Perkele Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Pytanie do bardziej doświadczonych, jak nagazować RIS'a? Do fermentacji użyłem 23 g drożdży s04. Po dwóch tygodniach bulgotniki wyjadły cukier z poziomu 26 do 9 blg (pomiary nie wykazały dalszego spadku). Na cichą fermentację dorzuciłem 1 kg wędzonych śliwek i 0,5 kg wędzonych gruszek. Wiaderko z piwem (ok 16 litrów) przeniosłem do chłodnej piwnicy (gdzie leżakuje sobie spokojnie już 2 miesiące) w oczekiwaniu na gęstwę do nagazowania. I teraz moje pytanie. 1. Czy do nagazowania czarnego potwora konieczne jest użycie gęstwy a tego samego szczepu drożdży (s04)? 2. Czy gęstwa z US-05 też byłaby ok? 3. Czy może ktoś z Was nagazował RISA bez użycia świeżej gęstwy? 4. Ile gęstwy i ile cukru na 16l (9blg)? z góry dziękuję za pomoc Poniżej więcej informacji o warce Zasyp: 7kg pale ale 2 kg pilzneński 1 kg monach I 1 kg monach II 1 kg płatki jęczmienne 1 kg pszenica 0,6 kg caraaroma 0,7 kg carahell 1,3 kg słód czekoladowy 0,7 kg palony jęczmień Zacieranie: 63 st. 60 min 72 st. 10 min 78 st. mashout Chmielenie: 50g admiral (60) 40g junga (40) 40g junga (15) 25g sybilla (5) 25g sybilla (1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 1. Czy do nagazowania czarnego potwora konieczne jest użycie gęstwy a tego samego szczepu drożdży (s04)? 2. Czy gęstwa z US-05 też byłaby ok? 3. Czy może ktoś z Was nagazował RISA bez użycia świeżej gęstwy? 4. Ile gęstwy i ile cukru na 16l (9blg)? 1. Nie jest konieczne dodanie gęstwy, ale przy wysokim alkoholu drożdże mogły się za bardzo upić i pójść spać. Nie musi być ten sam szczep. 2. Nada się 3. Na pewno ktoś tak robił 4. 50-60 g cukru i łyżka stołowa gęstwy rozmieszana dzień/dwa w piwie przed rozlewem. Ja do swojego RISa dałem 70 g cukru na 18 litrów. Też 26 blg, ale zeszło do 7,5. Dodałem gęstwy przed butelkowaniem w ilości j.w. W plastikowej buteleczce sprawdzam nagazowanie. Po 2 tygodniach od zlania PET jest już twardszy, czyli coś tam gazu ma. Trzymam piwo w temp. pokojowej, jakieś 20-21 stopni. Perkele 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perkele Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 1. Czy do nagazowania czarnego potwora konieczne jest użycie gęstwy a tego samego szczepu drożdży (s04)? 2. Czy gęstwa z US-05 też byłaby ok? 3. Czy może ktoś z Was nagazował RISA bez użycia świeżej gęstwy? 4. Ile gęstwy i ile cukru na 16l (9blg)? 1. Nie jest konieczne dodanie gęstwy, ale przy wysokim alkoholu drożdże mogły się za bardzo upić i pójść spać. Nie musi być ten sam szczep. 2. Nada się 3. Na pewno ktoś tak robił 4. 50-60 g cukru i łyżka stołowa gęstwy rozmieszana dzień/dwa w piwie przed rozlewem. Ja do swojego RISa dałem 70 g cukru na 18 litrów. Też 26 blg, ale zeszło do 7,5. Dodałem gęstwy przed butelkowaniem w ilości j.w. W plastikowej buteleczce sprawdzam nagazowanie. Po 2 tygodniach od zlania PET jest już twardszy, czyli coś tam gazu ma. Trzymam piwo w temp. pokojowej, jakieś 20-21 stopni. Dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Dla mnie troche więcej (75 g na 16 litrów) jest idealnie. Jest trudny, bo każda osoba ma inny pomysł jak nagazować (ile CO2). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze-piwowarskie-suche/1148-fermentis-safbrew-f2.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się