markus383 Opublikowano 27 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Witajcie. Cz specyfik z poniższego linku pomoże na małe, ciemne przebarwienia emalii? Chodzi mi o garnek, bo przykrywki nie będę łatał(jest w słabym stanie). Te przebarwienia są wielkości 3-4 mm. http://www.leroymerlin.pl/farby-lakiery-i-kleje/farby-i-srodki-specjalistyczne/emalie-reparacyjne/emalia-zaprawkowa-do-agd-dragon,p186293,l1159.html#opis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 http://www.piwo.org/topic/7403-lutowanie-odpryskow-w-garnkach-emaliowanych/ Taka zaprawka z tego co kojarzę średnio nadaje się do spożywki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 28 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Spożywka to swoją drogą, kiedyś jak szukałem czegoś podobnego wszystkie miały wytrzymałość do +/- 70°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolec Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Ostatnio w markecie budowlanym natrafiłem na taką emalię zaprawkową: https://www.budujesz.pl/technicqll-emalia-zaprawkowa-epoksydowa-20g-4g-na-blistrze-p-805-50936/. W instrukcji jest napisane, że jest odporna na zasady, kwasy oraz jej zakres temperatur to od -40C do 100C. Zastanawiam się czy mogę ją wykorzystać do naprawy swojego kociołka lidlowego, w którym tylko zacieram. Jak sądzicie? Jest bezpieczna dla zdrowia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 (edytowane) Zastanawiam się czy mogę ją wykorzystać do naprawy swojego kociołka lidlowego, w którym tylko zacieram. Jak sądzicie? Jest bezpieczna dla zdrowia? http://technicqll.pl/index.php/pl/produkty-mobile/preparaty-chemiczne/102-emalia-zaprawkowa Rzuć okiem na kartę bezpieczeństwa (ta ikonka z MSDS). Raczej nie jest to środek przeznaczony do kontaktu z żywnością. Edytowane 5 Grudnia 2016 przez Piwosz86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolec Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Zastanawiam się czy mogę ją wykorzystać do naprawy swojego kociołka lidlowego, w którym tylko zacieram. Jak sądzicie? Jest bezpieczna dla zdrowia? http://technicqll.pl/index.php/pl/produkty-mobile/preparaty-chemiczne/102-emalia-zaprawkowa Rzuć okiem na kartę bezpieczeństwa (ta ikonka z MSDS). Raczej nie jest to środek przeznaczony do kontaktu z żywnością. Dzięki za odpowiedź. Czytałem tą kartę ale wydawało mi się, że dotyczy ona ciekłych jeszcze składników. Zadzwoniłem więc do producenta do laboratorium: racja, nie nadaje się ona do spożywki. Jest ona na bazie żywic i dwóch składników epoksydowych. Ogólnie produkty tego typu nie nadają się do kontaktu z żywnością. Pan z laboratorium wyjaśnił mi to w ten sposób, że w domowych warunkach jest praktycznie niemożliwe idealne wymieszanie dwóch składników i weryfikacja tego. Zawsze w mieszance minimalnie przeważa jeden składnik. Trochę wyrwałem się przed szereg i zacierałem już w tym garnku emalii użyłem do utwardzenia otworu na kranik i zrobiłem z niej taką obwódkę. Po zacieraniu emalia się trzyma ale co teraz z piwem?? W kanał? Edytowane 6 Grudnia 2016 przez kolec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Dla potomności: Emalia używana w produkcji sprzętu gastronomicznego jest mieszana w kontrolowanych proporcjach i warunkach. Dodatkowo jest to emalia utwardzana w piecach. W domowych warunkach powtórzenie tego procesu jest skrajnie trudne, jeśli nie niewykonalne.To mówiłem ja, mieszkaniec miasta, które niegdyś słynęło z produkcji sprzętu emaliowanego, czerpiący informacje o procesie produkcji z pierwszej ręki (choć bez szczegółów technicznych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Skoro masz informacje z pierwszej reki, to zapytaj jak można naprawić ubytek emalii . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Kolec ja bym nie lał w kanał. Niby nie przeznaczone do spożywki, ale z drugiej strony jie wiadomo czy szkodliwe. Pytanie tez jak duzo tego użyłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Skoro masz informacje z pierwszej reki, to zapytaj jak można naprawić ubytek emalii . Niestety... Firma zaleca(ła) złomowanie: albo faktycznie na złom, albo do użytku "kreatywnego", np. zrobić z garnka doniczkę. Swoją drogą. Co to za "przebarwienia" emalii. Próby "łatania" to ja rozumiem jak są odpryski, a i to musi być odsłonięta warstwa metalu (często gęsto jest kilka warstw emalii). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się