bubuś Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Było o tych cudakach? Łoj było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 A tak się prezentuje mój pierwszy RIS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmczarny Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 A tak się prezentuje mój pierwszy RIS Szacun za to zdjęcie, na prawdę świetnie wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikołaj Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Dostałem namiar od chłopaków na Facebooku. Etykietę właściwie zobaczyłem także na Facebooku i w ten sposób tutaj trafiłem Moje pytanie brzmi następująco: Czy gdybym chciał poczęstować się Pana Stoutem, jest to możliwe? Pytanie numer dwa, czy jeżeli przesyłka Stouta nie wchodzi w rachubę, to czy mógłbym prosić chociaż o etykietę do mojej piwnej kolekcji? Naturalnie koszty przesyłki, oraz koszt wytworzenia takiej jednej buteleczki pokryłbym osobiście, nie narażając w tym momencie nikogo na koszty. Pytam, bo lubię piwa typu Stout i chętnie bym zakosztował Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 4 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Dostałem namiar od chłopaków na Facebooku. Etykietę właściwie zobaczyłem także na Facebooku i w ten sposób tutaj trafiłem Moje pytanie brzmi następująco: Czy gdybym chciał poczęstować się Pana Stoutem, jest to możliwe? Pytanie numer dwa, czy jeżeli przesyłka Stouta nie wchodzi w rachubę, to czy mógłbym prosić chociaż o etykietę do mojej piwnej kolekcji? Naturalnie koszty przesyłki, oraz koszt wytworzenia takiej jednej buteleczki pokryłbym osobiście, nie narażając w tym momencie nikogo na koszty. Pytam, bo lubię piwa typu Stout i chętnie bym zakosztował Pozdrawiam, Łukasz Pozwolę sobie to potraktować jako żart Po pierwsze primo; piwko będzi edo konsumpcji nie prędzej niż za półroku. Po drugie primo ja jestem początkującym piwowarem i mam za sobą mniej niż 50 warek i na tym szacownym forum jest dużo wysokiej klasy browarników którzy serwują rewelacyjne piwa warte kolekcji. Po trzecie primo, nie mam konta na fesbuku więc nie wiem jak toto trafiło Pozdrawiam RS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikołaj Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Portal "Piwo.org" ma na fb konto. Umieścili tam Pana etykietę, więc zainteresował mnie temat. Nie pytałem: "Kiedy to piwo będzie dostępne, czy jest dostępne." a po szczegóły odesłano mnie tutaj Myślę, że każde piwo uwarzone w domu będzie znacząco lepsze, jak piwo uwarzone w przemysłowym browarze - pięćdziesiąta warka do czegoś zobowiązuje, a nie ukrywam, że zainteresuję się tematem innych. Dlaczego akurat Pana browar? Jak już wspomniałem - zainteresował mnie wpis na facebooku, spodobała mi się etykieta i uznałem, że byłaby odpowiednim wzorem w kolekcji. Piwa w piwowarstwie domowym, jak już czytałem w różnych źródłach, nie są do odsprzedaży i doskonale to rozumiem. Ale gdyby doszło do sytuacji, gdzie piwowar domowy z dajmy na to Gdańska, chciał poczęstować degustanta z Kielc, to taki kielczanin winien przynajmniej pokryć koszty kurierskie. Dlaczego pytam o ewentualną możliwość degustacji? Ano dlatego, że byłby to taki mój pierwszy przypadek, a z piwami piwowarstwa domowego mam znikome doświadczenia. Po pierwsze jestem młody, mam tylko 22 lata, po drugie brak mi doświadczenia w tej dziedzinie, po trzecie ogranicza mnie brak godnych warunków, które umożliwiałyby mi własnoręcznie tworzenie. Jeżeli jest jakiś browarnik na tym forum, który chętnie częstuje swoim piwem i ewentualnie wysyła zainteresowanym, to bardzo chętnie się z taką osobą skontaktuję i spróbuję takiego piwa. Kompletnie nie mam pojęcia, czy porównując piwowarów domowych z piwem Kocour mam słuszność, czy przesadzam bądź też obrażam, nie mniej jednak piwo Kocour, dajmy na to IPA, bardzo mi smakował. Poza tym kto wie, może gdy popróbuję Państwa wyroby, z całą pewnością będę miał silniejszą motywację lub demotywację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Ano dlatego, że byłby to taki mój pierwszy przypadek, a z piwami piwowarstwa domowego mam znikome doświadczenia. Po pierwsze jestem młody, mam tylko 22 lata, po drugie brak mi doświadczenia w tej dziedzinie, po trzecie ogranicza mnie brak godnych warunków, które umożliwiałyby mi własnoręcznie tworzenie. Po pierwsze proponuję zrezygnowac z "panowania" bo na "Pana" to trzeba miec wygląd i pieniądze - czego mi brak Co do warunków do warzenia... mam znajomych którzy warzą w kuchni o pow 5m2 wystarczą chęci i pomyślunek. Także nie ma co oglądać i się zastanawiać tylko zamówić pierwszy zestaw i działać! Żadne piwo nie smakuje tak jak własnoręcznie wykonane A na poczęstunek zapraszam do Wrocławia, jak już dojrzeje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikołaj Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Hehe, no proszę! Zgoda więc. Myślę, że po sesji zagospodaruję nieco pieniędzy i spróbuję coś zrobić. Anuż wyjdzie coś dobrego :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 (edytowane) Warka #44 Marcowe III Wiedeński 0,7kg Monachijski 3,8kg Pilzneński 1kg Carahell 0,3kg Caraamber 0,3kg Marynka własna szyszki 30g 60min Hallertauer 20g 20min Wyeast Bavarian Lager 50* 10min, 63* 30min 72* 45min mashout. wyszło 23L 14,5BLG Edytowane 12 Lutego 2012 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 (edytowane) warka #45 Porter Bałtycki Monachijski 5kg Pilzneński 3kg Cararoma 0,4kg Caraamber 0,3kg Carafa Special 0,2kg Jęczmień palony 0,2kg Bisquit 0,1kg Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg Marynka 40g Lubelski 30g Wyeast Bavarian Lager wyszło 21L 21BLG Edytowane 10 Marca 2012 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 warka #46 Monachijskie Jasne Monachijski 2,8kg Pilzneński 1,5kg Carapils 0,3kg Marynka własna szyszki 30g 60min Hallertauer 20g 20min Hallertauer 10g 2min Wyeast Bavarian Lager wyszło 22L 12BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 5 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2012 (edytowane) Warka #47 Wtbier III Tym razem wg. przepisu kol Codera, trochę zmodyfikowany: słód pilzneński 2,3kg Słód carahell 0,1kg słód pszeniczny 1,3kg płatki orkiszowe 0,8kg płatki owsiane 0,8kg Chmiele Chmiel Marynka własny - 20g Chmiel Lubelski własny - 15g Drożdże Drożdże_Wyeast_Trapist HG Inne dodatki Skórka cytryny, świeżo starta 50g Quracao 20g Kolendra indyjska 15g Zacieranie Słody i płatki 1h w 50* podgrzewam i trzymam w opadającej temperaturze 68* 1h 72* - 45' ->78* Czas gotowania 100 minut Chmielenie 20g Marynka + cukier - 90' 15g Lubelski - 15' połowa kolendry i cytryny oraz quracao + łyżka mąki - 10' połowa kolendry i pomarańczy - 3' Wyszło 24L 14BLG... trochę dużo jak na wita... Edytowane 5 Maja 2012 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Warka #48 Pszeniczny 2,5kg Pilzneński 1,5kg Marynka 27g własna Wyeast 3268? Wyszło 22L 12BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 24 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Witam brać piwowarską po półrocznej przerwie Chmiel zebrany więc pora rozpocząć sezon. Mam następujący plan: Dolniaki: jasny lekki lager, może pils => marcowe => koźlak => porter na jednych bavarianach z warki na warkę Górniaki: witbier => trippel => RIS po kolei na Abbey II To powinno zapełnić mą piwniczkę A może jakiś inny ciekawy pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 no to jedziemy Warka #49 Coś a'la Pils Pilzneński 4,5kg Carahell 0,3kg Monachijski 0,5kg Drożdże Bavarian Lager Chmiel: Marynka 35g własna 60min Saaz 20g 15min Saaz 10g 0min na zimno na cichej 30g Saaz Zacieranie: Zasyp do 55*, podniesienie do 62* 20min, 72* 45min 78*mashout, celuję w 28L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Warka #50 Wtbier IV słód pilzneński 2,3kg Słód carahell 0,1kg słód pszeniczny 0,8kg płatki jęczmienne 0,4kg płatki owsiane 0,8kg Cukier 0,25kg Chmiele Chmiel Marynka własny - 20g Chmiel Lubelski własny - 15g Drożdże Drożdże_Wyeast_Trapist HG Inne dodatki Skórka cytryny, świeżo starta 50g Quracao 20g Kolendra indyjska 15g Zacieranie Słody i płatki 1h w 50* podgrzewam i trzymam w opadającej temperaturze 68* 1h 72* - 45' ->78* Czas gotowania 100 minut Chmielenie 20g Marynka + cukier - 90' 15g Lubelski - 15' połowa kolendry i cytryny oraz quracao + łyżka mąki - 10' połowa kolendry i pomarańczy - 3' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Warka #51 Marcowe III Monachijski 3kg Pilzneński 2kg Carahell 0,3kg Marynka własna szyszki 30g 60min Hallertauer 20g 20min Wyeast Bavarian Lager 50* 10min, 63* 30min 72* 45min mashout. Wyszło 24L 13BLG Edytowane 9 Grudnia 2012 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Warka #53 Trippel III 5kg pale ale 1kg monachijskiego 0,2kg Biscuit 1kg Cukier 10min 50C 25min 62°C, 45min 72°C 55g marynka własna 60min 15g heletauer15min 15g saaz 1min Wyeast 1214 Belgian Abbey II Wyszło 24L 19BLG, okazuje się że bez mashout i wysładzanie kranówką 50Cnie zmniejsza wydajności w sumie a oszczędza czas i energię Edytowane 4 Stycznia 2013 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 19 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Warka #54 Koźlak Podwójny II Słody słód pilzneński 4kg słód wiedeński 2,0kg słód monachijski I 2,6kg słód Caraamber 0,3kg jęczmień palony 0,05kg Chmiele Chmiel Marynka (własny) - 45g Chmiel Hallertau Hersbrucker (granulat) - 30g Drożdże Bavarian lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 (edytowane) Warka #55 Rosyjski Stout Imperialny - Mefistofeles Pilzneński 5kg Monachijski 3kg Jęczmień palony 0,3kg przetarty przez sitko żeby pozbyć się łusek Carafa II Special 0,5kg Cararoma 0,4kg Słód Biscuit 0,3kg Słód Carabelge 0,5kg płatki orkiszowe0,4kg błyskawiczne bez kleikowania płatki owsiane 0,8kg błyskawiczne bez kleikowania płatki jęczmienne 0,4kg błyskawiczne bez kleikowania Suchy ekstrakt jasny 1kg Cukier trzcinowy 1kg Cukier - ewentualnie Chmiele Chmiel Marynka 7%AA - 100g własny East Kent Goldings - 60g Drożdże Drożdże Abbey II zrobiony starter zapomniałem dopisać, wyszło 30BLG... mniej niz zakładałem, myślę że z powodu problemów przy filtracji... Edytowane 20 Marca 2013 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Koźlak zszed do 5BLG z jakichś 18stu i niżej już chyba nie zejdzie, idzie w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 (edytowane) warka #56 Porter Bałtycki II Monachijski 5kg Pilzneński 3kg Cararoma 0,3kg Carabelge 0,7kg Carafa Special 0,3kg Jęczmień palony 0,3kg Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg Marynka 40g Helletau trad 30g Helletau trad 20g Wyeast 2633 Octoberfest Edytowane 27 Kwietnia 2013 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Cześć Drożdże Drożdże Abbey II zrobiony starter Link chyba do poprawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Warka #57 Witbier V słód pilzneński 1,5kg Słód carahell 0,1kg słód pszeniczny 2,5kg płatki jęczmienne 0,8kg Cukier 0,25kg Chmiele Chmiel Citra 40g Drożdże Drożdże WLP Saison Inne dodatki Skórka cytryny, świeżo starta 80g Kolendra indyjska 15g Zacieranie 60min 66st, 40 min 72st, mashout Chmielenie, 4g chmielu co 10min plus 20g na zimno Wyszło 23L 13BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 (edytowane) Warka #58 Saison II Słody słód pilzneński 2,7kg płatki owsiane 0,8kg słód pszeniczny 0,6kg słód Carablond 0,8kg słód Carared 0,3kg słód zakwaszający 0,1kg Chmiele Chmiel Marynka (szyszki) - 30g Chmiel Firsyt GOLD (granulat) - 30g Chmiel Citra - 10g na zimno Drożdże Drożdże WLP Saison Inne dodatki Cukier 0,3kg dodany w 60 minucie gotowania Skórka z cytryny 40g 20g dodane w 45 minucie gotowania Zacieranie 60 minut w 64°C 40 minut w 72°C Cmielenie: marynka 60min, First gold, 5g co 10min, Citra na zimno Edytowane 31 Maja 2013 przez seler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się