Wojciech Topczewski Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 (edytowane) Witam, Chcę zwyczajnie zacząć przygodę z browarem. Otrzymałem ofertę z firmy Schulz-Brewery, gdzie wypisane mam poszczególne elementy. Sam na własną rękę chcę wycenić każdy z tych elementów (na kilka z nich już mam). Potrzebuję pomocy odnośnie: 1) bojler, całkowita objętość 0.1m3, P= 2kW, 220V. Polecacie jakieś konkretne firmy, które zajmują się sprzedażą/wykonawstem tego typu urządzeń za jaką cenę? Sam oczywiście kilka znalazłem, ale wierzę, że mi coś doradzicie. 2) pompy: Tutaj mam 3 rodzaje wypisane w ofercie. a) wort pump calpeda BC 20, P= 0,55 kW, 380 V b) coolant pump calpeda MXH 403, P= 0,75 kW, 380 V c) coolant pump calpeda MXH 204, P= 0,75 kW, 380 V 3) Semiautomatyczny panel kontrolny 0,25 kW, z nastawianiem prędkości? 4) Cooling station, stacja chłodu? P= 3,8 kW, 380 V 5) Płytowy wymiennik ciepła. Zakres temperatur +95°C do +15°C; Z góry dziękuję za pomoc. Oczywiście sam na własną rękę poszukam tych elementów, ale pomyślałem, że ktoś z Was od ręki posiada takie informacje. Pozdrawiam, EDIT. Problem mam z pozycją 4 i 5. Pomożecie? Edytowane 16 Maja 2016 przez Wojciech Topczewski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 http://cml.dokuro.org/beer/index?searchh=wymiennik&q=3446911f0fadcf079467988929250c0f https://www.google.pl/search?q=wymiennik+site%3Apiwo.org&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=icY5V-mSBeqG8QefkIbwBw a 4 to poszukaj może pod hasłem agregat wody lodowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Problem mam z pozycją 4 i 5. Pomożecie? Pewnie rozchodzi się o jakiś agregat wody lodowej. Jednak podali tak mało danych, że aż strach. Układ chłodzenia najlepiej majstrować na miejscu. Parametry są w każdym przypadku prawie że typowe tak więc z doborem urządzeń nie powinno być problemów. Nie zwiedzam wielu browarów rzemieślniczych, ale z tych co widziałem układy chłodzenia mieli naprawdę bardzo kiepskie. O ograniczeniach kosztów w tym zakresie już nie wspominając. Jakieś odzyski ciepła czy też freecooling to dla wielu nadal zbyteczne gadżety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Topczewski Opublikowano 16 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Powinno pomóc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Jak duże ma być wybicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jun22 Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Z oferty na pompy widzę ,że Masz dostęp do sieci 3f więc radzę zwiększyć moc grzałki bijlera bo 2000W na 100l to trochę za mało . Ja bym radził minimum 3x1500W w układzie 3f lub 1x3500 w 1f . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się