bnp Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 (edytowane) us-05 są najlepszymi suchymi drożdżami (dla mnie) do piw typu ale. Jednak mają zasadniczą wadę a mianowicie tworzą podczas fermentacji i tuż po niej potężną czapę. Sprzyja to wędrówce piwa po podłodze a to z kolei naraża piwsko na infekcje. Smak piwa na s-04 czy s-33 jest podobny i średnio takie piwa mi smakują. Pytanie- czy są jakieś drożdże które profilem smakowym przypominają us-05 a nie posiadają ich wady ? Edytowane 16 Stycznia 2010 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 us-05 są najlepszymi suchymi drożdżami (dla mnie) do piw typu ale. Jednak mają zasadniczą wadę a mianowicie tworzą podczas fermentacji i tuż po niej potężną czapę.Sprzyja to wędrówce piwa po podłodze a to z kolei naraża piwsko na infekcje. Smak piwa na s-04 czy s-33 jest podobny i średnio takie piwa mi smakują. Pytanie- czy są jakieś drożdże które profilem smakowym przypominają us-05 a nie posiadają ich wady ? Ja nie widzę "górnej czapy" jako wady, trzeba tylko brać pod uwagę te drożdże przy planowanej wielkości warki (23L mieściły się spokojnie w fermentatorze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 16 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 dla mnie wada, oblepiony fermentator itp. Na s-33 czy s-04 spokojne stawiam 26-27 l (w 30 l wiadrze) i nic nie wyłazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Pytanie- czy są jakieś drożdże które profilem smakowym przypominają us-05 a nie posiadają ich wady ? WLP 001 Cali-Ale i Wyeast ileś-tam American Ale dori posty dotyczące drożdży płynnych przeniosłam do nowego wątku http://www.piwo.org/forum/t2392-Wyeast-vs-White-Labs.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się