszło 18l, 20 Plato, ok. 75 IBU

 

 

Fermentacja

16C na początek, stopniowo będę podnosił.

 

Pora w końcu na przerwę od warzenia, do października te dwa stouty i tak będą fermentować, więc nie będzie miejsca na więcej.

 

EDIT

 

Po 4 tygodniach warka podzielona na pół, do jednej części poszło 400g opiekanych płatków kokosowych.

Poleżało tak jeszcze prawie dwa tygodnie i zabutelkowane.

Wyszło 16 x 0,5l bez kokosa

8*0,5l + 12*0,33l z kokosem

 

Przefiltrowanie tych płatków to była masakra.

Edytowane przez tauruss
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zlałem jeszcze do butelek Black IPA - wyszło 35 x 0,5 l = 17,5l

Chmielone na zimno 3 dni finalnie, no i aromat słaby, niemrawe jakieś to piwo się wydaje.

Przynajmniej kolor jest tym razem lepszy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.