maryna_bw Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Witam, Mam kilka pytań do tych, którzy robili krieka. Czy wiśnie dodaje się do fermentora, w którym jest osad drożdżowy i na górze błona ,czy przelać klarowne piwo do drugiego fermentora i dopiero wtedy wrzucic owoce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 (edytowane) Witam, Mam kilka pytań do tych, którzy robili krieka. Czy wiśnie dodaje się do fermentora, w którym jest osad drożdżowy i na górze błona ,czy przelać klarowne piwo do drugiego fermentora i dopiero wtedy wrzucic owoce ? ~3 miesiące przed rozlewem dodaj do balona, młody lambic powinien wtedy mieć około ~7 miesięcy. Opłukane wodą, nie drylowane w całości. Najlepiej 1kg na 3-4l piwa. Temperatura najlepiej w okolicach 19-21°C po dodaniu wiśni. Jak bakterie dobiorą się przez skórkę, to fermentacja ruszy. Ja burzliwą robiłem na zwykłych drożdżach, na cichą dodałem kulturę lambickową, więc osadu nie miałem dużo. Dodaj do całości, przed rozlewem przelej i zostaw na kilka dni w niskiej temp. wyklaruje się i wtedy butelkuj. 2-2,5g/1l Edytowane 25 Maja 2016 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryna_bw Opublikowano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Dzięki za szybką odpowiedź, Ja burzliwą robiłem na s-33 a na cichą dałem Wyeast Lambic Blend. Teraz po 6 miesiącach tak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedź, Ja burzliwą robiłem na s-33 a na cichą dałem Wyeast Lambic Blend. Teraz po 6 miesiącach tak to wygląda. Bez tytułu.jpg WP_20160509_001.jpg Więc, na tych samych co ja. Wygląda zacnie Poczekaj na owoce i będzie ok. Jeśli nie dodałeś płatków dębowych, to możesz to zrobić. Pestki z wiśni również wniosą pożądany aromat i smak. Edytowane 26 Maja 2016 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryna_bw Opublikowano 23 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Dzięki za szybką odpowiedź, Ja burzliwą robiłem na s-33 a na cichą dałem Wyeast Lambic Blend. Teraz po 6 miesiącach tak to wygląda. Bez tytułu.jpg WP_20160509_001.jpg Więc, na tych samych co ja. Wygląda zacnie Poczekaj na owoce i będzie ok. Jeśli nie dodałeś płatków dębowych, to możesz to zrobić. Pestki z wiśni również wniosą pożądany aromat i smak. Przy rozlewie dodawałeś świeżych drożdży ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Dzięki za szybką odpowiedź, Ja burzliwą robiłem na s-33 a na cichą dałem Wyeast Lambic Blend. Teraz po 6 miesiącach tak to wygląda. Bez tytułu.jpg WP_20160509_001.jpg Więc, na tych samych co ja. Wygląda zacnie Poczekaj na owoce i będzie ok. Jeśli nie dodałeś płatków dębowych, to możesz to zrobić. Pestki z wiśni również wniosą pożądany aromat i smak. Przy rozlewie dodawałeś świeżych drożdży ?? Zastrzeliłeś mnie tym pytaniem Nie pamiętam. Ale raczej na 90% nie dodawałem. Poszukaj u mnie w zapiskach. Warka 100. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się