Henx Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Może zacznę od cyferek: Dwie warki, pierwsza zacierana tak: 62°C - 25 min 72°C - 50 min 78°C - 0 min FFT wyszedł na 1 BLG, piwo pijalne, mało słodkie, lekkie w odbiorze. Druga: 50°C - 19 min 63°C - 38 min 73°C - 27 min 78°C - 0 min FFT wyszedł na 3,5 BLG, piwo treściwe, słodsze, cięższe w odbiorze. To drugie chciałem zatrzeć bardziej "na wytrawnie" i po mimo że była dłuższa przerwa maltozowa wyszło "na słodko". Za to pierwsze mimo krótkiej przerwy maltozowej wyszło "na wytrawnie". Gdzie tu sens gdzie logika? W przypadku tego pierwszego enzymy szybciej zjadły skrobię i w 72°C nie miały zbytnio już co przerabiać? Zależy to pewnie od zasypu (mieszanki słodów) jak i pewnie od ich jakości? Jak się mylę to proszę mnie poprawić. I przyszedł mi do głowy taki pomysł, być może ktoś stosował, a być może okaże się bezsensowny, na pewno jest więcej roboty. Zacieranie na raty, do gara wsypuję połowę słodu i trzymam w 62°C, aż próba jodowa będzie negatywna, następnie podgrzewam do 72°C i dodaję resztę słodów. Mam pewność, że pozaciera się "tak jak chcę". Wiadomo proporcje nie muszą być 50/50, tylko wedle uznania/oczekiwań. Co bardziej doświadczeni piwowarzy sądzą o tym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panoramix_ Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Rozumiem, że zasyp i drożdże takie same w obu przypadkach? Jeżeli nie to napisz jakie, bo to może być kluczowy czynnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 14 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Pierwszy przypadek Pilzneński 4,5 kg Pszeniczny jasny 0,5 kg Carahell 0,2 kg Drożdże US-05 Drugi przypadek Pilzneński 2,2 kg Biscuit 0,3 kg Pszeniczny jasny 2 kg Pszeniczny karmelowy 0,5 kg Drożdże T-58 Wiem, że zupełnie inne drożdże i inny zasyp, ale miałoby to aż takie duże znaczenie dla końcowego wyniku? Burzliwa w obu przypadkach w temp 20-21°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Drożdże mają ogromne znaczenie, zasyp też. Jak chcesz porównać odfermentowanie to musisz wziąć takie same drożdże, dobrze też aby zasyp był podobny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 14 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Czyli pomysł z wsypywaniem zasypu na raty raczej ma mały sens?Trzeba długości odpowiednich przerw dobrać/policzyć pod konkretne zasypy i drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Patrząc tylko na temperatury i czas zacierania to pierwsze piwo będzie wytrawne a drugie pełniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panoramix_ Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Jacer możesz proszę powiedzieć dlaczego? Przecież enzymy działające podczas przerwy białkowej nie powinny mieć na to wpływu. Teoria zdaje się temu przeczyć. Chyba, że doświadczenie podpowiada inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Nie wiem, patrzasz na czasy i temp i widzisz jak to piwo będzie smakować. białkowa przy dzisiejszych słodach nie ma żadnego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panoramix_ Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 No to jak pierwsze może być na wytrawnie a drugie na słodko skoro drugie ma o 13 minut dłuższą przerwę maltozową... Zakładam, że ten jeden stopień różnicy to tyle co błąd pomiarowy - do pominięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Robiłem kilka tych samych piw, ten sam zasyp, tylko zacieranie było w 62stC 20, 30, 40 min i różnice były spore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 (edytowane) I te dłużej w 62 były pełniejsze? Edytowane 14 Maja 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Przy następnym zacieraniu wypróbuję mój sposób i podzielę się spostrzeżeniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Może "inaczej przechodziłeś" między przerwami. Dłużej bądź krócej, to też może mieć znaczenie. Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 I te dłużej w 62 były pełniejsze? To krócej w 62 było słodsze a dłużej wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 I te dłużej w 62 były pełniejsze? To krócej w 62 było słodsze a dłużej wytrawne. No właśnie a mi na odwrót "się zrobiło". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 (edytowane) Henx zwróć uwagę że pierwszy zasyp miał 0.2 kg karmelowego a drugi już 0.5 kg plus Biscuit, który też podbił wrażenie pełni... Edytowane 16 Maja 2016 przez jerzdna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się