-julian- Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Witam Chcę do stouta dodać kokosa i wanilie. Tylko nie wiem jak to zrobić. - kokosa zetrzeć na tarce i na patelnie, potem ręcznik papierowy. -kokosa zetrzeć na tarce i zalać alkoholem, przy rozlewie dodać ekstrakt wanilia, w sumie tak samo. Chyba że inaczej, wiórki kokosowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Wiórki kokosowe zarumienione w piekarniku. Pachną 100x mocniej niż tarty kokos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Obejrzyj nagranie kopyra z kuzni piwowarow, przesluchanie piwowarow, masz tam opis jak przygotowane byly wiorki do jednego z finalowych piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Do sweet stouta - będziesz krócej szukał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Czyli patelnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bergie Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Wanilia najlepiej jako ekstrakt. Laski (2-3 szt. na 20 l warkę) rozkroić wzdłuż, wydłubać czubkiem noża czarny miąższ, pozostałą część pokroić w drobne kawałeczki, miąższ i kawałeczki razem zalać alkoholem w słoiczku czy butelce typu małpka, aby swobodnie się zanurzyły. Ale to najlepiej w dniu warzenia, albo i wcześniej, aby całość się porządnie naciągnęła. W dniu butelkowania wlewasz przez sitko sam ekstrakt ciemny niemal jak stout. Różnie ludzie zalewają - bourbonem, wódką, rumem. Mój niedawno użyty ekstrakt był na podłej wódzie z Biedronki, a mam wrażenie, że ładnie wyciągnął aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Troszkę odkopuję temat, jak ta sprawa z kokosem wygląda ? Sposób przygotowania już znam, ale ktoś może chciałby się podzielić doświadczeniami ? Jakie wielkości "dawek" są dobre żeby aromat był dość znacząco wyczuwalny i ładnie się utrzymywał ? Z góry dziękuję za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Dawałem 200g na 10 litrów RISa na tydzień. Płatki z Auchan smażone wcześniej i nie odciskane. Na początku było czuć kokos mocno, ale po ok miesiącu zaczął znikać (pamiętaj, że to RIS). Ogólnie w tej części piwa, która była na dnie razem z kokosem były piękne oka tłuszczu, ale piana w gotowym piwie jest i to nawet całkiem okazała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się