Brunow Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) #1 American Bitter 12oBLG (TB)#2 Český Ležák Světlý 12oBLG (TB)#3 Summer Ale 12oBLG (TB)#4 Full Aroma Hops 12oBLG #5 Harcerskie 8oBLG #6 Witbier 12oBLG#7 Bohemian German Pils New Wave Hops 16oBLG#8 Bohemian German Pils 16oBLG #9 Witbier v2 12oBLG#10 Black India Pale Ale 15oBLG#11 Grapefruit India Pale Ale 13oBLG#12 Czeski Pils 13oBLG#13 Czeski Pils 12oBLG PIWOWIN#14 Czeski Pils 11oBLG #15 Grapefruit APA 12oBLG #16 Black India Pale Ale 15oBLG v2 #17 Dry Stout 12oBLG #18 RIS #19 Żytni Stout #20 RIS Homebeer #21 Kremówka #22 Kwas z aronią #23 APA -> APA z mango, APA z rozmarynem #24 RIS V1 #25 Dry Stout z RISa #26 RIS V2 (30%płatków) #27 Edytowane 28 Marca 2018 przez Brunow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) #American Bitter 12oBLG (TB)Słody:Pale Ale 3,8kgCrystal 200 0,2kgChmiele:Apollo 15g Cascade 20gSummit 25g Citra 20gDrożdże:Mauribrew DraughtZacieranie:65oC - 70 minutChmielenie:Apollo 15g - 60 minutCascade 20g 10 minutCitra 20g - 5 minutSummit 25g - 3 minutyFermentacja: Burzliwa 19oC - 11dniCicha 19oC - 10dniButelkowane z użyciem 6g glukozy na litr piwa.Notatki: Pierwsza warka. Człowiek się wtedy dużo uczy Filtracja mi utknęła i wyszło mi finalnie tylko 14 litrów piwa 15oBLG.Chmieli użyłem ile miałem więc wyszło mocniejsze i mocniej nachmielone. Dodatkowo BLG nie zeszło poniżej 6o - nie wiem czy to wina słabych drożdży czy kiepskiego napowietrzenia. Fermentacja burzliwa mało burzliwa.2 tygodnie po butelkowaniu piwo ładnie się pieni i jest klarowne. Na dnie spory osad. Mogłoby być lepiej nagazowane i niestety wyczuwalny jest zapach i smak drożdży. Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez Brunow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) #2 Český Ležák Světlý 12oBLG (TB) Słody:Pilzneński 3,6kg Monachijski 0,4kgKarmeloway jasny 0,15kgChmiele: Premiant 35gSaaz 40gMagnum 10gHallertau Tradition 40g Drożdże:Mangrove Jack's M84 Bohemian LagerDodatki: Mech irlandzki 5g ( 15minut gotowania)Zacieranie:51oC - 10 minut 62oC - 40 minut 73oC - 20 minut78oC - 5 minutChmielenie:Premiant 35g - 60 minutMagnum 10g - 50 minutSaaz 15g - 20 minut Hallertau Tradition 15g -20 minut Saaz 25g - 10 minut Hallertau Tradition 25g - 10 minut Fermentacja: Burzliwa 13oC - 2 tygodnie (2BLG) Cicha w lodówceNotatki:W czasie fermentacji. FFT - 2BLG, po tygodniu fermentacji BLG zeszło do 3.Drugie piwo, pierwszy dolniak. Chciałem złapać jeszcze chłodniejsze dni i bez doświadczenia zabrałem się za lagera.Dodatkowo chciałem podbić chmielowość i dodałem do receptury niemieckie chmiele.Niestety z nieuwagi wykipiało podczas gotowania i finalnie wyszło 15 litrów piwa 13oBLG. Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez Brunow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) #3 Summer Ale 12oBLG (TB) Słody: Pilzneński 2kg Pszeniczny 0,3kg Wiedeński 1,6kg Karmelowy 30 0,4kg Chmiele: Galaxy 33g Motueka 20g Amarillo 20g Drożdże:Fermentis US-05Dodatki: Mech irlandzki 5g ( 15minut gotowania)Gips piwowarskiZacieranie:63oC - 30 minut 72oC - 30 minut Chmielenie: Galaxy 8g - 60 minut Motueka 20g - 15 minut Amarillo 20g - 10 minut Galaxy 25g - 5 minut Fermentacja: Burzliwa 19oC - tydzień Cicha 19oC - tydzień Butelkowanie z użyciem 6g/litrNotatki: FFT po 3 dniach - 3,5oBLG Edytowane 5 Maja 2016 przez Brunow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) #4 Full Aroma Hops (FAH) 12oBLG Słody: Pilzneński 4kg Chmiele: Magnum 10g Perle 35g Hallertau Tradition 10g Saaz 35g Drożdże:Fermentis S-04Dodatki: Mech irlandzki 5g ( 15minut gotowania)Zacieranie:40oC - 0 minut 61oC - 10 minut 71oC - 45 minut76oC - 10 minut Chmielenie: Magnum 10g - 90 minut Perle 10g - 30 minut Saaz 10g - 30 minut Perle 15g - 15 minut Saaz 15g - 15 minut Perle 10g - 7 dni cichej Saaz 10g - 7 dni cichej Hallertau Tradition 10g - 7 dni cichej Fermentacja: Notatki:Wyszło 19L 11oBLG. FFT po 4 dniach - 3,5oBLG Edytowane 5 Maja 2016 przez Brunow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) #5 Harcerskie Słody: Bruntal Pilzneński 1kg Strzegom Karmel 30 0,5kg Strzegom Wiedeński 1kg Chmiele: Magnum Xg Perle Xg Hallertau Tradition Xg Saaz Xg Drożdże:Świeża gęstwa z FAH - Fermentis S-04Dodatki: Mech irlandzki 5g ( 15minut gotowania)Zacieranie:75oC - x minut Chmielenie: Fermentacja: Notatki: Edytowane 5 Maja 2016 przez Brunow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 (edytowane) #6 Witbier Słody: Pilzneński 2,5kg Płatki pszenne błyskawiczne 2,25kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,25kg Chmiele: Mandarina Bavaria Drożdże: Brewferm Blanche / S-05 Dodatki: Kolendra indyjska 10g Suszona skórka pomarańczy 25g Curacao 10g Pół torebki herbaty z rumianka Zacieranie: 55oC - 20 minut 67oC - 75 minut 71oC - 20 minut76oC - 0 minut Chmielenie i dodatki: Mandarina Bavaria 15g - 60 minut Mandarina Bavaria 15g - 10 minutKolendra 10g - 5 minutSkórka suszonej pomarańczy 25g - 5 minut Curacao 10g - 5 minutPół torebki herbaty z rumianka - 5 minut Fermentacja:Burzliwa 20oC Notatki: Edytowane 12 Maja 2016 przez Brunow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 16 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 (edytowane) #7 Bohemian german Pils New Wave Hops 16oBLG Słody: Pilzneński 5kg Monachijski Typ 2 0,5kg Caramel Pils 0,25kgZakwaszający 0,125kg Chmiele: TNT, Spalt Select, Hallertau Blanc Drożdże: FM30 - Bohemska rapsodia Zacieranie: 55oC - 10 minut 62oC - 20 minut 75oC - 45 minut78oC - 0 minut Chmielenie i dodatki: TNT 10g - 60 minutTNT 5g - 45 minutTNT 5g - 30 minutHallertau Blanc 10g - 30 minutHallertau Blanc 5g - 20 minutHallertau Blanc 5g - 10 minut Spalt Select 10g - 5 minutSpalt Select 10g - 3 minutSpalt Select 10g - 1 minut Fermentacja:Burzliwa 10,5oC - 2 tygodnieCicha 10,5oC - 2 tygodnie Notatki:16oBLG->7oBLG(błąd?) Edytowane 8 Maja 2017 przez Brunow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) #8 Bohemian german Pils 16oBLG Słody: Pilzneński 5kg Monachijski Typ 2 0,5kg Caramel Pils 0,25kgZakwaszający 0,125kg Chmiele: Hallertauer Taurus, Tettnanger Drożdże: FM30 - Bohemska rapsodia Zacieranie: 55oC - 10 minut 68oC - 60 minut 78oC - 0 minut Chmielenie i dodatki: Hallertauer Taurus 10g - 60 minutHallertauer Taurus 10g - 45 minutHallertauer Taurus 10g - 30 minutTettnanger 10g - 30minutTettnanger 10g - 20minutTettnanger 10g - 10minut Fermentacja:Burzliwa 10,5oC - 2 tygodnieCicha 10,5oC - 2 tygodnie Notatki:FFT - 4oBLG Edytowane 8 Maja 2017 przez Brunow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 (edytowane) #9 Witbier v2 12oBLG Słody: Pilzneński 2kgPale Ale 0,5kg Płatki pszenne 2kg Chmiele: Mandarina Bavaria, Citra Drożdże: US-05 Dodatki: Kolendra indyjska 10g Suszona skórka pomarańczy 20gSuszona skórka cytryny 20g Curacao 10g Zacieranie: 65oC - 75 minut 71oC - 20 minut76oC - mashout Chmielenie i dodatki: Mandarina Bavaria 15g - 60 minut Mandarina Bavaria 15g - 30 minut Mandarina Bavaria 20g - 10 minutKolendra 10g - 5 minutSkórka suszonej pomarańczy 20g - 5 minut Skórka suszonej cytryny 20g - 5 minut Curacao 10g - 5 minut Citra 20g na cichą Fermentacja:Burzliwa 15-19oCCicha 15-19oCNotatki: Edytowane 11 Maja 2017 przez Brunow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Płatki pszenne dodałeś bez kleikowania? Zatarło się czy w 1h, czy były problemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Płatki pszenne dodałeś bez kleikowania? Zatarło się czy w 1h, czy były problemy? Przez pomyłkę zamówiłem teraz zwykłe. Ostatnio używałem błyskawicznych - z nimi nie trzeba nic robić. Pszenice kleikuje się w 60-64oC więc dałem na pełną godzinę w 63-65oC i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Płatki pszenne dodałeś bez kleikowania? Zatarło się czy w 1h, czy były problemy?Przez pomyłkę zamówiłem teraz zwykłe.Ostatnio używałem błyskawicznych - z nimi nie trzeba nic robić. Pszenice kleikuje się w 60-64oC więc dałem na pełną godzinę w 63-65oC i tyle. Z tymi temperaturami to nie jest tak... Możesz a nawet powinieneś gotować, wtedy na 100% się skleikuje. Nie ma potrzeby używania temperatur z przedziału. Te temperatury są minimalne wymagane do skleikowania, a 100'C jest pewne. Druga sprawa temperatury skleikowania różnią się w zależności od odmiany, warunków wzrostu i wielu innych. Na temat skleikowania skrobi są pisane pracę naukowe. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 8 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 (edytowane) #10 Black India Pale Ale 15oBLG Słody: Pale Ale- 4,5kgPilzneński- 1kgCarahel - 0,5kgCarafa II Special - 0,5kgBiscuit - 0,25kg Chmiele: Chinook, Cascade, Wiliamette, Citra Drożdże: FM30 - gęstwa Zacieranie: 68oC - 60 minut 78oC - 0 minut Chmielenie i dodatki: 33 g - Chinook - 70 min28 g - Cascade - 45 min28 g - Wiliamette - 15 min28 g - Citra - 5 min Fermentacja:Burzliwa 10oC - 2 tygodnieCicha 10oC - 2 tygodnie Notatki: Edytowane 11 Maja 2017 przez Brunow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 8 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 (edytowane) #11 Grapefruit India Pale Ale 13oBLG Słody: Pilzneński - 5kgPłatki pszeniczne błyskawiczne - 0,5kgBiscuit - 0,25kg Chmiele: Citra, Cascade, Chinook, Magnum, Comet Drożdże: US-05 Dodatki: 4 litry - sok grejpfrutowy Zacieranie: 75oC - 60 minut 78oC - 0 minut Chmielenie i dodatki: Magnum - 10g na 60minChinook - 10g na 30minCascade - 10g na 30minCitra - 20g na 10minComet - 50g na cichą Fermentacja:Burzliwa 15oC - 1 tydzieńCicha 15oC - 1 tydzień Notatki: Edytowane 11 Maja 2017 przez Brunow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 8 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 (edytowane) #12 Czeski Pils 13oBLG Słody: Pilzneński - 5kg Chmiele: Hallertauer Taurus, Spalt Select, Lubelski Drożdże: W-34/70 Dodatki: Zacieranie: 55oC - 10 minut 62oC - 30 minut 72oC - 30 minut 78oC - 0 minut Chmielenie i dodatki: Hallertauer Taurus - 25g na 60minSpalt Select - 23g na 5minLubelski - 25g na 5min Fermentacja:Burzliwa 8oC - 16 dniLagerowanie 0oC - 28 dni Rozlew:wyszło 25L -> użyto 65g cukru (2,6g/L) Notatki: Edytowane 31 Lipca 2017 przez Brunow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 (edytowane) #13 Czeski Pils 12oBLG PIWOWIN Słody: Pilzneński - 4kg Monachijski I - 0,4kg Zakwaszający - 0,1kg Chmiele: Hallertauer Tradition, Marynka Drożdże: W-34/70 Dodatki: Zacieranie: 63oC - 30 minut 72oC - 30 minut 78oC - 10 minut Chmielenie i dodatki: Marynka 30g na 60min Tradition 15g na 15min Tradition 15g na 5min Tradition 20g na FO Fermentacja: Fermentacja 9oC - 5 tygodni Lagerowanie 0oC - 2 miesiące Rozlew: wyszło 15L Notatki: Edytowane 30 Października 2017 przez Brunow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) #14 Czeski Pils 11oBLG Słody: Pilzneński - 5kg Chmiele: Magnum, Saaz Drożdże: W-34/70 Dodatki: Zacieranie: 63oC - 0 minut 72oC - 0 minut 78oC - 0 minut Chmielenie i dodatki: 16g - Magnum 60min 25g - Saaz 10min 25g - Saaz 5min Fermentacja: Fermentacja 9oC - 23 dni Lagerowanie 0oC - 2 miesiące Rozlew: Notatki: Edytowane 30 Października 2017 przez Brunow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 30 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 #15 Grapefruit American Pale Ale 12oBLG Słody: Pale Ale - 4kg Karmelowy - 0,4kg Chmiele: Citra, Simcoe, Palisade, Comet Drożdże: US-05 Dodatki: Zacieranie: 68oC - 30 minut 72oC - 30 minut 78oC - 0 minut Chmielenie i dodatki: Simcoe - 10g na 60min Citra - 10g na 10min Palisade - 10g na 10min Citra - 10g na 5min Palisade - 10g na 5min Citra - 10g na FO Palisade - 10g na FO Fermentacja: Burzliwa 15oC Cicha 15oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 30 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 (edytowane) #16 Black India Pale Ale 15oBLG v2 Słody: Pale Ale - 5kg Carahell - 0,5kg Carafa II Special - 0,5kg Biscuit - 0,5kg Chmiele: Chinook, Cascade, Wiliamette, Citra Drożdże: US-04 Zacieranie: 72oC - 80 minut Chmielenie i dodatki: 30 g - Chinook - 60 min15 g - Cascade - 35 min25 g - Wiliamette - 15 min30 g - Citra - 5 min Fermentacja: Burzliwa 15oC - 10dni Cicha 15oC Edytowane 21 Listopada 2017 przez Brunow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 30 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 (edytowane) #17 Dry Stout 12,5oBLG Słody: Pale Ale - 2,5kg Monachijski II - 1,5kg Jęczmień prażony - 0,3kg Czekoladowy 400 - 0,2kg Chmiele: Marynka - 30g Drożdże: Gęstwa S04 Zacieranie: Chmielenie i dodatki: Całość na 60min Fermentacja:Burzliwa 16oCCicha 15oC Edytowane 21 Listopada 2017 przez Brunow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się