Jump to content

03C. Czech Amber Lager


Matros

Recommended Posts

3C. Czech Amber Lager

 

Overall Impression: Malt-driven amber Czech lager with hop character that can vary from low to quite significant. The malt flavors can vary quite a bit, leading to different interpretations ranging from drier, bready, and slightly biscuity to sweeter and somewhat caramelly.

Aroma: Moderate intensity, rich malt aroma that can be either bready and Maillard product-dominant or slightly caramelly and candy-like. Spicy, floral or herbal hop character may be moderate to none. Clean lager character, though low fruity esters (stone fruit or berries) may be present. Diacetyl is optional and can range from low to none.

Appearance: Deep amber to copper color. Clear to bright clarity. Large, off-white, persistent head.
Flavor: Complex malt flavor is dominant (medium to medium-high), though its nature may vary from dry and Maillard product-dominant to caramelly and almost sweet. Some examples have a candy-like to graham-cracker malt character. Low to moderate spicy hop flavor. Prominent but clean hop bitterness provides a balanced finish. Subtle plum or berry esters optional. Low diacetyl optional. No roasted malt flavor. Finish may vary from dry and hoppy to relatively sweet.

Mouthfeel: Medium-full to medium body. Soft and round, often with a gentle creaminess. Moderate to low carbonation.

Comments: The Czech name of the style is polotmavé pivo, which translates as half dark. This style is a combination of the Czech styles polotmavý ležák (11–12.9 °P) and polotmavé speciální pivo (13–14.9 °P).

History: A Vienna-style lager which has continued to be brewed in the Czech Republic. A resurgence of small breweries opening in the Czech Republic has increased the number of examples of this style.

Characteristic Ingredients: Pilsner and caramel malts, but Vienna and Munich malts may also be used. Low mineral content water, Saazer-type hops, Czech lager yeast.

Style Comparison: The style can be similar to a Vienna lager but with Saazer-type hop character, or that approaching an English bitter but significantly richer with more of a deep caramel character. Large brewery versions are generally similar to Czech Premium Pale Lager with slightly darker malt flavors and less hop, while smaller breweries often make versions with considerable hop character, malt complexity, or residual sweetness. 

Vital Statistics:

OG: 1.044 – 1.060 

FG: 1.013 – 1.017

IBUs: 20 – 35

SRM: 10 – 16

ABV: 4.4 – 5.8% 

Commercial Examples: Bernard Jantarový ležák, Pivovar Vysoký Chlumec Démon, Primátor polotmavý 13°, Strakonický Dudák Klostermann polotmavý ležák 13°

 

---------

3C. Czech Amber Lager

 

Ogólne odczucia: Wyraźnie słodowy, bursztynowy czeski lager, którego charakter chmielowy może oscylować od niskiego do dosyć wyrazistego. Smaki słodowe mogą się nieco różnić, poczynając od wytrawnego, chlebowego lub delikatnie ciasteczkowego do słodszego, a nawet karmelowego.

 

Aromat: Średnio intensywny, bogato słodowy, chlebowy, lekko karmelowy, a nawet cukierkowy aromat. Występują także aromaty powstające w trakcie ''reakcji Maillarda''. Korzenny, kwiatowy lub ziołowy charakter chmielowy na poziomie od średniego do żadnego. Czysty charakter lagerowy z niewielkim występowaniem owocowych estrów (owoce pestkowe lub jagody). Diacetyl może występować na poziomie od niskiego do żadnego.

 

Wygląd: Kolor głęboko bursztynowy do miedzianego. Klarowność dobra do przejrzystej. Wysoka, długo utrzymująca się piana o kolorze złamanej bieli.

 

Smak: Mimo swoich złożonych słodowych smaków które są dominujące (średni do średnio-wysoki), natrafić można na bardziej wytrawne smaki i te, powstające w trakcie ''reakcji Maillarda'', aż do karmelowych, a nawet prawie słodkich. Niektóre piwa mają cukierkowy lub grahamkowo-krakersowy charakter słodowy. Niskie do średnich korzenne smaki chmielowe. Wyczuwalna, ale łagodna goryczka zapewnia zbalansowany finisz. Subtelne śliwkowe lub jagodowe estry mogą występować. Diacetyl na niskim poziomie również. Nie może zawierać smaków palonych słodów. Finisz może być od wytrawnego, przez chmielowy do relatywnie słodkiego.

 

Odczucie w ustach: Treściwość średnio-pełna do średniej. Delikatne i gładkie, często z lekką kremowością. Wysycenie średnie do niskiego.

 

Komentarz: Czeska nazwa piwa to polotmavé pivo, co tłumacząc znaczy ''w połowie czarne''. Styl ten jest kombinacją czeskiego polotmavý ležák (11–12.9 °P) i polotmavé speciální pivo (13–14.9 °P).

 

Historia: Lager w stylu wiedeńskim, który nadal warzony jest w Czechach. Odrodzenie się małych browarów w Czechach przyczyniło się do powstania wielu rodzajów tego stylu.

 

Charakterystyczne składniki: Słód pilzneński i karmelowy, ale wiedeński i monachijski można także użyć. Nisko mineralizowaną wodę, chmiel tylu Saaz oraz czeskie drożdże lagerowe.

 

Porównanie stylów: Ten styl może być podobny do wiedeńskiego lagera, ale z chmielem typu Saaz, albo przechodzący bardziej w goryczkę typu angielskiego, lecz bogatszym, głębszym charakterem karmelowym. Wersje tego lagera z dużych browarów, są dosyć podobne do Jasnego czeskiego premium lagera, z lekkimi smakami ciemniejszych słodów oraz mniejszą ilością chmielu. Mniejsze browary natomiast przygotowują piwo odznaczające się większym chmielowym charakterem, złożonością słodów i wyczuwalną słodkością.

 

Parametry:

OG: 1.044 – 1.060 (11.0 – 14.7°BLG)

FG: 1.013 – 1.017 (3.7 – 4.7°BLG)

IBU: 20 – 35

SRM: 10 – 16

ABV: 4.4 – 5.8%

 

Przykłady komercyjne: Bernard Jantarový ležák, Pivovar Vysoký Chlumec Démon, Primátor polotmavý 13°, Strakonický Dudák Klostermann polotmavý ležák 13° 

Edited by Matros
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.