tauruss Opublikowano 4 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Dzisiaj też zakegowałem Mini Belgian Pale Ale do 5l mini kega, który dostałem w prezencie na odchodne ze starej pracy. Do końca nie jestem pewien jak to działa, szczególnie z nagazowaniem. Raz czytam, żeby dać ok 3g na litr, gdzie indziej, że nie ma co liczyć na dogazowanie wymuszone. Dałem bodaj 20g, zobaczymy co z tego wyjdzie. Do chocolate stouta poleciała też mięta, zerwane duże i średnie liście z jednego "krzaczka" doniczkowego. Mam nadzieje, że to wystarczy, bo przy testach z samym ekstraktem, aromat ulatywał mi bardzo szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) Zlałem warkę #15a Belgian Tripel do mniejszego fermentora, żeby zwolnić duży fermentor. Warka raczej do powtórki, bo zeszło do 1.5 blg no i aromacie daje spirytusem. Znowu za dużo cukru chyba, wychodzi, że ma z 11%. Zabutelkowałem dwie 0,5l na próbę, reszta niech sobie stoi jeszcze w 17C. Z obliczeń wychodzi mi, że total OG to było 21blg. Edytowane 14 Marca 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 (edytowane) [warka #17 ] Wheat Winedata: 20.03.2017 zasyp Viking Malt Pszeniczny 4,5kg Bestmaltz Pilzeński 1.5 kg Weyermann Pale Ale 1kg Fawcett Crystal 160 EBC 0,25kg 100g łuski ryżowej chmiele 60min - Marynka 30g 8% 15min - Summit 10g 17% 5min - Iunga 20g 11% 5min - Simceo 20g 13% drożdże WLP095 Burlington Ale Yeast | White Labs od Bart3q - ok 120ml solidnie wymytej gęstwy ProcesZacieranie:55C po wsypaniu grzanie do 71C 71C->67C 60min mashout 10min Zacieranie oczywiście nie bez problemów, zacier prawie 30l objętości nie zmieścił się w garze, więc ratowałem się garnkiem 3l. Filtrowanie na dwa razy, wysładzanie chyba 7l i 5l ale albo coś źle policzyłem te litry, albo za dużo zaplanowałem, bo wyszło trochę za dużo, za słabej brzeczki. Odebrane jakieś 24l, 16 brix Gotowanie 90 min Wyszło 16l, 21.5brix, 50 IBU Fermentacja Temperatura 18-19C, chociaż drugiego dnia uciekło na kilka godzin do 22. Równo 21 dni bez przelewania. Edit 10.04 Zlałem warkę #17 Wheat Wine, wyszło 15l. Odfermentowanie do 6 blg, czyli mamy 9,5% ABV. Prezentuje się ciekawie, zaskakuje mnie, że nie czuć w aromacie typowej pszenicy. Zobaczymy jak to wyjdzie po nagazowaniu. Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Dość słodko zacierałeś, tak miało być? Jaki ekstrakt założyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Dość słodko zacierałeś, tak miało być? Jaki ekstrakt założyłeś? Zakładałem 23, jest gdzieś 21-21.5 blg. Zacierania trochę pozornie na słodko, bo grzanie z 55 do 71 trwało z pól godziny, jak doszedłem do 71C to już sporo się zatarło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Ciekawe jak głęboko zejdzie, w ten sposób nie próbowałem zacierać. Nie było problemów z filtracją przy takiej ilości pszenicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Nie było problemów z filtracją przy takiej ilości pszenicy A widzisz, zapomniałem dopisać, że dałem 100g łuski ryżowej. Generalnie poszło sprawnie, przytykało się przy ostatnim litrze wysładzania dopiero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 (edytowane) Ciekawe jak głęboko zejdzie, w ten sposób nie próbowałem zacierać Wstawiłem odrobinę resztek z chmielin na FFT w poniedziałek, właśnie sprawdziłem i zostało 5 plato, wygląda na to, że wszystko pójdzie zgodnie z planem Edytowane 22 Marca 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Ciekawe jak głęboko zejdzie, w ten sposób nie próbowałem zacierać Wstawiłem odrobinę resztek z chmielin na FFT w poniedziałek, właśnie sprawdziłem i zostało 5 plato, wygląda na to, że wszystko pójdzie zgodnie z planem To spoko, nie za dużo, nie za mało. Nie bawiłem się nigdy FFT, ale niby na ogół trochę głębiej schodzi niż samo piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Piwo na bitwę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 28 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Piwo na bitwę? Teraz już na własny użytek Zabrałem się w końcu za butelkowanie, bo się trochę tego nazbierało, po drodze popełniłem jeszcze cydr, który też się nadaje już do butelek. Na początek pils - odfermentował do 3blg, czyli wzorowe 4,7% , poszło 5l do mini kega i 20 butelek 0,5l - przy okazji zamieszałem się z cukrem i do kega poszło 3x tyle co powinno - więc tymczasowo zakorkowane tylko zwykłą zatyczką, niech się trochę odgazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) Zlałem w końcu po ponad 6 tygodniach Tripel-a. Wyszło 27x0,5l. Finalnie na spławiku wyszło 2-2,5 blg, co w połączeniu z odczytem z refraktometru daje OG: 22 P i 11,5% ABV - o mamo... Ale spirytus trochę zelżał, zapominam na razie o tym piwie, może za 3 miesiące będzie się lepiej prezentować. Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) 10.04 - Zlałem warkę #17 Wheat Wine, wyszło 15l. Odfermentowanie do 6 blg, czyli mamy 9,5% ABV. Prezentuje się ciekawie, zaskakuje mnie, że nie czuć w aromacie typowej pszenicy. Zobaczymy jak to wyjdzie po nagazowaniu. W końcu zakończyłem ten maraton trwający od grudnia, wszystko w butelkach, fermentory puste - po świętach witbier w planie. Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 [warka #18 ] Witbier (nie)konstytucyjnydata: 03.05.2017 Kwiecień wolny od warzenia, bo pisałem intensywnie pracę dyplomową. Teraz jest już na wykończeniu, więc można wracać do roboty, szczególnie że ludzie czekają na piwo. To ma być dla siostry na 18-stkę i trafi też prawdopodobnie na warsztaty piwowarskie na festiwalu. zasyp Pszenica niesłodowana 2kg Pilzneński 2kg Pszeniczny 0.5kg zakwaszający 0,2 kg płatki owsiane 0.25 kg 50g łuski ryżowej chmiele 60min - Marynka 15g 8% 10min - Oktawia 10g 7% chłodzenie - Galaxy 25g 15% dodatki 10 min - curacao suszone 10g 10 min - kolendra 15g 5 min - świeża skórka z 1 pomarańczy drożdże FM20 przeterminowana fiolka odpalona na 3 etapowym starterze ProcesZacieranie:54C 20 min - pszenica i płatki 66-65C 40 min - dodana reszta słodów 72C 20 min Odebrane 25l, 11 brix Gotowanie 60 min Wyszło xl, 12brix, 15 IBU Fermentacja Planowane 17-18 na start, potem 20C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 [warka #19 ] Polish Wheatdata: 20.05.2017 Witbier wyszedł słabo raczej, więc jeszcze jedno podejście do pszenicy. Tym razem Polish Wheat, czyli American Wheat na polskich chmielach. zasyp Pale Ale 2kg Pszenica niesłodowana 0.8kg Pszeniczny 2kg płatki pszeniczne 0.25 kg Crystal 0.2kg chmiele 60min - Marynka 20g 8% 10min - Iunga 20g 12% chłodzenie - Iunga 35g 12% chłodzenie - Oktawia 35g 12% na zimno - Iunga 40g na zimno - Oktawia 20g na zimno - Lubulski 30g drożdże US-05 ProcesZacieranie: 66-63C 60 min - zacieranie (płatki pszeniczne wrzucone na 10 minut do wrzątku Gotowanie 60 min Wyszło 21l, 12brix, ok. 30 IBU Fermentacja Dwa tygodnie w 17C. 4 dni chmielenia na zimno w 11C Wyszło 18 litrów, zlane do party kega 5l, reszta do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 [warka #20 ] Foreign Extra Stoutdata: 09.07.2017 Koniec przygód z pszenicą, pora na ciemniejsze klimaty. Dość dziwny, złożony zasyp wynika z czyszczenia magazynu, bo się nazbierało dużo różnych słodów. zasyp Pale Ale malteurop 5kg Pilzneński 0,5 kg Fawcett - Brown 0,2 kg Strzegom Czekoladowy ciemny 0.25 kg Carafa II Special 0.05 kg Strzegom Karmel 600 0,2 kg Jęczmień palony 0,17 kg Żytni 0,3 kg Caramel/Crystal Malt - 80L 0,1 kg chmiele Iunga 5g - 65 minut Premiant 15g - 65 minut Lubelski 20g - 25 minut Centennial 25g - 25 minut drożdże 2 x Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale ProcesZacieranie: 67-66C 60 min - zacieranie Ciemne słody wrzucone jakieś 5-10 minut przed końcem zacierania Gotowanie 65 min Wyszło 22l, 16 Plato, ok. 42 IBU Przy okazji tej warki wyszło mi, że mój balingometr zawyża odczyty - od dłuższego czasu mi coś nie grało i po sprawdzeniu innym balingometrem wyszło mi, że przy 16, pokazuje 18 blg. Także od jakiegoś czasu moje piwa są słabsze niż mi się wydawało. Wyjaśnia to też, dlaczego wyniki z refraktometru były dziwne (okazuje się, że nie były). Fermentacja Sucharki ruszyły bardzo sprawnie, fermentacja na początek w 17-19C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Ja przestałem się bawić areometrem, bo w zasadzie przed każdym pomiarem trzeba by sprawdzać czy papierek ze skalą się nie przesunął. Korzystam tylko przy mocnych piwach, a tak to tylko refraktometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 14 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 Ja przestałem się bawić areometrem, bo w zasadzie przed każdym pomiarem trzeba by sprawdzać czy papierek ze skalą się nie przesunął. Korzystam tylko przy mocnych piwach, a tak to tylko refraktometr. W zasadzie do samego ważenia nie jest konieczny, bo czy tam wyszło 12 czy 13 blg to niby jeden kij, ale jednak lubie wiedzieć jakie było OG i FG. A liczenie FG z refraktometru to wiadomo, że co kalkulator to co innego wychodzi. Poza tym refraktometr to jednak trzeba skalibrować najpierw, a ja chyba od samego początku miałem złe przeliczniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 14 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 Ja przyjmuję przelicznik 1:1, bo tyle mi wychodziło przy porównaniu z pomiarem areometrem. Ja używam tego kalkulatora https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/Nie wiem czy dobrze przelicza, dlatego przy mocniejszych piwach robię też pomiar areometrem. Zresztą na stronie wspominają, że przy większej zawartości alkoholu trzeba zastosować inne równanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 17 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Ja przyjmuję przelicznik 1:1, bo tyle mi wychodziło przy porównaniu z pomiarem areometrem. Ja używam tego kalkulatora https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/Nie wiem czy dobrze przelicza, dlatego przy mocniejszych piwach robię też pomiar areometrem. Zresztą na stronie wspominają, że przy większej zawartości alkoholu trzeba zastosować inne równanie. też tego korzystam głównie, ale u mnie wychodzi przelicznik rzędu 1,04 - 1,06. Jakby nie było, warto mieć sprawny bulgometr w obwodzie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 (edytowane) [warka #21 ] Black IPAdata: 28.07.2017 Drugie piwko w cyklu ciemnych na mangroovsach, na grande finale sezonu zaplanowany Imperial Coffee Stout, potem chyba jakaś przerwa wakacyjna będzie. Podrasowana receptura poprzedniej BIPA, 2 razy więcej ciemnych słodów + ciemny karmel do zacierania powinny dać już naprawdę black, a nie brown IPE. Miała być jeszcze skórka pomarańczy, ale myślałem, że nie będę warzył w ten weekend i nie przygotowałem jej. zasyp Pale Ale Mep Ale Malteurop 5kg Pszeniczny Viking Malt 0,5 kg Strzegom karmelowy 600 0,1 kg Żytni 0,4 kg Cold steep Palony jęczmień Weyermann 0,33kg Carafa Special typ II Weyermann 0,5 kg Czekoladowy Weyermann 0,2 kg Wrzucone na noc do 3 litrów wody, z tego udało się uzyskać prawie 2l ekstraktu. chmiele Zeus 40g - 70 min Zeus 10g - 20 min alfa nieznane, przyjąłem 15,5% Mosaic 12% 30g chłodzenie Simcoe 14% 30g chłodzenie Coś mi się termometr zawiesił i chmiele poszły dopiero przy 50C na pół godziny. Na zimno: Equinox 30 g Citra 22g drożdże Gęstwa New World Strong Ale po FES-ie. ProcesZacieranie: Wody do zasypu ok 20l, filtrowana britą. Zacieranie 60 minut 66-64C, mashout 78C Wysładzanie 7+6l (3 ml kwasu mlekowego) Wyszło 25l 13 blg Gotowanie 85 min Ekstrakt z ciemnych dodany po 20 minutach gotowania. Wyszło 19l, 16,5 Plato, ok. 75? IBU nie wiem do końca jak z tym IBU, bo generalnie to przy cold steep ciężko poustawiać kalkulator, tak żeby dostać prawdziwą wydajność, więc wyszło trochę mało tej brzeczki po gotowaniu, przeciągnąłem jeszcze trochę gotowanie, więc z zakładanych 65 może wyjść nawet i 80. Fermentacja FFT - trochę dziwne wyniki, na refraktometrze 9.5 brix, na spławiku 3 blg, co by wskazywało na wyższe OG niż 16.5, ale chyba jednak uwierzę spławikowi, bo jak pisałem wcześniej, FG na refraktometrze to raczej sprawa mocno przybliżona. temp. 17 C minimum 2 tygodnie zakładane, potem chmielenie na zimno w 10C, 5 dni. Możliwe, że trzeba będzie dorzucić więcej chmielu na zimną, bo chyba te chmiele w 50C za dużo nie oddały. Edytowane 30 Lipca 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 30 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Zlałem też w piątek jeszcze FES-a - wyszło 40 x 0,5l + 0,33, zabutelkowane z 90g cukru (bodajże 1,9 vol) - zeszło mocno do 3 blg, co daje ponad 7%. Wygląda na to, że wyszło zgodnie z planem, mocny aromat i smak słodowy i dość pełne. Ładnie się też pieni. Ale trochę to potrwa zanim się poukłada, pewnie z miesiąc na efekty trzeba będzie poczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 [warka #22 ] Imperial Coffee Stoutdata: 18.08.2017 Weyermann - Pale Ale Malt 5kg Fawcett - Dark Crystal 0.5 kg Czekoladowy Ciemny - 0.25 kg Strzegom pszenica prażona - 0.2 kg Coffee Light CastleMalting - 0,5 kg Pszeniczny 0.5 kg Carabelge 0.2 kg Bruntal Pale Ale ekstrakt 550g Kawa z Etno Cafe - 100g Ziarna kawy zmiażdżone i zalane letnią wodą na ok. 2h. Potem wrzucone do reszty w trakcie wysładzania. chmiele Iunga 40g - 60 min Nugget 25g - 20 min drożdże Gęstwa New World Strong Ale po BIPA. ProcesZacieranie: Wody do zasypu ok 21l Zacieranie 60 minut 66-64C, mashout 78C Wysładzanie 8l + 2 ml kwasu mlekowego Wyszło 20l Gotowanie 60 min Wyszło 16l, 21 Plato, ok. 55 IBU Fermentacja 16C na początek, stopniowo będę podnosił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 (edytowane) [warka #23 ] Coconut Imperial Stout data: 19.08.2017 Weyermann - Pale Ale Malt 5kg Weyermann - Carared 0.7 kg Strzegom pszenica prażona - 0.25 kg Weyermann - Carafa II - 0.5 kg Strzegom Karmel 600 - 0.2 kg Pszeniczny 0.4 kg Carapils 0.2 kg Bruntal Pale Ale ekstrakt 700g Cukier muscovado - 400 g Planuje rozdzielić warkę na pół i do jednej pójdzie kokos na zimno, metodą kolegi z browaru Fear No Beer. chmiele Iunga 60g - 65 min Nugget 25g - 15 min drożdże Gęstwa New World Strong Ale po BIPA. Proces Zacieranie: Wody do zasypu ok 21l Zacieranie 60 minut 66-64C Wysładzanie 12l Wyszło 25l Gotowanie 60 min Wyszło 18l, 20 Plato, ok. 75 IBU Fermentacja 16C na początek, stopniowo będę podnosił. Pora w końcu na przerwę od warzenia, do października te dwa stouty i tak będą fermentować, więc nie będzie miejsca na więcej. EDIT Po 4 tygodniach warka podzielona na pół, do jednej części poszło 400g opiekanych płatków kokosowych. Poleżało tak jeszcze prawie dwa tygodnie i zabutelkowane. Wyszło 16 x 0,5l bez kokosa 8*0,5l + 12*0,33l z kokosem Przefiltrowanie tych płatków to była masakra. Edytowane 30 Października 2017 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Wczoraj zlałem jeszcze do butelek Black IPA - wyszło 35 x 0,5 l = 17,5l Chmielone na zimno 3 dni finalnie, no i aromat słaby, niemrawe jakieś to piwo się wydaje. Przynajmniej kolor jest tym razem lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się