Jacho Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 Proszę o ocenę kolejnej receptury. Został mi mix słodów (taki musi zostać, bo już jest wymieszany) i gęstwa z FM 26 po uważeniu Belbian Blond Ale 17 BLG. Chciałem zrobić coś innego i ostatecznie zdecydowałem się na BIPA i celuję w 14BLG i ok 45 IBU Słody: Słód Pilzneński 4,3kgSłód Cara Blond 0,4kgSłód Biscuit 0,3kgSłod Aroma 0,1kg Zastanawiam się nad dodaniem okolo 200g pszenicy prażonej (jasnej) w cleu poprawi pienistości, gdyż uwarzony na tych słodach Belgian Blond prawdopodobnie będzie słabo pienisty. Zacieranie jednotemperaturowe: 63 stopnie C - 60 min Chmiele: Jaryllo - 20g - 60' Centennial - 15g - 45' Stryrian Goldings - 20g - 10' Jaryllo - 20g - 0' Stryrian Goldings - 20g - 0' Proszę o ocenę i sugestie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swaróg Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 Jak na 14 blg i 45 IBU to srednio wpisuje sie w styl. W BS jest poza widelkami. Po co ten centennial na 45 minute, jezeli chcesz uzyskac goryczke to wrzuc go z Jaryllo, a jak na smak to ze styrian w 10 minucie.Ponadto: nie chmielisz na zimno ? Jakie drozdze ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
needmorehops Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 A napisał że ma gęstwe FM26. Jak dla mnie OK, choc ja mimo wszystko tego chmielu bym więcej sypnął. Odmiany jak najbardziej ok, będą grały z owocowością tych drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swaróg Posted April 18, 2016 Share Posted April 18, 2016 Ah, przeoczylem zapis o drozdzach.Jak ci napisal needmorehops , sypnij wiecej chmielu i wrzuc jeszcze z 30 g styriana na cicha Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacho Posted April 18, 2016 Author Share Posted April 18, 2016 Dzięki. Z osiągnięciem większej treściwości i podbiciem do 15-17 BLG nie powinno być problemu na tym zasypie. Nie chciałem po prostu w jednym czasie mieć dwóch tak samo mocnych piw,ale pobawić się aromatem. Po przekalkulowaniu na BT i waszych sugestiach będę próbował chmielić intensywniej na goryczkę i aromat. Powinno dać mi około 50-55 IBU, przy planowanym 14,5-15 BLG Jaryllo - 30g - 60' Stryrian Goldings - 15g - 60' Stryrian Goldings - 20g - 10' Stryrian Goldings - 20g - 5' Jaryllo - 20g - 0' Centennial - 15g - 0' I na cichą dam Styrian - ok. 30g na 4 dni oraz i 50 g. Centennial na 2 dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now