Karolus Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Witam Jestem tuz przed butelkowaniem swojego pierwszego piwa, dlatego zastanawiam się co dalej z nim zrobić Tzn... jest coraz cieplej, wiec temperatura w piwnicy również idzie do góry (niestety nie mam wkopanych w ziemie piwniczek (od takie niedopatrzenie ;p) Fermentator stoi w mieszkaniu temperatura w miarę stabilna ~20C tu będę też przelewał do butelek (boje się "zarazy" jak diabli, więc nie kombinuje z żadnym przelewaniem itp, fermentuje z pojemniku z kranikiem i od razu do butelek planuje lać, n ainne eksperymenty przyjdzie czas, jak nabiore wprawy w "przedszkolu"), więc i tu sobie postoi ten pierwszy tydzień, ale co dalej... Obecnie w piwnicy mam 17-18 może znajdę miejsce z 16 ale niżej nie zejdę, no ew w garażu gdzie pewnie koło 12-13 by było, ale z dużymi wahaniami temperatury (to chyba nie za dobre dla dojrzewającego piwa, prawda?) Wydaje mi się że o 17C to trochę za dużo, dlatego wymyśliłem że zrobię pożytek ze starej lodówki którą mam w piwnicy (nadal chłodzi i jest całkiem spora, a praktycznie nie używana), ale czy nie przesadzam? w lodówce będzie koło 2-4C czy to z drugiej strony nie za mało? Proszę o jakąś podpowiedź co zrobić w moim przypadku Z góry dzięki PS. to pewnie ma znaczenie, robię german schwarzbier z brewkitu OS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) Wydaje mi się że o 17C to trochę za dużo masz racje, wydaje ci się. garażu gdzie pewnie koło 12-13 by było Temperatura idealna. A i tak jak to twoje pierwsze piwo to pewnie po 2 tygodniach mało co zostanie. Zakapsluj, potrzymaj z tydzień w domu, czyli w tej temp. co fermentowałeś - niech się piwo nagazuje. A później wynieś do tych 13 stopni. 2-4 stopnie też pewnie dobre, ale po co ? Możesz tam dawać piwko przed degustacją, chociaż to i tak za niska temperatura na picie piwa. Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. A jak będziesz miał na składzie +300 butelek to też w tą lodówkę wszystko zmieścisz ? Wtedy nie będziesz miał innego wyjścia i będziesz trzymał w takich warunkach jakie masz. fermentuje z pojemniku z kranikiem i od razu do butelek planuje lać a cukier do butli pójdzie ? Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 fermentuje z pojemniku z kranikiem i od razu do butelek planuje lać a cukier do butli pójdzie ? Nie, do butelek 4g glukozy na 0,5L i 8g do 1L Żeby dać do butli to musiałbym najpierw zlać do innego pojemnika bo inaczej zburzą się śmieć z dna, prawda? Swoją drogą to czy dosypany do butelki cukier/glukoza rozpuszczą się same, czy trzeba im jakoś "pomóc" (wymieszać w butelce, potrząsnąć? nic w instrukcji do brewkitu o tym nie ma ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Piszac do butli mialem na mysli butelki. Jak zakapslujesz piwo to mozesz potrzasnac butelka i glukoza sie rozpusci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 fermentuje z pojemniku z kranikiem i od razu do butelek planuje lać a cukier do butli pójdzie ? Nie, do butelek 4g glukozy na 0,5L i 8g do 1L Żeby dać do butli to musiałbym najpierw zlać do innego pojemnika bo inaczej zburzą się śmieć z dna, prawda? Swoją drogą to czy dosypany do butelki cukier/glukoza rozpuszczą się same, czy trzeba im jakoś "pomóc" (wymieszać w butelce, potrząsnąć? nic w instrukcji do brewkitu o tym nie ma ) Zabutelkuj w takiej temperaturze jak teraz stoi piwo, nie przenoś niepotrzebnie fermentora bo piwko się trochę zmąci. Wyłączona lodówka to fajna skrzynia termiczna. Jak w przyszłości będziesz potrzebował trochę obniżyć temperaturę fermentacji to bez włączania lodówki możesz to zrobić zamrożonymi wkładami z butelek plastikowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Dzięki wielkie za odpowiedzi, czyli plan jest następujący: lać do butelek, dosypać cukru, zakręcić, odstawić tu gdzie jest przenieść do piwnicy i..... czekać 2-3tyg, a potem to pewnie już tylko z górki będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Najpierw cukier a pozniej lac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Najpierw cukier a pozniej lac. Jasne, tak miało być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się