Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Krzysztof Ruda Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Witam, jakiś czas temu postanowiłem coś z budowac, a mianowicie komore fermentacyjną ze styropianu, poniżej zamieszczam fotki z budowy i efektu końcowego w środku oprócz fermentora mieszczą sie 4 butelki pet 1,5l. Do zbudowania użyłem styropianu 10cm, ekranów zagrzejnikowych, wszystko skleiłem klejem do styropianu, obiłem filcem i zamontowałem w obudowie termometr z sondą. pijany, leech, Enethion i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 moze pomyśl o 2 termometrach - jeden powietrze w skrzyni a drugi przyklejany do wiadra i zaizolowany np kawałkiem ekranu, poda ci temperature piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 po co filc na wierzchu ? że niby ma chronić przed przenikaniem ciepła z zewnątrz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Ruda Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 po co filc na wierzchu ? że niby ma chronić przed przenikaniem ciepła z zewnątrz ? dla ozdoby, zeby poprostu styro sie nie kruszył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 aaa to jest sensowne było zrobić w płycie meblowej, albo drewnie, na wierz blacik i stolik nocny albo na szklankę z herbatą w salonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebap Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Ja robię takie komory z styroduru jest bardzo twardy, tak samo ciepły, nie kruszy się, jedyna wada to cena. Jest tak mocny że na 5 cm wieku stawiam pełny fermentor i stoi tak np 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mechatron Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 O ile mniejsza jest temperatura w komorze od tej na zewnątrz? Sprawdzałeś może jakie są różnice przy zastosowaniu 4 butelek, 3 etc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Na pewno jest to trochę uzależnione od objętości komory, producenci torby cool brewing podają: 1 butelka zmrożonej wody o poj. 1 l obniża temp. wewnątrz fermentora o 1,5°C poniżej temp. otoczenia, 1 butelka zmrożonej wody o poj. 2 l obniża temp. wewnątrz fermentora o 3°C poniżej temp. otoczenia, 2 butelki zmrożonej wody o poj. 2 l każda obniża temp. wewnątrz fermentora o 6°C poniżej temp. otoczenia, 3 butelki zmrożonej wody o poj. 2 l każda obniża temp. wewnątrz fermentora o 9°C poniżej temp. otoczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek Jóźwiak Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 fajny robie taki sam tylko filcem nie bede obijal. pozniej z czasem moze taka fajna szafeczke na to zrobie z plyt meblowych mam tego troche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arek Jóźwiak Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 moze pomyśl o 2 termometrach - jeden powietrze w skrzyni a drugi przyklejany do wiadra i zaizolowany np kawałkiem ekranu, poda ci temperature piwa. ale to by musial chyba wyjmowac wiadro zeby sprawdzic temperature dobrze mowie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panoramix_ Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Nie koniecznie Ja używam takich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Dokładnie, ja mam "panel sterowania" z zewnątrz, w którym zamontowane są dwa takie termometry, sonda jednego jest przyklejona taśmą do wiadra i zaizolowana, druga sonda wrzucona luzem za wiadrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Dokładnie, ja mam "panel sterowania" z zewnątrz, w którym zamontowane są dwa takie termometry, sonda jednego jest przyklejona taśmą do wiadra i zaizolowana, druga sonda wrzucona luzem za wiadrem. A na jakiej wysokości od dna fermentora masz przyklejoną sondę? Pytam bo zastanawiam się czy jest sens jedną sondę przykleić w dolnej części wiadra a drugą przy górnym poziomie brzeczki... Ciekawi mnie czy będą pokazywać to samo czy też ta dolna będzie wskazywać niższą temperaturę... Choć wtedy z kolei może to wynikać z nieszczelności "przyklejenia" sondy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Mniej więcej w połowie wysokości brzeczki Radzio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Mniej więcej w połowie wysokości brzeczki Dzięki za odp. W sumie temperatura w brzeczce powinna sama się wyrównywać chyba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mechatron Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 <p>Na pewno jest to trochę uzależnione od objętości komory, producenci torby cool brewing podają: 1 butelka zmrożonej wody o poj. 1 l obniża temp. wewnątrz fermentora o 1,5°C poniżej temp. otoczenia, 1 butelka zmrożonej wody o poj. 2 l obniża temp. wewnątrz fermentora o 3°C poniżej temp. otoczenia, 2 butelki zmrożonej wody o poj. 2 l każda obniża temp. wewnątrz fermentora o 6°C poniżej temp. otoczenia, 3 butelki zmrożonej wody o poj. 2 l każda obniża temp. wewnątrz fermentora o 9°C poniżej temp. otoczenia Wydaje mi się, że w takiej skrzyni będą panowały inne temperatury i czas ich utrzymania ze względu na użyty materiał i jego grubość. Najlepiej by było jakby się wypowiedział autor wątku, albo ktoś kto stosuje tego typu rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Obecnie w skrzyni 60x60x60 utrzymuje 17 stopni (przy 20st otoczenia) jedna butelka 1l. od kilku dni nawet nie wymienialem wkladu bo chcialem podniesc temperature pod koniec fermentacji i utrzymuje sie okolo 18 stopni. ogolnie styropian o grubosci 5cm naprawde dobrze utrzymuje temperature Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Sporo zależ jeszcze od piwa / ekstraktu i drożdży / oraz etapu fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mechatron Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Chyba będę wręcz zmuszony coś takiego zmajstrować, ponieważ sezon się kończy, warzyć trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 W moim przypadku wyglądało to tak: skrzynia z płyty osb, w środku 5cm styroduru. Przy temperaturze otoczenia 20-22 stopnie, przy 1,5l butelce - wymienianej co ok 12 godzin temperatura wewnątrz skrzyni ok 15-16 stopni a przy dwóch wkładach wymienianych co 12 godz. - 11-12 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mechatron Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 I to ma sens! Może wreszcie pokuszę się o zrobienie pilsa bo ostatnio nie mogę upolować dobrego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Mam jedną taką skrzynię na zbyciu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mechatron Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Dzięki za propozycję, ale mam pełno materiałów do budowy takiego pudła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Cześć, mam pytanie dotyczące tego typu skrzyń. Czy uważacie że przy temperaturach jakie mamy teraz czyli 25 stopni +/- i tych które nadejdą będzie można fermentować w takiej skrzyni ? Chodzi mi o maksymalną różnicę pomiędzy temperaturą otoczenia a temperaturą w skrzyni przy użyciu powiedzmy czterech butelek z lodowatą wodą. Dodam, że planuję wykonać skrzynię z płyt o grubości 10 cm. Może ktoś z doświadczenia wie czy to jest wykonalne/opłacalne/efektywne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 Cztery zamrożone 1,5 litrowe butelki PET spokojnie zbiją, w zależności od konstrukcji skrzyni temperaturę do 15 stopni przy temperaturze otoczenia 25... Pewnie dałoby się jeszcze niżej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się