zgoda Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Jedyne co mi przychodzi do głowy to autoliza drożdży i uwolnienie tłuszczu z martwych komórek, ale to by był pierwszy przypadek autolizy o jakim słyszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Nie musi być autoliza - wystarczy szok temperaturowy, przy którym drożdże uwalniają Proteinase A - niszczącą dla piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Nie musi być autoliza - wystarczy szok temperaturowy, przy którym drożdże uwalniają Proteinase A - niszczącą dla piany. Ciężko o szok temperaturowy w stałej temperaturze 22-23°C ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 A jak już było w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 A jak już było w butelkach? Stoją w tym samym pomieszczeniu więc nie chłodniej niż 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 Czas nie najlepszy, ciepło, ale piwniczka pustoszeje, więc czas coś ukręcić: Warka #33 Pszeniczne Jasne IX Pszeniczny Jasny 2,5kg Pilzneński 2,5kg Monachijski 0,3kg Marynka 20g 60min Hallertauer Mittelfuh 20g 20min - wiem że ni książkowo, ale pomyślałem że odrobina szlachetnego aromatycznego pod smak byłaby dobra bo na goryczkę to go szkoda, cwiczył to ktoś? 44°C 60min 64°C 20min (odebranie 8L do dekokcji) 72°C 40min (odebranie 8L do dekokcji - mashout) WB06 - temp ok 24°C - ciepło, ale co zrobić, zobaczymy co wyjdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Ech, nie ma kiedy napisać W międzyczasie zrobiłem Warkę #33 Witbier według przepisu Dori. Dziś zabutelkuję. Różnica tylko taka że zrobiłem go na drożdżach saisona (zamiast startera) i startą skórkę z cytryny zamiast quracao. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 7 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2011 Warka #35 Saison Słody słód pilzneński 2,7kg słód wiedeński 0,8kg słód pszeniczny 0,7kg słód Carahell 0,2kg słód Caraaroma 0,2kg słód zakwaszający 0,1kg Chmiele Chmiel Marynka (szyszki) - 30g Chmiel Saaz (Żatecki) (granulat) - 30g Drożdże Drożdże Wyeast 3724 Saison Inne dodatki glukoza 0,3kg dodana w 60 minucie gotowania Curaçao 20g dodane w 45 minucie gotowania Zacieranie 60 minut w 64°C 40 minut w 72°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 21 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Warka #26 Kolsch Pilzneński 5kg Wiedeński0,3kg Pszeniczny 0,3kg Zacieranie: 64°C 20min, 72°C 40min odebranie rzadkiego 8L zagotowanie i 78°C mashout Marynka 35g 60min szyszki własne Lubelski 10g 20min szyszki własne Lubelski 10g 0min szyszki własne Drożdze koelsch od brata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 22 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Warka #27 Czerwone Ale II pilzneński 1kg monachijski 3kg biscuit 0,2 carahell 0,2 amber 0,2 jęczmień palony 10g marynka własna 30g 60min lubelski własny 20g 20min lubelki własny 20g 0min drożdże danstar windsor zacieranie jednotemperaturowo 66°C 1,5h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Warka #38 Pszeniczne Jasne X Pszeniczny Jasny 2,8kg Pilzneński 1,5kg Monachijski 0,4kg Marynka 20g 60min własna Lubelski 10g 20min - wiem że ni książkowo, ale spodobało mi się po poprzedniej próbie 46°C 30min 50°C 10min 64°C 20min (odebranie 8L do dekokcji) 72°C 40min (odebranie 8L do dekokcji - mashout) WB06 - temp ok 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 (edytowane) Warka #39 Koźlak Podwójny Słody słód pilzneński 3,7kg słód wiedeński 2,0kg słód monachijski I 2,6kg słód Caraamber 0,3kg Chmiele Chmiel Marynka (własny) - 40g Chmiel Lubelski (własny) - 25g Chmiel Hallertau Hersbrucker (granulat) - 10g Drożdże Saflager w-34 Inne dodatki mech irlandzki 5g dodana w 70 minucie gotowania 10min 50°C 30min 61°C odebranie 8l do dekokcji, gotowanie dekoktu 20min powrót, 30min 72°C odebranie rzadkiego do dekoktu 10min gotowania, mashout. Wyszło 24l 20BLG, pfermentator poszedł do lodówki ustawionej na 10°C , okazało się że się idealnie mieści i zajmuje tylko pół lodówy, chyba czas na więcej dolniaków więc Edytowane 18 Listopada 2011 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) Warka #40 Wtbier II Tym razem wg. przepisu kol Codera, trochę zmodyfikowany: słód pilzneński 2,3kg Słód_Biscuit 0,1kg słód pszeniczny 1,3kg płatki orkiszowe 0,8kg płatki owsiane 0,6kg zakwaszający 0,05kg Chmiele Chmiel Marynka własny - 20g Chmiel Lubelski własny - 15g Drożdże Drożdże_Wyeast_1214_Belgian_Abbey Inne dodatki Cukier stołowy 250g Skórka pomarańczy, świeżo starta 135g Kolendra indyjska 15g Zacieranie Słody i płatki 1h w 50* podgrzewam i trzymam w opadającej temperaturze 68* -> 60* 1.5h 72* - 15' ->78* Czas gotowania 100 minut Chmielenie 20g Marynka + cukier - 90' 15g Lubelski - 15' połowa kolendry i pomarańczy + łyżka mąki - 10' połowa kolendry i pomarańczy - 3' Edytowane 4 Grudnia 2011 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 20 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Warka #41 Tripel II 5kg pilzneńskiego 1kg monachijskiego 0,5kg Carabelge ® 30-35 EBC 1kg Cukier kandyzowany 25min 62°C, 45min 72°C i dekokcyjnie 78°C 40g marynka własna 60min 15g lubelski własny 15min 55 lubelski własny 1min mech Wyeast 1214 Belgian Abbey II Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Warka #42 Rosyjski Stout Imperialny Zmodyfikowana receptura z wiki, przyznam że trochę "zutylizowałem" parę słodów które zalegały gdzieś tam w szufladzie... słód pale ale 5kg słód monachijski 3kg Jęczmień palony 0,6kg przetarty przez sitko żeby pozbyć się łusek Słód Caraaroma 0,5kg Słód Biscuit 0,3kg Słód Carabelge 0,3kg płatki orkiszowe 0,4kg błyskawiczne bez kleikowania płatki owsiane 0,4kg błyskawiczne bez kleikowania płatki jęczmienne 0,4kg błyskawiczne bez kleikowania słód Carafa I 0,4kg przetarty przez sitko żeby pozbyć się łusek słód zakwaszający 0,1kg Cukier kandyz - 0,5 do 1kg żeby utrzymać 26BLG gdyby brakło Chmiele Chmiel Marynka 7%AA - 80g Chmiel Lubelski 3,5%AA - 60g Drożdże Drożdże Abbey II zrobiony starter Zacieranie: Pale i monachiski do 50C na 10min podniesienie temp do 67 i jednoczesne dodanie pozostałych słodów oprócz palonych na 90min, dodaję słody palone i poprzez dekokt podnoszę temp do 76C mashout Zależy mi żeby to piwo się udało, więc jak macie jakieś uwagi to pomóżcie Edytowane 11 Stycznia 2012 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 abbey II mają numerek 1762... Link z ostatniego postu prowadzi do WLP 004 a nie abbey II Tak na marginesie też się przymierzam do RISa i zastanawiam się czy lepsze będą ESB czy abbey II.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 abbey II mają numerek 1762... Link z ostatniego postu prowadzi do WLP 004 a nie abbey II Tak na marginesie też się przymierzam do RISa i zastanawiam się czy lepsze będą ESB czy abbey II.... link skopiowany z przepisu wiki... stąd formatowanie pokopane i linki, nie wiem jak to zmienić... Dam znac jak sobie Abbey II poradziły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 RIS na fermentacji, niestety wyszedł cienkusz 23BLG zamiast planowanych 26BLG, prawdopodobnie głównie z powodu zbyt dużej objętości (prawie 24L) i zbyt krótkiego gotowania (2,5h ale nie miałem już siły stać po północy przy garach ) wskutek czego było mniejsze odparowanie. No nic, zobaczymy co z tego wyjdzie. Fermentuję w 21C po kilku dniach podniosę temp do 24C modą belgijską by wzmocnić aromaty, ciekaw jestem efektu. Wniosek: mierzenie BLG przy 85C i korekta daje duży błąd i należy raczej polegać na konserwatywnych wyliczeniach z qbrew... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 uważaj z temperaturą podobno abbey II powyżej 25 stopni produkują "rozpuszczalnik". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 kurde, 6 dni i po burzliwej i piwo odfermentowało z 23 do 5BLG... niezłe tempo. Przy przelewaniu popróbowałem i jest baaardzo aromatyczne, mocno rozgrzewające i przyjemnie słodowe. Dzięki temu że nie dosypałem słodów palonych a tylko rozwodniłem je ciepłą wodą i do zacieru dodałem tylko tą wodę, brak posmaków palonych, obawiam się tylko że kolor będzie bardziej czarno-brązowy niż czarny, więc to do poprawienia w wersji II którą zrobię za jakieś dwa miesiące. Tak czy inaczej zapowiada się pyszne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Warka #43 Pszeniczne Jasne XI Warzenie standardowo tyle ze na Zymoferm Z047-8-39 Weissbier IV Fürstengold, cos dlugo startuja, po 24h tylko niesmiala pianka na powierzchni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Coś słabe te drożdże, startowały półtorej doby a po trzech ani śladu aromatów bananowych.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 masakra, tydzień mija a drożdże na półmetku... nienajlepsze te zymofermy... trzeba było starter zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 masakra, tydzień mija a drożdże na półmetku... nienajlepsze te zymofermy... trzeba było starter zrobić... Jakby się czytało forum, to by się wiedziało i ten starter zrobiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Jakby się czytało forum, to by się wiedziało i ten starter zrobiło. Było o tych cudakach? Jestem kretynem że nie sprawdziłem pierwej... A warte chociaż tej męczarni te drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi