Skocz do zawartości

17C. Wee Heavy


msto

Rekomendowane odpowiedzi

17C. Wee Heavy

 

Overall Impression: Rich, malty, dextrinous, and usually caramel-sweet, these beers can give an impression that is suggestive of a dessert. Complex secondary malt and alcohol flavors prevent a one-dimensional quality. Strength and maltiness can vary, but should not be cloying or syrupy.

 

Aroma: Deeply malty, with a strong caramel component. Lightly smoky secondary aromas may also be present, adding complexity; peat smoke is inappropriate. Diacetyl should be low to none. Low to moderate esters and alcohol are often present in stronger versions. Hops are very low to none, and can be slightly earthy or floral.

 

Appearance: Light copper to dark brown color, often with deep ruby highlights. Clear. Usually has a large tan head, which may not persist. Legs may be evident in stronger versions.

 

Flavor: Richly malty with significant caramel (particularly in stronger versions). Hints of roasted malt may be present (sometimes perceived as a faint smoke character), as may some nutty character, all of which may last into the finish. Peat smoke is inappropriate. Hop flavors and bitterness are low to medium-low, so the malt presence should dominate the balance. Diacetyl should be low to none. Low to moderate esters and alcohol are usually present. Esters may suggest plums, raisins or dried fruit. The palate is usually full and sweet, but the finish may be sweet to medium-dry, sometimes with a light roasty-grainy note.

 

Mouthfeel: Medium-full to full-bodied, with some versions (but not all) having a thick, chewy viscosity. A smooth, alcoholic warmth is usually present and is quite welcome since it balances the malty sweetness. Moderate carbonation.

 

Comments: Also known as “strong Scotch ale.” The term “wee heavy” means “small strong” and traces to the beer that made the term famous, Fowler’s Wee Heavy, a 12 Guinea Ale. Historically, the strongest beer from a Scottish ale parti-gyle.

 

History: More related to historical brews than modern lower-strength Scottish ales, these beers have their roots in the strong ales of the 1700s and 1800s, although formulations and methods have changed. A premium product, often produced for export. Modern versions have lower starting and finishing gravities than their historical ancestors.

 

Characteristic Ingredients: Well-modified pale malt, with roasted barley for color. May use some crystal malt for color adjustment. Slight smoke character may be present in some versions, but derives from roasted grains or from the boil. Peated malt is absolutely not traditional.

 

Style Comparison: Somewhat similar to an English Barleywine.

 

Vital Statistics:

OG: 1.070 – 1.130

IBUs: 17 – 35

FG: 1.018 – 1.040

SRM: 14 – 25

ABV: 6.5 – 10.0%

 

Commercial Examples: Belhaven Wee Heavy, Gordon Highland Scotch Ale, Inveralmond Blackfriar, McEwan's Scotch Ale, Orkney Skull Splitter, Traquair House Ale

 

----------------------------------------------------------------

Ogólne wrażenia: Bogate, słodowe, dekstrynowe i zazwyczaj karmelowo-słodkie, sprawia wrażenie jakby było rodzajem deseru. Złożona, drugoplanowa słodowość i nuty alkoholowe zapobiegają wrażeniu jednowymiarowości. Moc alkoholowa oraz słodowość mogą być zróżnicowane, ale nie powinno być mdłe.

 

Aromat: Głęboko słodowe z silnym elementem karmelowym. Delikatnie wędzone aromaty mogą również występować na drugim planie, nadając złożoności. Wędzoność torfowa jest niewłaściwa. Dwuacetyl powinien być niski do żadnego. Estry niskie do umiarkowanych, alkohol często wyczuwalny w mocniejszych wersjach. Aromaty chmielowe niskie do żadnych, mogą być ziemiste lub kwiatowe.

 

Wygląd: Kolor jasno miedziany do ciemno brązowego, często z wyraźnymi rubinowymi refleksami. Klarowne. Zazwyczaj z obfitą, zółtawą pianą, która nie musi być zbyt trwała. Koronkowanie może być widoczne w mocniejszych wersjach.  

 

Smak: Bogato słodowe ze znaczną karmelowością (szczególnie w mocniejszych wersjach). Obecne mogą być nuty słodu palonego (czasami postrzegane jako delikatny, dymiony charakter), mogą być również nuty orzechowe, wszystkie z nich mogą utrzymywać się aż do końca. Nuty torfowego dymu są niewłaściwe. Nuty chmielowe i goryczka są niskie do średnio-niskie więc słodowość powinna dominować w balansie. Dwuacetyl od niski do żadnego. Estry niskie do umiarkowanych, alkohol zazwyczaj obecny. Estry mogą być śliwkowe, rodzynkowe lub suszonych owoców. Posmaki są zazwyczaj pełne i słodkie, ale finisz może być od słodkiego do pół wytrawnego, czasami z lekką nutą palonego słodu.  

 

Tekstura: Ciało średnio pełne do pełnego, z gęstą gumową lepkością w niektórych wersjach. Gładkie, rozgrzewający alkohol jest zazwyczaj obecny i jest mile widzany ponieważ balansuje się ze słodową słodyczą. Umiarkowane wysycenie.  

 

Komentarz: Znane również jako “Strong Scotch Ale”. Określenie “Wee Heavy” oznacza “small strong” i nawiązuje do piwa, które uczyniło to określenie sławnym, Fowler’s Wee Heavy, a 12 Guinea Ale. Historycznie, najmocniejsze szkockie piwo warzone metodą parti-gyle.  

 

Historia: Bardziej zawiązuje do historycznych browarów niż do współczesnych, słabszych Scottish Ale. Te piwa mają korzenie w Strong Ales z 17 i 18 stulecia, chociaż receptury i metody się zmieniły. Są to produkty premium, często produkowane na eksport. Współczesne wersje mają mniejszy ekstrakt początkowy i końcowy niż nich historyczne odpowiedniki.  

 

Surowce: Dobrze zmodyfikowany słód pale ale, z palonym jęczmieniem dla nadania koloru. Może być użyty jakiś słód crystal dla poprawienia koloru. Łagodny dymiony charakter może być obecny w niektórych wersjach i pochodzi od palonego ziarna lub gotowania. Torfowe słody są absolutnie nietradycyjne.

 

Podsumowanie: Nieco podobne do English Baleywine.

 

Parametry:

Ekstrakt początkowy: 17 - 30 Plato (1.070 – 1.130 SG)

Goryczka: 17 – 35 IBU

Ekstrakt końcowy: 4,5 - 10 Plato (1.018 – 1.040 SG)

Barwa: 14 – 25 SRM (28 - 50 EBC)

Zawartość alkoholu (vol.): 6,5 – 10,0%

 

Komercyjne przykłady: Belhaven Wee Heavy, Gordon Highland Scotch Ale, Inveralmond Blackfriar, McEwan's Scotch Ale, Orkney Skull Splitter, Traquair House Ale


 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.