Jacho Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Proszę o ocenę kolejnej receptury. Został mi mix słodów (taki musi zostać, bo już jest wymieszany) i gęstwa z FM 26 po uważeniu Belbian Blond Ale 17 BLG. Chciałem zrobić coś innego i ostatecznie zdecydowałem się na BIPA i celuję w 14BLG i ok 45 IBU Słody: Słód Pilzneński 4,3kgSłód Cara Blond 0,4kgSłód Biscuit 0,3kgSłod Aroma 0,1kg Zastanawiam się nad dodaniem okolo 200g pszenicy prażonej (jasnej) w cleu poprawi pienistości, gdyż uwarzony na tych słodach Belgian Blond prawdopodobnie będzie słabo pienisty. Zacieranie jednotemperaturowe: 63 stopnie C - 60 min Chmiele: Jaryllo - 20g - 60' Centennial - 15g - 45' Stryrian Goldings - 20g - 10' Jaryllo - 20g - 0' Stryrian Goldings - 20g - 0' Proszę o ocenę i sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swaróg Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Jak na 14 blg i 45 IBU to srednio wpisuje sie w styl. W BS jest poza widelkami. Po co ten centennial na 45 minute, jezeli chcesz uzyskac goryczke to wrzuc go z Jaryllo, a jak na smak to ze styrian w 10 minucie.Ponadto: nie chmielisz na zimno ? Jakie drozdze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 A napisał że ma gęstwe FM26. Jak dla mnie OK, choc ja mimo wszystko tego chmielu bym więcej sypnął. Odmiany jak najbardziej ok, będą grały z owocowością tych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swaróg Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Ah, przeoczylem zapis o drozdzach.Jak ci napisal needmorehops , sypnij wiecej chmielu i wrzuc jeszcze z 30 g styriana na cicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacho Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Dzięki. Z osiągnięciem większej treściwości i podbiciem do 15-17 BLG nie powinno być problemu na tym zasypie. Nie chciałem po prostu w jednym czasie mieć dwóch tak samo mocnych piw,ale pobawić się aromatem. Po przekalkulowaniu na BT i waszych sugestiach będę próbował chmielić intensywniej na goryczkę i aromat. Powinno dać mi około 50-55 IBU, przy planowanym 14,5-15 BLG Jaryllo - 30g - 60' Stryrian Goldings - 15g - 60' Stryrian Goldings - 20g - 10' Stryrian Goldings - 20g - 5' Jaryllo - 20g - 0' Centennial - 15g - 0' I na cichą dam Styrian - ok. 30g na 4 dni oraz i 50 g. Centennial na 2 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się