Jump to content

BIPA

Jacho

Recommended Posts

Proszę o ocenę kolejnej receptury. Został mi mix słodów (taki musi zostać, bo już jest wymieszany) i gęstwa z FM 26 po uważeniu Belbian Blond Ale 17 BLG. Chciałem zrobić coś innego i ostatecznie zdecydowałem się na BIPA i celuję w 14BLG i ok 45 IBU

Słody: 

Słód Pilzneński 4,3kg
Słód Cara Blond 0,4kg
Słód Biscuit 0,3kg
Słod Aroma 0,1kg

Zastanawiam się nad dodaniem okolo 200g pszenicy prażonej (jasnej) w cleu poprawi pienistości, gdyż uwarzony na tych słodach Belgian Blond prawdopodobnie będzie słabo pienisty.

Zacieranie jednotemperaturowe:

63 stopnie C - 60 min

Chmiele:

Jaryllo - 20g - 60'

Centennial - 15g - 45'

Stryrian Goldings - 20g - 10'

Jaryllo - 20g - 0'

Stryrian Goldings - 20g - 0'

Proszę o ocenę i sugestie :)

Jak na 14 blg i 45 IBU to srednio wpisuje sie w styl. W BS jest poza widelkami. Po co ten centennial na 45 minute, jezeli chcesz uzyskac goryczke to wrzuc go z Jaryllo, a jak na smak to ze styrian w 10 minucie.

Ponadto: nie chmielisz na zimno ? Jakie drozdze ?

A napisał że ma gęstwe FM26. Jak dla mnie OK, choc ja mimo wszystko tego chmielu bym więcej sypnął. Odmiany jak najbardziej ok, będą grały z owocowością tych drożdży.

Dzięki. Z osiągnięciem większej treściwości i podbiciem do 15-17 BLG nie powinno być problemu na tym zasypie. Nie chciałem po prostu w jednym czasie mieć dwóch tak samo mocnych piw,ale pobawić się aromatem.

Po przekalkulowaniu na BT i waszych sugestiach będę próbował chmielić intensywniej na goryczkę i aromat. Powinno dać mi około 50-55 IBU, przy planowanym 14,5-15 BLG

Jaryllo - 30g - 60'

Stryrian Goldings - 15g - 60'

Stryrian Goldings - 20g - 10'

Stryrian Goldings - 20g - 5'

Jaryllo - 20g - 0'

Centennial - 15g - 0'

I na cichą dam Styrian - ok. 30g na 4 dni oraz i 50 g. Centennial na 2 dni.