tomasznet Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) Po wielu perypetiach z warzeniem postanowiłem rozpocząć następny etap. tj. prowadzić zapiski na forum Warka nr # 84 Słoneczna APA # 85 Single Hop Cascade # 86 Słoneczna APA # 87 American IPA # 88 American IPA v LTP # 89 American BarleyWine # 90 Milk Chocolate Wanilla Stout # 91 Fruit APA z kiwi # 92 Fruit APA # 93 RIS 27,5 BLG # 84 Słoneczna APA objętość 39L gęstość 15 Blg goryczka 42 IBUs słody Pilzneński 5kg Pale Ale 4kg Pszeniczny 1,2kg Chmiele Southern Cross Chinnok Amarillo Citra Waimea Dodatki Mech irlandzki Gips Curacao Drożdże Fermentis US-05 -2 op. Zacieranie Do wody 26L - 66o wsypane słody utrzymujemy temp 63o - 30' 73o - 60' 78o wysładzanie Chmielenie (gotowanie 90') Southern Cross 15g - 60' Chinnok 15g - 60' Southern Cross 15g - 15' Amarillo 15g - 10' Citra 15g - 10' Curacao 10g - 10' Mech irlandzki - 2 łyżeczki zalane wcześniej wrzątkiem - 10' Amarillo 15g - 5' Citra 15g - 5' Brzeczka schłodzona do 19o zadane uwodnione drożdże US-05 -2 op. Fermentacja w temp ok 18o-19o Po 9 dniach piwo zeszło do 3 Blg zlane na cichą Chmielenie na cichej Chinnok 30g Southern Cross 30g Amarillo 30g Waimea 30g Po 9 dniach piwo zeszło do 1,5 Blg Zlane do 2 kegów Pepsi dodane na 1 keg: 15g Amarillo, 15g Cascade ( w siatce) Nagazowanie 3 bary x 3 dni + " telepaniem" kegiem Edytowane 17 Grudnia 2016 przez tomasznet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 (edytowane) Po remoncie Browaru wczoraj została uwarzona warka na chmielu Cascade PL z Polish Hops i dla porównania Cascade US Założenie było takie aby warki wykonać na jednej bazie. Chmiele były przechowywane w zamrażalniku więc warunki u mnie miały takie same, chmiele po rozpakowaniu miały takie same aromaty, jestem ciekawy efektu końcowego w gotowym piwie. # 85 Single Hop Cascade Baza słody Pilzneński 5kg Pszeniczny 0,5 kg Karmelowy czerwony 0,3 kg Karmelowy 150 - 0,6 kg Monachijski 2 kg Zacieranie Do wody 1 łyżeczka gipsu na 25L 68o wsypane słody utrzymujemy temp 63o- 60' 73o - 25' 78o wysładzanie Wyszło 45L brzeczki 11 Blg Pierwsza warka Cascade PL Polish Hops początkowa objętość brzeczki 22L Chmielenie(gotowanie 90') Cascade 30g - 60' Cascade 15g - 30' Cascade 10g - 15' + ( łyżeczka mchu irlandzkiego wcześniej zalanego wrzątkiem) Cascade 10g - 10' Cascade 10g - 5' Cascade 36 g - wsypane podczas chłodzenia do brzeczki w temp 75 o Brzeczka schłodzona do 17o zadane uwodnione drożdże US-05 Fermentacja w temp ok 18o-19o Ostatecznie zebrano 18L brzeczki 12,5 Blg Druga warka Cascade US początkowa objętość brzeczki 22L Chmielenie(gotowanie 90') Cascade 30g - 60' Cascade 15g - 30' Cascade 10g - 15' + ( łyżeczka mchu irlandzkiego wcześniej zalanego wrzątkiem) Cascade 10g - 10' Cascade 10g - 5' Cascade 36 g - wsypane podczas chłodzenia do brzeczki w temp 75 o Brzeczka schłodzona do 17o zadane uwodnione drożdże US-05 Fermentacja w temp ok 18o-19o Ostatecznie zebrano 17L brzeczki 13,5 Blg Piwo zlane na cichą po 12 dniach bużliwej Kilka zdjęć z warzenia. Zacieranie Wysładzanie Warzenie Chłodzenie Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez tomasznet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Kegi puste a pić się chce, postanowiłem uwarzyć letnie sesyjne piwo # 86 Słoneczna APA słody Pale Ale 4,4 kg Pszeniczny 1,6 kg Monachijski 1,1 kg Karmelowy 150 - 0,19 kg Zacieranie Do wody 2 łyżki gipsu na 22L 66o wsypane słody utrzymujemy temp 63o- 35' 73o - 40' 78o wysładzanie odebrano 45 L brzeczki Gotowanie 90' Chmielenie Chinook 22 g - 60 ' Citra 22 g - 60' Chinook 18 g - 15 ' Citra 31 g - 15' Curacao 15 g - 15' 2 łyżeczki mchu irlandzkiego - - 15' Amarillo 15 g - 5 ' whirlpool Citra 15 g - 5' whirlpool Amarillo 15 g - 0 ' whirlpool Citra 15 g - 0' whirlpool Wyszło 41L brzeczki 13 Blg Brzeczka schłodzona do 18o zadane uwodnione drożdże 2 x US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 23 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 (edytowane) Dzisiaj 23.09.16 w wolnym czasie uwarzyłem American IPA, chmiel Cascade był świeży zrywany prosto z pnącza. # 87 American IPA słody Pale Ale 11 kg Pszeniczny 0,6kg Pilzneński 1,5 kg Zacieranie Do wody 3 łyżki gipsu na 22L 73o wsypane słody utrzymujemy temp 66o- 60' 76o - 10' 78o wysładzanie odebrano 45 L brzeczki Gotowanie 90' Chmielenie Amarillo 35 g - 60 ' Citra 27 g - 60' Cascade świeża szyszka 55g - 60' Amarillo 30 g - 30 ' Citra 30 g - 30' Cascade świeża szyszka 55g - 30' Amarillo 20 g - 15 ' Citra 30 g - 15' Cascade świeża szyszka 55g - 15' 2 łyżeczki mchu irlandzkiego - - 15' Amarillo 15 g - 1 ' whirlpool Citra 40 g - 1' whirlpool Cascade świeża szyszka 55g - 1' whirlpool Wyszło 39L brzeczki 19 Blg Dolałem 5L wody, na koniec wyszło 44 L - 16 Blg Brzeczka schłodzona do 17o zadane uwodnione drożdże 2 x US-05 12.09.16 zlane na cichą 4 Blg Chmielenie na Cichą na 22 L 15 g Waimea 20g Cascade 09.10.2016 15g amarillo 25g Citra 16.09.16r przelane do 2 kegów pepsi, końcowe 3,5 Blg Edytowane 16 Października 2016 przez tomasznet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 7 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 (edytowane) Dzisiaj uwarzyłem warkę z przeznaczeniem na stoisko PSPD Lubelskich Targów Piwnych. # 88 American IPA 15 BLG v LTP, 58 IBUs BS , kolor 16 EBC BS 09.10.2016 słody Pale Ale 10 kg Pszeniczny 0,6kg Karmelowy 300 - 0,3 kg Zacieranie Do wody 2 łyżki gipsu na 20L 73o wsypane słody utrzymujemy temp 64o- 60' 76o - 10' 78o wysładzanie odebrano 44 L brzeczki Gotowanie 90' Chmielenie Citra 20g - 60 ' Waimea 20 g - 60' Waimea 10g - 30 ' Citra 15 g - 30' Cascade szyszka 20g - 30' Citra 20 g - 15' Cascade szyszka 15g - 15' Citra 20 g - 1' whirlpool Cascade szyszka 50g - 1' whirlpool Wyszło 42L brzeczki 15 Blg Brzeczka schłodzona do 17o zadane gęstwą z poprzedniej warki US-05 Duża ilość gęstwy spowodowała szybki start, zaledwie po 8h bulgotało aż miło. Zlane na cichą 16.10.2016 - 4 Blg Dodane Chmiele na cicha 22.10.2016 Galaxy 30 g 22.10.2016 Citra 30 g 28.10.2016 Galaxy 30 g 28.10.2016 Citra 30 g Edytowane 28 Października 2016 przez tomasznet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) #89 American Barley Wine 16.10.2016 planowana : objętość 25L gęstość 25 Blg goryczka 103 IBUs BS kolor 25 EBC Słody Pilzneński 8 kg Pale ale 4 kg Płatki owsiane górskie 0,5 kg Karmelowy 300 EBC 0,4 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Dodatki Mech irlandzki – 2 łyżeczki Gips – 2 łyżeczki Płatki dębowe Sherry – macerowane w whisky lub burbonie, dodane na cichą na 1 miesiąc Drożdże Fermentis US-05 gęstwa ok 2L Zacieranie Do wody 26L - 66o wsypane słody utrzymujemy temp 66o- 30' 73o – 60' 78o wysładzanie Chmielenie(gotowanie 90') Columbus 85 g - 60' Citra -15 g -30' Citra – 15 g -15' Galaxy – 15g - 5' Citra – 15g - 5' Columbus– 15g - 5' Galaxy– 15g - 5' Mech irlandzki - 2 łyżeczki zalane wcześniej wrzątkiem - 10' Na cichą pójdzie Galaxy - 15g, Citra - 15g, Cascade 15g, Amarillo 15g, - 7 dni Brzeczka schłodzona do 17 st. zadana 2L Gęstwa us-05 Ostatecznie wyszło 22,5L - 27,5 Blg 22,5L - o gęstości 27,5 BLG 29.10.16 po 14 dniach na burzliwej piwo zostało zlane na cichą o gęstości 7,5 Blg - 12.5 0 alk (obj) 02.11.16 dodane płatki Sherry/Whisky - 50g, stopień opieczenia: Sherry / zalane wcześniej whisky 03.12.16 - 21L piwa rozlane z dodatkiem 83g glukozy + łyżka świeżej gęstwy do butelek, końcowa gęstość 7,5 Blg, aromat i smak obłędny. Ześrutowane słody Zacieranie Gęstwa przygotowana Po 12h fermentacja chyba ruszyła Edytowane 3 Grudnia 2016 przez tomasznet KoVaLL 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) Warka # 87 American IPA trafiła do 2 kegów pepsi i 10 butelek. Do chmielenia na zimno chmiel wsypuje luzem do fermentora, później filtruje za pomocą Hopstopera, ten sposób sprawdza się bdb. Edytowane 18 Października 2016 przez tomasznet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 (edytowane) # 91 Fruit APA z Kiwi 10.12.2016 objętość 27 L gęstość 12,5 Blg słody Pilzneński 0,5 kg Pale Ale 2,5 kg Monachijski 0,75 Pszeniczny 0,75kg Płatki owsiane górskie 0,5 kg Chmiele Marynka Equinox Amarillo Cascade szyszka Dodatki Mech irlandzki Gips piwowarski limonka Curacao Kiwi 1 kg Drożdże Fermentis US-05 Zacieranie Do wody 26L - 72o wsypane słody utrzymujemy temp 64o- 60' 73o - 15' 78o - 10'wysładzanie Chmielenie(gotowanie 90') Marynka 20g - 60' Equinox 15g - 30' Amarillo 22g - 10' Cascade szyszka 20g - 10' Mech irlandzki (1 łyżeczka zalana wcześniej wrzątkiem) - 10' Curacao 10g - 10' Limonka - 10' Brzeczka schłodzona do 17o zadane uwodnione drożdże US-05 Fermentacja w temp ok 16o Po 2 dniach fermentacji burzliwej zostanie dodana "pulpa" z kiwi wcześniej zapasteryzowana po 13 dnich bużliwej tj. 23.12.2016 piwo znale na cichą dodany chmiel Ctitra 30g i Amarillo 30G Edytowane 27 Grudnia 2016 przez tomasznet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) # 92 Fruit APA 10.12.2016 objętość 25 L gęstość 13,5 Blg słody Pilzneński 0,5 kg Pale Ale 2,5 kg Monachijski 0,75 Pszeniczny 0,75kg Płatki owsiane górskie 0,5 kg Chmiele Marynka Equinox Amarillo Cascade szyszka Dodatki Mech irlandzki Gips piwowarski limonka - 3 szt Pomarańcz - 3 szt Kiwi 5 szt Drożdże Fermentis US-05 Zacieranie Do wody 26L - 72o wsypane słody utrzymujemy temp 64o- 60' 73o - 15' 78o - 10'wysładzanie Chmielenie(gotowanie 90') Marynka 20g - 60' Equinox 15g - 30' Amarillo 22g - 10' Cascade szyszka 20g - 10' Mech irlandzki (1 łyżeczka zalana wcześniej wrzątkiem) - 10' Pomarańcze wyciśnięte bez soku - 10' Limonka wyciśnięta bez soku- 10' Sok z pomarańczy i limonki wlany do schładzanej brzeczki. Brzeczka schłodzona do 18o zadane uwodnione drożdże US-05 Fermentacja w temp ok 16o Po 3 dniach fermentacji burzliwej zostanie dodana "pulpa" z 3 szt. kiwi wcześniej zapasteryzowana po 13 dnich bużliwej tj. 23.12.2016 piwo znale na cichą dodany chmiel Ctitra 30g i Amarillo 30G Edytowane 27 Grudnia 2016 przez tomasznet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Klaruj zelatyna, albo przed butelkowaniem nie zaciagaj z dna. Ja tez dodawakem puree z kiwi do fermentacji, male czastki kiwi dostaly sie do piwa i mam lekki gushinng. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 17 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 # 93 RIS 17.12.2016 objętość 40 L gęstość 27,5 Blg słody Pale Ale 10 kg Monachijski 3,4 kg Pszeniczny 1,5 kg Płatki owsiane górskie 1 kg Słód palony 1000EBC 1,2 kg Caramunich II - 1 kg Caraaroma - 1 kg Brewkit Muntons NUT BROWN ALE 1,8 kg Estrakt słodowy jany 1,7 kg Chmiele Marynka 225 g Lomik 100g Dodatki Gips piwowarski - 2 łyżeczki Drożdże Fermentis US-05 gęstwa + świeże ( gęstwy było mało ) Zacieranie Do wody 30L - 72o wsypane słody utrzymujemy temp 66o- 90' 73o - 15' 78o - 10'wysładzanie Chmielenie(gotowanie 120') Marynka 160g - 60' Marynka - 65g - 15' Lomik 100g - 15' Brzeczka schłodzona do 18o zadane drożdże US-05 Gęstwa + suchary Fermentacja w temp ok 15o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się