makaronx Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Cześć, chcę uwarzyć letniego Pale Ale o wyrazistym cytrusowym smaku i aromacie. Goryczka umiarkowana, według podanej receptury wychodzi ok 50 IBU. Chciałbym byście rzucili okiem czy receptura jest ok Słody: Pale Ale 5kg Karmelowy Jasny 0.25kgChmiele: Citra 100g Cascade 100g Centenial 100gDrożdże: Safale US-05 Zacieranie na lenia + mashout. Planowana ilość to ok. 20l piwa o ekstrakcie 12Blg WARZENIE: 70' - gotowanie 30' - 10 g Citra 20' - 10 g Cascade 15' - 5 g Centennial 10' - 10g Citra, 10 g Cascade 5' - 10 g Citra, 10 g Cascade, 20 g Centennial 0' - 20 g Citra, 20 g Cascade, 25 g CentennialNa zimno: 50g każdego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robrk Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Witam. Z tego zasypu powinno wyjść co najmniej 20l piwa, ale o ekstrakcie 14BLG. Z tym 50IBU to trochę przesadziłeś, bo z tego schematu chmielenia wyjdzie jakieś 25IBU. Ja bym sypnął Contennial z 15g na 60 min. dla podbicia goryczki do 35IBU. Resztę chmielenia możesz zostawić. Co do chmielenia na zimno, to nie dawałem jeszcze więcej jak 50g chmielu, więc nie wiem jaki będzie efekt przy 150 gramach. Zacieranie można by było zrobić w 66-67 °C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Ja do swojej AIPA/IPA zawsze daje okolo 60g chmielu na cicha i efekt jest dobry. Myśle ze 150g na cicha to przesadzona ilosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Serio? http://www.piwo.org/blog/25/entry-57-297-american-ipa/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się