Sekator Opublikowano 27 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Po dwudziestu kilku warkach, osłabieniu mojej silnej woli piwem dałem się namówić na założenie tematu z zapisem historii mojego warzenia. No to od początku, browar nazywa się Expect Poison. To nie tylko uberśmieszna, hipsterska ironia, ale też fragment z poematu "Marriage of Heaven and Hell" bardzo ważnego dla mnie poety brytyjskiego Williama Blake'a. "Expect poison from a standing water". Jest to na pewno jakieś tam credo mojego browaru. Ostatnim piwem jakie zrobiłem był Habanero Milk Stout. 22.05.16 Habanero Milk Stout - El asesino del norte / Pożeracze słońc / Śmierć cieplna wszechświata Póki co 3 nazwy, bo nie mogę się na którąś zdecydować. Może jeszcze coś wymyślę. Zasyp: 3 kg pils soufflet 1 kg monach soufflet 0,5 kg pszeniczny steinbach 0,3 kg jęczmień palony weyermann 0,3 kg czekoladowy ciemny strzegom 0,2 kg płatki owsiane 0,1 kg płatki jęczmienne Zacieranie: 66C - 30 min. 72C - 30 min. 78C - 10 min. Gotowanie 70 minut: 60 min. - 50 g marynka 15 min. - 750 g laktoza 10 min. - 3 papryczki habanero, bez pestek, przemrożone około 40 g wyszło. Fermentacja uwodnioną paczką s-04. 20 blg. - 20 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zabutelkowałem Whisky Weizena "An old spirit of war" z 80 g cukru. Wyszło 31 butelek 0,5 i 2 0,33. Aromat stricte peated. Zobaczymy co się zadzieje w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 9 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 (edytowane) 09.06.16 Green Tea Imperial Witbier - Addis Zasyp: 3 kg pils soufflet 2,4 kg płatki pszenne błyskawiczne 0,3 kg płatki owsiane błyskawiczne 0,2 kg słód zakwaszający weyermann Zacieranie: 50C - 15 min. 63C - 30 min. 72C - 30 min. 78C - 10 min. Gotowanie 70 minut: 60 min. - 40 g lublin 5 min. - 10 g kolendra, 10 g curaco 0 min. - 150 g Lipton Green Tea Citrus Fermentacja uwodnioną paczką gozdawy do witów. Wyszło jakieś 22 l 15,5 blg. Edytowane 9 Czerwca 2016 przez Sekator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 11 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 (edytowane) Habanero Milk Stout poszedł na cichą, zszedł do 8 blg. Za to imperialny Robust Porter 22 blg. wrócił do żywych. Fermentacja zatrzymała się na 9 blg. na ponad tydzień. Przy warzeniu wita temperatura w mieszkaniu podskoczyła i drożdże przypomniały sobie o zjadaniu cukrów. Na dziś jest 6 blg. 14.06.16 - Robust Porter zlany na cichą. Edytowane 14 Czerwca 2016 przez Sekator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 17 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Habanero milk stout "Pożeracze słońc" poszedł do butelek z 60 g cukru. Wyszło 35 butelek 0,5 l, 2 0,3 i 1 0,25. Na cichej baling już nie spadł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 19.06.16 Lapsang Souchong Altbier - Nołnejm póki co Zasyp: 3 kg monach soufflet 1 kg pils soufflet 0,2 kg pszeniczny karmelowy steinbach Zacieranie: 52C - 20 min. 63C - 30 min. 72C - 30 min. 78C - 10 min. Gotowanie 70 minut: 60 min. - 35 g iunga 0 min. - 40 g lapsang souchong Fermentacja uwodnioną gozdawą do altbiera. 21,5 l, 13 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 21 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zabutelkowałem imperialny Robust Porter 22 Blg. "This blissful, painful night" z 45 g cukru. 33 butelki 0,5l, 2 0,33l i 2 0,2l. Jutro (22.06.16) witbier "Addis" idzie na cichą. Fermentacja stanęła na 6 Blg. kolejny raz w przypadku tych drożdży i tego ekstraktu, mimo zacierania na wytrawnie. Chyba gozdawa do witów nadaję się tylko do tych w widełkach BJCP. Przy następnym wezmę brewferm blanche albo m27. Za to gozdawa altbier pierwsze niemrawe oznaki fermentacji zaczęła dawać po jakichś 36 h. Bardziej placki piany, jedne gęstsze inne mniej, na powierzchni brzeczki, dwutlenku mało. Ktoś miał podobnie z tymi drożdżami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 30 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zabutelkowałem witbiera "Addis" z dodatkiem 110 gram cukru. 38 butelek 0,5l, 2 0,25l i 0,33l. Altbier z herbatą zszedł póki co do 6 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 4 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 (edytowane) 04.07.16 Rauchweizendoppelbock - Setting fire to sleeping giants Zasyp: 5 kg weyermann grodziski 3 kg monach weyermann 1 kg bestmaltz wędzony 0,5 kg caraaroma weyermann Zacieranie: 50C - 20 min. 65C - 45 min. 72C - 45 min. 78C - 10 min. Gotowanie 265 minut: 70 min. - 30 g lublin, 35 g marynka Fermentacja gęstwą FM Gwoździe i Banany. 19,5 l, 28,5 blg. Edytowane 25 Sierpnia 2016 przez Sekator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 9 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 9.07.16 Beef Habanero Rye Amber Ale - Nołnejm póki co Zasyp: 2 kg pale ale malteurop 1 kg żytni weyermann 0,8 kg monach weyermann 0,25 crystal rye fawcett 0,02 jęczmień palony weyermann Zacieranie: 45C - 15 min. 64C - 30 min. 72C - 20 min. 78C - 10 min. Gotowanie 70 minut: 60 min. - 25 g iunga 5 min. - 1 papryczka habanero, ok. 13 g, bez nasion Fermentacja uwodnionymi us-04. 20 l, 12 blg. Na cichą trafi ekstrakt z tłuszczu z wołowiny. Jutro ten sam zasyp, tylko inne zacieranie i inny dodatek na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 10 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 Co to do czorta ekstrakt z tłuszczu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 Co to do czorta ekstrakt z tłuszczu? Zbieram tłuszcz, zalewam wódką, wkładam do lodówki, tłuszcz się zbryla, filtruję przez filtr do kawy, wlewam na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 10.07.16 Bacon Habanero Rye Amber Ale -Nołnejm póki co Zasyp: 2 kg pale ale malteurop 1 kg żytni weyermann 0,8 kg monach weyermann 0,25 crystal rye fawcett 0,02 jęczmień palony weyermann Zacieranie: 67C - 60 min. 78C - 10 min. Gotowanie: 60 min. - 25 g iunga 5 min. - 1 papryczka habanero, ok. 18 g, bez nasion Fermentacja uwodnionymi us-04. 22 l, 12 blg. Na cichą trafi ekstrakt z tłuszczu z wędzonego boczku. 5 litrów tego piwa zmieszam z 5 litrami beef habanero rye amber ale przed butelkowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 11 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Lapsang Souchong Altbier "Burnt beyond recognition" zlany na cichą przy 4 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 30 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Dyptyk habanero rye amber ale zlany na cichą. Oba piwa zeszły do 3 blg. Jutro do jednego wleję ekstrakt z tłuszczu z 1,4 kg wołowiny. Do drugiego jakoś w tygodniu pójdzie ekstrakt z kilograma boczku wędzonego. Lapsang souchong altbier nadal pracuje po 5 tygodniach od nastawienia. Do końca przyszłego weekendu powinien trafić do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Dyptyk habanero rye amber ale zlany na cichą. Oba piwa zeszły do 3 blg. Jutro do jednego wleję ekstrakt z tłuszczu z 1,4 kg wołowiny. Do drugiego jakoś w tygodniu pójdzie ekstrakt z kilograma boczku wędzonego Ja pierd... Jesteś lepszy niż Piwoteka ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 05.08. do butelek trafił Alt z wędzoną herbatą z dodatkiem 50 g cukru. Wyszło 38 butelek 0,5 l i 2 butelki 0,25. Dzisiaj do bacon habanero rye amber ale'a wlałem ekstrakt z kilograma wędzonego boczku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) 08.08.16 Smoked Habanero American Russian Imperial Stout - A perfect wound from a perfect blade Zasyp: 5 kg bestmaltz wędzony 2 kg monach bestmaltz 0,5 kg pszeniczny litovel 0,5 kg dark crystal fawcett 0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne 0,2 kg jęczmień palony bestmaltz 0,2 kg black crisp 0,2 kg chocolate bestmaltz 0,2 kg carafa III weyermann 0,13 kg crystal rye fawcett 0,1 kg jęczmień palony weyermann Zacieranie: 65C - 90 min. 78C - 10 min. Gotowanie 70 minut: 60 min. - 100 g iunga 10 min.- 20 g citra 20 g chinook 20 g crystal 20 g simcoe 2 papryczki habanero bez pestek około 23 g 0 min. - 30 g citra 30 g chinook 30 g crystal 30 g simcoe Fermentacja uwodnionymi 3 saszetkami m44. 18 l, 24 blg. Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez Sekator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 08.08.16 Wysłodziny z poprzedniego piwa - The perfect deceit in a perfect world at the perfect day Gotowanie 70 minut: 60 min. - 50 g marynka 1,4 kg miód 0 min. - 50 g citra Do fermentacji poszło 19,5 l, 12 blg. Danstar west coast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 17.08.16 Zabutelkowałem mięsne piwa. Dodatkowo wziąłem 5 l z obu i zmieszałem. Butelkowanie z udziałem cukru, 1,8 g na 0,5 l. 18.08.16 Tea American Pale Ale - Nołnejm Zasyp: 4 kg pale ale strzegom 0,5 kg monach strzegom 0,2 kg crystal fawcett Zacieranie: 64C - 30 min. 72C - 20 min. 78C - 10 min. Gotowanie 70 minut: 60 min. - 30 g iunga 10 min. - 20 g simcoe 20 g mosaic 0 min - 30 g simcoe 30 g mosaic 50 g popoff de luxe 50 g temple of heaven 50 g yunnan superior Fermentacja uwodnioną saszetką us-05, 23 litry, 13 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 21.08.16 Smoked Braggot - Łagodnie nie istnieć Zasyp: 4 kg wędzony bestmaltz 1 kg pszeniczny litovel Zacieranie: 65C - 30 min. 72C - 20 min 78C - 10 min. Gotowanie 185 min: Dodałem trzy kilogramowe słoiki miodu gryczanego, po jednym na początku, jakoś w środku i na 10 minut przed końcem gotowania. 60 min. - 50g iunga Do fermentacji 15 l, 36,5 blg. Saszetka Spirit ferm turbo 24 h. Na burzliwej będę dodawał jeszcze miód, w sumie jakieś 2 kg, co powinno podbić ekstrakt o ok. 16 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Na cichą poszły wysłodziny po risie, 1 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Po 52 dniach na cichą poleciał Rauchweizendoppelbock - Setting fire to sleeping giants. Mimo potrząsania fermentorem, dodania w międzyczasie świeżej gęstwy zszedł tylko do 13 blg. Zastanawiam się czy miał na to wpływ czas gotowania. Czy karmelizacja podczas gotowania wysoko-ekstraktywnej brzeczki miała wpływ na tak płytkie odfermentowanie? 24.08.16 Dodałem pół kg miodu gryczanego do braggota. Drożdże ładnie pracują, start był szybki (4 h), myślałem, że fermentacja będzie bardziej gwałtowna. Maksymalnie powstało ze 3 litry piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 27.08. i 31.08. do braggota trafiło po 0,5 kg miodu. Została jeszcze jedna półkilowa dawka do dodania najprawdopodobniej 3.09. 31.08. zlałem na cichą RISa "A perfect wound from a perfect blade" przy 8 blg. Aromat ładny, bardzo black ipowy, do tego jankeskie odmiany chmielu łączą się z wędzonką. Samo habanero to niestety tylko, przypominające alkoholowe, grzanie w przełyku. Trudno z tych papryczek wycisnąć pieczenie na języku. Może kwestia długości gotowania? 01.09. na cichą trafia tea american pale ale, 3 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekator Opublikowano 6 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 (edytowane) 05.09.16 Dodałem ostatnie 0,5 kg miodu do braggota. Zabutelkowałem wysłodziny po risie, 35 butelek 0,5 l, po 1,5 g cukru na butelkę. Edytowane 6 Września 2016 przez Sekator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się