Skocz do zawartości

Single Hop IPA - recepruta do sprawdzenia


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Z racji tego, że to moj pierwszy post oraz, że mam bardzo małe doświadczenie w temacie ( planuję dopiero 3 warkę) proszę o wyrozumiałość. Jakiś czas temu piłem Cenntenial IPA od DrBrew i piwo bardzo mi zasmakowało. Postanowiłem zrobić coś podobnego, dlatego proszę o sprawdzenie receptury oraz o wszelkie uwagi i zauważone błędy. Szczególnie zależy mi na chmieleniu.

 

Zasyp:

7 kg Pale Ale Weyermann (100%)

planuję dostać ok 22l gotowego piwa 16 Blg

 

Zacieranie:

66 stopni - 60 min

76 stopni - 10 min

 

Chmielenie:

celuję w 70 IBU

 

Centennial 50g - 60 min

Centennial 25g - ​30 min

Centennial 25g - 15 min

Centennial 25g - 5 min

Centennial 25g - 0 min

Centennial 100g - na zimno

 

Drożdze suche Safale S05 (jedna saszetka wystarczy?)

Do klarowania mech irlandzki 10g na ostatnie 15 min gotowania

 

Proszę również o sugestie dotyczące temperatur fermentacji. Z góry dzięki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrobilem prawie to ale oddalam troche wiedenskie I jestem szczesliwy.j

A ile to jest trochę?
500g do 3 kg. Wiec moze 1 kg tutaj I tylko 6 kg pale ale.

 

No to się zgodzę. Mi kiedyś pisząc "trochę" ludzie niewiele pomagali... Tutaj z Tobą zgodzę się całkowicie. Z tym, że 500g nikt nie wyczuje, a 3 kg to będzie sporo przegięte. Tak jak piszesz 1 kg dodaj fajnej słodyczy. 6 kg pale i 1 - 1,5 wiedeńskiego. Mniam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli rozumiem, że chmielenie wyglądałoby następująco:

 

Centennial 50g - 60min

Centennial 25g - 5 min

Centennial 50g - 0 min

Centennial 125 - na zimno

 

Nad dodaniem wiedeńskiego też się zastanowię. Nie używałem go wcześniej ale jeśli ma dodać trochę słodyczy to może być ciekawe...:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy nie za późno, a chyba nikt nie wspomniał o drożdżach. Jedna saszetka powinna wystarczyć i zapewne to pociągnie, ale trzeba mieć świadomość 22l - 16blg. Paczka suchych ma chyba 11g. Na takie piwo według kalkulatora optymalna ilość drożdży to 17g. 
 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.