Skocz do zawartości

Niższa zawartość minerałów w piwie pasteryzowanym - prawda czy mit?


bart3q

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

W kilku miejscach internetu, szukając wartości odżywczych typowego "tyskiego", natknąłem się na informację że piwo pasteryzowane zawiera mniej witamin i minerałów. O ile jestem w stanie zrozumieć, że część witamin pod wpływem temperatury ulega degradacji, to co do minerałów jestem mocno sceptyczny (no bo jak np. taki wapń ucieknie z zamkniętej butelki, tylko dlatego ze została ona wsadzona do gorącej wody?).

A że wiadomo jak jest z informacjami w internecie, nie zawsze są prawdziwe, to pytam was. To prawda?

 

Przykładowy artykuł: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/piwo-wartosci-odzywcze-i-walory-lecznicze-w-jakie-witaminy-i-mineraly-_41656.html

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten artykuł nie ma żadnych źródeł, więc dla mnie już jest bezwartościowy. Do tego piszą, że alkohol to dużo kalorii i się od tego alkoholu tyje, co tylko potwierdza jak bardzo jest bezwartościowy.

A co do pytania to myślę tak samo, ale ciężko coś na ten temat znaleźć. Takie badania mierzące wapń, magnez itp. znalazłem jedynie o pasteryzacji mleka, przez co niezbyt można odnieść się nimi do piwa :P

Edytowane przez Kombinator
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.