adams19871987 Posted May 21, 2016 Share Posted May 21, 2016 Witam robię kita mexican cerveza i po 7 dniach przestało pracować BLG 9 odczekałem kolejne 9 dni i BLG dalej 9 inie wiem co robić to czy mogę z tak wysokim BLG butelkować?, do piwa dodawany był słód jasny Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted May 21, 2016 Share Posted May 21, 2016 Czym mierzysz blg? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adams19871987 Posted May 21, 2016 Author Share Posted May 21, 2016 Czym mierzysz blg? szklanym balingometrem ale sprawdzam na wodzie i pokazuje 0 więc jest dobry Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted May 21, 2016 Share Posted May 21, 2016 A z ilu zeszlo do tych 9? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adams19871987 Posted May 21, 2016 Author Share Posted May 21, 2016 A z ilu zeszlo do tych 9? no właśnie nie zmierzyłem bo zapomniałem ale piany już wo gole nie ma ze 3 małe wysepki Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted May 21, 2016 Share Posted May 21, 2016 A ile tego piwa? Bo chyba z 1 kita dolewajac 20l wody to wychodzi jakies 12blg? Mam racie? Nie robilem nigdy z kita wiec sie nie znam ile powinno wyjsc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted May 21, 2016 Share Posted May 21, 2016 A ile tego piwa? Bo chyba z 1 kita dolewajac 20l wody to wychodzi jakies 12blg? Mam racie? Nie robilem nigdy z kita wiec sie nie znam ile powinno wyjsc jak kit ma 1,7 kg to że by wyszło 12blg to trzeba dać albo z 1 kg cukru albo z 1,5kg ekstraktu jak by nie było 9 to dużo,robiłeś na drożdżach z zestawu ? może były po terminie,leżały gdzieś w -20 zimą i +50 w jakimś blaszanym magazynie latem dobrze natleniłeś przed wlaniem * drożdży ? *uwadniałeś je ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikadorus Posted May 21, 2016 Share Posted May 21, 2016 (edited) Na te kilka razy co robiłem brewkita, to jak pamiętam natlenienie przy rozmieszaniu syropu z wodą starczało - te 12blg lub mniej jak nie dodałeś cukru nie jest wyzwaniem dla drożdży - nawet wsypane na żywca do brzeczki powinny być w stanie ją przerobić. Saszetka zawiera ich aż nadto, by śmierć nawet połowy była przeszkodą (jeśli dobrze pamiętam to co przeczytałem tutaj o kitach). Włóż metalową łychę do roztworu z oxi, przemyj wrzątkiem przed pobraniem próbki i sprawdź smak brzeczki. Balingometr masz w brzeczce czy mierzysz w naczyniu? Jeśli tak to probówki są często ciasne... Edited May 21, 2016 by Mikadorus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted May 21, 2016 Share Posted May 21, 2016 albo CO2 osiada na "spławiku" i podnosi go do góry Link to comment Share on other sites More sharing options...
adams19871987 Posted May 21, 2016 Author Share Posted May 21, 2016 Nie jest aż tak słodka ale jest trochę słodkie mierzę w szerokim naczyniu więc na pewno balingometr się nie wiesza dałem 1,7 ekstraktu słodowego jasnego a drożdze dałem z zestawu ale 6 dni burzliwa była dość silna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted May 21, 2016 Share Posted May 21, 2016 Nie jest aż tak słodka ale jest trochę słodkie mierzę w szerokim naczyniu więc na pewno balingometr się nie wiesza dałem 1,7 ekstraktu słodowego jasnego a drożdze dałem z zestawu ale 6 dni burzliwa była dość silna jak bym translator czytał masz kilka przecinków ,,,,,,,,, wklejaj jak nie masz swoich dałeś brewkita + 1,7 kg ekstraktu do tego? ile litrów Ci wyszło ? w jakiej temperaturze to mierzysz ? sprawdź jeszcze raz na wodzie w 20C, zrób roztwór 10 blg, zobacz czy wewnątrz nie ma wody, zaznacz np. markerem gdzie jest karteczka z podziałką pomachaj, puknij delikatnie o coś zobacz czy się nie przesuwa jak piszesz że przez te 6 dni była dość silna burzliwa to nie za bardzo że by z tych około 12 spadło tylko 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adams19871987 Posted May 22, 2016 Author Share Posted May 22, 2016 Nie jest aż tak słodka ale jest trochę słodkie mierzę w szerokim naczyniu więc na pewno balingometr się nie wiesza dałem 1,7 ekstraktu słodowego jasnego a drożdze dałem z zestawu ale 6 dni burzliwa była dość silna jak bym translator czytał masz kilka przecinków ,,,,,,,,, wklejaj jak nie masz swoich dałeś brewkita + 1,7 kg ekstraktu do tego? ile litrów Ci wyszło ? w jakiej temperaturze to mierzysz ? sprawdź jeszcze raz na wodzie w 20C, zrób roztwór 10 blg, zobacz czy wewnątrz nie ma wody, zaznacz np. markerem gdzie jest karteczka z podziałką pomachaj, puknij delikatnie o coś zobacz czy się nie przesuwa jak piszesz że przez te 6 dni była dość silna burzliwa to nie za bardzo że by z tych około 12 spadło tylko 3 23 litry piwa, mierze to dobrze ruszałem spławikiem i dalej wypływa do 9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted May 22, 2016 Share Posted May 22, 2016 no to jeśli dobrze mierzysz to drożdże coś w ha musiały przyciąć jeśli długo będzie stało jest szansa że się mocno przegazuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now