konrados78 Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Witam, mam zamiar uwarzyć ciemne piwo pszeniczne. Prosze o opinie odnosnie receptury. Pzeniczny - 3 Kg Pilzneński - 1 Kg Monachijski II - 1 Kg Caraaroma - 300 gr Czekoladowy 400 - 50 gr. Pszeniczny karmelowy - 250 gr. Zacieranie: 44 st. - 15 minut - tylko słód pszeniczny podgrzanie do 63 + dosypanie monachijskiego i pilznenskiego 63 st. - 40 minut podgrzanie do 72 stopni + dosypanie pozostałych ciemnych słodów w 72 stopniach przerwa 20 minut mashout + filtracja Chmielenie: Hallertau Tradition 20 gr. - 60 minut Fermentacja WB-06 Czy zasyp jest ok? Nie chcialbym zeby piwo wyszło zbyt czarne ani tez zbyt jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Witam. Słód Caraaroma + pszenica karmelowa + monach da Ci dość dużo posmaków słodowych, być może będzie to niezbyt fajne z goździkami i bananami. Może zamiast Caraaroma dać Carawheat jakieś 300 - 400 g i barwę podbić czekoladowym albo barwiącym na ostatnie minuty zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 A czemu tylko słód pszeniczny w 44 stopniach? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Dzieki za odpowiedź, zmodyfikuje zasyp w nastepujacy sposób: Pszeniczny - 3 Kg Pilzneński - 1 Kg Monachijski II - 1 Kg Carawheat 100-130 EBC - 0,5 Kg Czekoladowy 1100 EBC - 0,05 Kg Obliczajac kolor z kalkulatora wyszło mi 16 SRM, wiec chyba ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 A czemu tylko słód pszeniczny w 44 stopniach? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Przeczytałem to na blogu Dori http://blog.homebrewing.pl/?p=433 ma to wpłynac na aromat goździkowy w piwie. W Dunkelweizenie jest on pożądany. Zacierałem tak Hefe-Weizena i efekty były jak najbardziej poprawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Inne źródła podają że w słodzie pilzneńskim jest więcej kwasu ferulikowego. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi