d0c3n7 Opublikowano 17 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2016 Witam, Z ograniczonym czasem na pełne warzenie z zacieraniem, chciałbym zrobić piwo (APA) z ekstraktów niechmielonych. Pytanie mam do użytkowników którzy mają pewne doświadczenie z ekstraktami, mianowicie jak one są "zatarte" bardziej na słodko czy wytrawnie? Interesuje mnie treściwość piwa a za bardzo nie chce się bawić w partial mash czy steeping, są ekstrakty konkretnej firmy takie? Czy jednak będę musiał je "wzbogacać". Przy okazji podobne pytanie jak pienistość piwa z puszki? jeśli ekstrakt z czystego PA czy pilza to raczej kiepsko czy może nie jest tak źle? dziękuje i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Ekstrakty są zatarte na średnio. U mnie piwo z ekstraktów schodziło zazwyczaj do 5-6 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 (edytowane) U mnie piwo z ekstraktów schodziło zazwyczaj do 5-6 BLG.Przy jakim Blg początkowym? Edytowane 18 Maja 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 U mnie zawsze 1-2 blg przy początkowym 12blg. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 U mnie piwo z ekstraktów schodziło zazwyczaj do 5-6 BLG.Przy jakim Blg początkowym? jedno było 15; drugie 18 (ale było w zasypie 0,5 kg laktozy) a trzecie 14 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 No to np. z 14 do 5 to by było jakieś 65% odfermentowania. Uważasz że to jest wynik "średniego" zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się