KubaMik Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Witam, Z racji tego, że to moj pierwszy post oraz, że mam bardzo małe doświadczenie w temacie ( planuję dopiero 3 warkę) proszę o wyrozumiałość. Jakiś czas temu piłem Cenntenial IPA od DrBrew i piwo bardzo mi zasmakowało. Postanowiłem zrobić coś podobnego, dlatego proszę o sprawdzenie receptury oraz o wszelkie uwagi i zauważone błędy. Szczególnie zależy mi na chmieleniu. Zasyp: 7 kg Pale Ale Weyermann (100%) planuję dostać ok 22l gotowego piwa 16 Blg Zacieranie: 66 stopni - 60 min 76 stopni - 10 min Chmielenie: celuję w 70 IBU Centennial 50g - 60 min Centennial 25g - 30 min Centennial 25g - 15 min Centennial 25g - 5 min Centennial 25g - 0 min Centennial 100g - na zimno Drożdze suche Safale S05 (jedna saszetka wystarczy?) Do klarowania mech irlandzki 10g na ostatnie 15 min gotowania Proszę również o sugestie dotyczące temperatur fermentacji. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Wygląda w miarę sensownie. Fermentuj w 18C~, czyli 15-16C temperatury otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubaMik Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Dzięki za szybką odp A na ile dni dawać chmiel na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 3-5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Zrobilem prawie to ale oddalam troche wiedenskie I jestem szczesliwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Wywal chmiel z 30 i 15 min dodaj go na zimno albo do whirpoola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Zrobilem prawie to ale oddalam troche wiedenskie I jestem szczesliwy.j A ile to jest trochę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) Zrobilem prawie to ale oddalam troche wiedenskie I jestem szczesliwy.j A ile to jest trochę?500g do 3 kg. Wiec moze 1 kg tutaj I tylko 6 kg pale ale. Edytowane 9 Maja 2016 przez BretBeermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Wywal chmiel z 30 i 15 min dodaj go na zimno albo do whirpoola. to samo bym zrobił tyle , że ustawił pół na pół wirpool i na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Zrobilem prawie to ale oddalam troche wiedenskie I jestem szczesliwy.jA ile to jest trochę?500g do 3 kg. Wiec moze 1 kg tutaj I tylko 6 kg pale ale. No to się zgodzę. Mi kiedyś pisząc "trochę" ludzie niewiele pomagali... Tutaj z Tobą zgodzę się całkowicie. Z tym, że 500g nikt nie wyczuje, a 3 kg to będzie sporo przegięte. Tak jak piszesz 1 kg dodaj fajnej słodyczy. 6 kg pale i 1 - 1,5 wiedeńskiego. Mniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubaMik Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Czyli rozumiem, że chmielenie wyglądałoby następująco: Centennial 50g - 60min Centennial 25g - 5 min Centennial 50g - 0 min Centennial 125 - na zimno Nad dodaniem wiedeńskiego też się zastanowię. Nie używałem go wcześniej ale jeśli ma dodać trochę słodyczy to może być ciekawe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xotern Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Nie wiem czy nie za późno, a chyba nikt nie wspomniał o drożdżach. Jedna saszetka powinna wystarczyć i zapewne to pociągnie, ale trzeba mieć świadomość 22l - 16blg. Paczka suchych ma chyba 11g. Na takie piwo według kalkulatora optymalna ilość drożdży to 17g. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 o ile jeszcze wyjdzie te 22 l blg 16 ale z 7 kg słodu to jest coś malutka wydajność i zupełnie niechcący może wyjść wyższe blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Jedna saszetka bez problemu uciagnie 16 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się