Skocz do zawartości

Naprawa emalii


markus383

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Cz specyfik z poniższego linku pomoże na małe, ciemne przebarwienia emalii? Chodzi mi o garnek, bo przykrywki nie będę łatał(jest w słabym stanie). Te przebarwienia są wielkości 3-4 mm.

 

http://www.leroymerlin.pl/farby-lakiery-i-kleje/farby-i-srodki-specjalistyczne/emalie-reparacyjne/emalia-zaprawkowa-do-agd-dragon,p186293,l1159.html#opis

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Ostatnio w markecie budowlanym natrafiłem na taką emalię zaprawkową: https://www.budujesz.pl/technicqll-emalia-zaprawkowa-epoksydowa-20g-4g-na-blistrze-p-805-50936/. W instrukcji jest napisane, że jest odporna na zasady, kwasy oraz jej zakres temperatur to od -40C do 100C. Zastanawiam się czy mogę ją wykorzystać do naprawy swojego kociołka lidlowego, w którym tylko zacieram. Jak sądzicie? Jest bezpieczna dla zdrowia?  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się czy mogę ją wykorzystać do naprawy swojego kociołka lidlowego, w którym tylko zacieram. Jak sądzicie? Jest bezpieczna dla zdrowia?  

http://technicqll.pl/index.php/pl/produkty-mobile/preparaty-chemiczne/102-emalia-zaprawkowa

 

Rzuć okiem na kartę bezpieczeństwa (ta ikonka z MSDS). Raczej nie jest to środek przeznaczony do kontaktu z żywnością.

Edytowane przez Piwosz86
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Zastanawiam się czy mogę ją wykorzystać do naprawy swojego kociołka lidlowego, w którym tylko zacieram. Jak sądzicie? Jest bezpieczna dla zdrowia?  

http://technicqll.pl/index.php/pl/produkty-mobile/preparaty-chemiczne/102-emalia-zaprawkowa

 

Rzuć okiem na kartę bezpieczeństwa (ta ikonka z MSDS). Raczej nie jest to środek przeznaczony do kontaktu z żywnością.

 

 

Dzięki za odpowiedź. Czytałem tą kartę ale wydawało mi się, że dotyczy ona ciekłych jeszcze składników. Zadzwoniłem więc do producenta do laboratorium: racja, nie nadaje się ona do spożywki. Jest ona na bazie żywic i dwóch składników epoksydowych. Ogólnie produkty tego typu nie nadają się do kontaktu z żywnością. Pan z laboratorium wyjaśnił mi to w ten sposób, że w domowych warunkach jest praktycznie niemożliwe idealne wymieszanie dwóch składników i weryfikacja tego. Zawsze w mieszance minimalnie przeważa jeden składnik.

 

Trochę wyrwałem się przed szereg i zacierałem już w tym garnku :( emalii użyłem do utwardzenia otworu na kranik i zrobiłem z niej taką obwódkę. Po zacieraniu emalia się trzyma ale co teraz z piwem?? W kanał? :(

Edytowane przez kolec
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla potomności: Emalia używana w produkcji sprzętu gastronomicznego jest mieszana w kontrolowanych proporcjach i warunkach. Dodatkowo jest to emalia utwardzana w piecach. W domowych warunkach powtórzenie tego procesu jest skrajnie trudne, jeśli nie niewykonalne.

To mówiłem ja, mieszkaniec miasta, które niegdyś słynęło z produkcji sprzętu emaliowanego, czerpiący informacje o procesie produkcji z pierwszej ręki (choć bez szczegółów technicznych).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro masz informacje z pierwszej reki, to zapytaj jak można naprawić ubytek emalii ;) .

Niestety... Firma zaleca(ła) złomowanie: albo faktycznie na złom, albo do użytku "kreatywnego", np. zrobić z garnka doniczkę.

 

Swoją drogą. Co to za "przebarwienia" emalii. Próby "łatania" to ja rozumiem jak są odpryski, a i to musi być odsłonięta warstwa metalu (często gęsto jest kilka warstw emalii).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.