Olo Posted May 24, 2016 Share Posted May 24, 2016 Pytanie mam do posiadaczy beczek. Gdzie kupowaliście, po ile, co polecacie i jak Wasze wrażenia?Osobiście myślałem kupić beczkę, zrobić wino, poleżakować w beczce i potem użyć jej do postarzania piwa. Dalej pewnie znów wino i zamiennie z piwem. Póki beczka by nie zdziczała to by był taki plan, a później najwyżej bym fermentował piwa kulturami beczkowymi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 aledrogo, coś koło 100 za 12l i 17l, nie wiem po czym były - na pewno jakieś wino owocowe. jeżeli dysponujesz gotówką w okolicy 300-400 zł to może takie kupić u bednarza - przy czym nie robiłbym w nich wina (chyba, że chcesz później trzymać w nich kwaśne piwa) a zalałbym mocniejszym alkoholem jake to są kultury beczkowe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olo Posted May 26, 2016 Author Share Posted May 26, 2016 Ale ja właśnie chcę mieć beczkę po winie, a nie po jakimś mocnym alkoholu, dlatego napisałem co napisałem. Wino fermentuję w balonie i potem przelewam do beczki, żeby swoje wzięło i swoje oddało. Kultury beczkowe to tak sobie nazwałem to co po kilku razach pewnie zagnieździ się w beczce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sadowski25 Posted May 27, 2016 Share Posted May 27, 2016 (edited) Po winie dostaniesz tylko beczki 227l i większe.Nowe bez problemu w każdej pojemności.50l jest za około 500zł.A bretty itp. wchodzą już do beczki po pierwszym razie Edited May 27, 2016 by Sadowski25 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts