jka.kawa Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Witam, to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Mam za sobą już kilka warek o tradycyjnej objętości 20l, teraz chcę przerzucić się na warzenie warek 40 litrowych. Piwo warzę wg swojej własnej receptury i tu moje pytanie. Czy ilość zasypu zwyczajnie podwajam czy muszę dokonać jakiś specjalnych obliczeń (tzn. zasyp przy 20l to ok. 5kg więc przy 40l to 10kg)? joonecky i ivanvw11 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoW Opublikowano 16 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Czy ilość zasypu zwyczajnie podwajam czy muszę dokonać jakiś specjalnych obliczeń (tzn. zasyp przy 20l to ok. 5kg więc przy 40l to 10kg)? Podwajasz zasyp, drożdże, chmiel, wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Na innym sprzęcie może ci wyjść inna wydajność, wtedy będziesz musiał korygowac receptury, ale to już można określic jedynie na podstawie eksperymentu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMES Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Ja dosyć płynnie przeszedłem z warek 20 L na 40 L. Mniej więcej wychodzi podwójna ilość surowców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jka.kawa Opublikowano 20 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 Dziękuje za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się