Zdrawko Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Cze Otwierając butelki z kilku ostatnich warek odnoszę wrażenie, że zaraz przy pierwszym "niuchu" spod kapsla, przed nalaniem do szkła, czuje lekko kwaśny octowy zapach.Nie mam buchnięcia aromatu chmielowego tak jak w piwach komercyjnych. Po przelaniu do szkła natomiast jest już lepiej, chmiel jest wyczuwalny i ów octowy zapach się już nie pojawia. Czym to jest spowodowane? Inna sprawa, że przez te 10 ostatnich warek efekty chmielenia na zimno mam na razie słabe(albo mam zbyt duże oczekiwania, a chmiele były ze starych zbiorów). Miałem teorie, że być może to nikłe chmielenie na zimno moze być winowajcą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Jak dokładnie chmielisz na zimno? Raz miałem przypadek w Black IPA, że w wiadrze pachniało super i dopiero po około miesiącu znów zaczęło tak pachnieć. W międzyczasie musiało być przykryte jakimś innym zapachem, zapewne od słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrawko Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 W sumie to chyba ameryki tym nie odkrywam :-) Do Black IPA(bo to akurat najmłodsze moje piwo), poszło coś około 100g chmielu na zimno - w worku muślinowym, obciążonym szkłem na 4-5 dni. Potem lekkie schłodzenie dla wyklarowania przed butelkowaniem i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Może chlapnęło Ci na szyjkę podczas butelkowania i najnormalniej w świecie to co było na zewnątrz się zepsuło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 W sumie to chyba ameryki tym nie odkrywam :-) Do Black IPA(bo to akurat najmłodsze moje piwo), poszło coś około 100g chmielu na zimno - w worku muślinowym, obciążonym szkłem na 4-5 dni. Potem lekkie schłodzenie dla wyklarowania przed butelkowaniem i tyle. Ilość dni powinna być zależna od temperatury. Polecam wykład dagome na YT na profilu warszawskiego festiwalu piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Może chlapnęło Ci na szyjkę podczas butelkowania i najnormalniej w świecie to co było na zewnątrz się zepsuło? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Dzięki za odpowiedz na moje retoryczne pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Dzięki za odpowiedz na moje retoryczne pytanie Służę pomocą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się