Jump to content

Porter


giusto

Recommended Posts

Chcę uwarzyć portera, przejrzałem receptury ale nie posiadam wszystkich słodów, pomóżcie mi coś z tych słodów zrobić w stylu portera, a słody jakie mam to: monachijski, pilzneński, pszeniczny, czekoladowy pszeniczny, karmelowy jasny strzegom, karamber, karapils, karamunich I

Edited by giusto
Link to comment
Share on other sites

Ja bym zrobił tak :

Monachijski, strzegomski - 6 kg proporcje dowolne

karmel jasny - około 1 kg

karamunich I - około 1 kg

czekoladowy pszeniczny - 0,2 - 0,5 kg

 

można by jeszcze dodać karaamber lub zamienić go z karmelowym jasnym strzegomskim

 

To moja propozycja na Portera Bałtyckiego ,jeżeli zła to poprawcie :D

Edited by pako1
Link to comment
Share on other sites

Ja bym zrobił tak :

Monachijski, strzegomski - 6 kg proporcje dowolne

karmel jasny - około 1 kg

karamunich I - około 1 kg

czekoladowy pszeniczny - 0,2 - 0,5 kg

 

można by jeszcze dodać karaamber lub zamienić go z karmelowym jasnym strzegomskim

 

To moja propozycja na Portera Bałtyckiego ,jeżeli zła to poprawcie :D

a czy taki porter może fermentować w 21°C i później w takiej temperaturze leżakować?

Link to comment
Share on other sites

Ja bym zrobił tak :

Monachijski' date=' strzegomski - 6 kg proporcje dowolne

karmel jasny - około 1 kg

karamunich I - około 1 kg

czekoladowy pszeniczny - 0,2 - 0,5 kg

 

można by jeszcze dodać karaamber lub zamienić go z karmelowym jasnym strzegomskim

 

To moja propozycja na Portera Bałtyckiego ,jeżeli zła to poprawcie :D[/quote']

a czy taki porter może fermentować w 21°C i później w takiej temperaturze leżakować?

To nie będzie Porter tylko Stout :D

Link to comment
Share on other sites

Ja bym zrobił tak :

Monachijski' date=' strzegomski - 6 kg proporcje dowolne

karmel jasny - około 1 kg

karamunich I - około 1 kg

czekoladowy pszeniczny - 0,2 - 0,5 kg

 

można by jeszcze dodać karaamber lub zamienić go z karmelowym jasnym strzegomskim

 

To moja propozycja na Portera Bałtyckiego ,jeżeli zła to poprawcie :D[/quote']

a czy taki porter może fermentować w 21°C i później w takiej temperaturze leżakować?

To nie będzie Porter tylko Stout :D

Nie mam możliwości na niższe temperatury (niestety mieszkanie w bloku), czyli na portera nie mam szans?

Link to comment
Share on other sites

Nie mam możliwości na niższe temperatury (niestety mieszkanie w bloku), czyli na portera nie mam szans?

Można fermentować w lodówce lub w specjalnej styropianowej skrzyni w której wymieniamy zamrożone PET-y z wodą

 

Możesz też go uwarzyć przelać do 5 L butli po wodzie przywieźć do mnie na fermentację w 10°C ,jeszcze w prezencie

dostaniesz gęstwę Munich Lager :D:):D

Link to comment
Share on other sites

Na pomoc mogą przyjść drożdże california lager. Co prawda nie zastąpi to procesu lagerowania. Ale za można uwarzyć dobre ala portery bałtyckie.

niestety nie mam a woda w garze już zagrzana, mam tylko safale, poleć mi Makaron jakiś sprawdzony przepis na dobre piwko w stylu Dubbel albo Stout.

Link to comment
Share on other sites

Na pomoc mogą przyjść drożdże california lager. Co prawda nie zastąpi to procesu lagerowania. Ale za można uwarzyć dobre ala portery bałtyckie.

niestety nie mam a woda w garze już zagrzana' date=' mam tylko safale, poleć mi Makaron jakiś sprawdzony przepis na dobre piwko w stylu Dubbel albo Stout.[/quote']

A jakie masz chmiele?

Link to comment
Share on other sites

A jakiego chcesz Portera uwarzyć? Angielskiego czy bałtyckiego?

Bez znaczenia' date=' byle smakowało jak porter.[/quote']

Różnica jest bardzo duża , a kolega nie odrobił zadania :D

Kolega tak wogóle urwał się z choinki, bo jak można grzać wodę, kiedy jeszcze nie ma się pomysłu jaki rodzaj piwa chce się uwarzyć.MASAKRA.Ale i tak życzę powodzenia :D

Link to comment
Share on other sites

Kolega tak wogóle urwał się z choinki, bo jak można grzać wodę, kiedy jeszcze nie ma się pomysłu jaki rodzaj piwa chce się uwarzyć.MASAKRA.Ale i tak życzę powodzenia :D

Polnische Wirtschaft :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Koledzy miałem warzyć piwko w stylu pale ale, ale żona dorzuciła swoje trzy grosze i poprosiła mnie o ciemne piwko w stylu portera, dubbel, więc zacząłem kombinować, na koniec zrobiłem coś takiego, a co z tego wyjdzie to zobaczymy.

Warka #6#

Surowce:

Pilzneński - 4kg

Caramunich I - 0,3kg

Carapils - 0,2kg

melanoidowy - 0,2kg

pale ale - 0,4 kg

 

Magnum szyszki - 25g

Lubelski szyszki - 25g

gęstwa z poprzedniej warki

Zacieranie:

63°C - 45'

72°C - 15'

 

Gotowanie 60'

w 0' - 25g Marynki

w 44' - 25g Lubelskiego

Link to comment
Share on other sites

Kolega tak wogóle urwał się z choinki' date=' bo jak można grzać wodę, kiedy jeszcze nie ma się pomysłu jaki rodzaj piwa chce się uwarzyć.MASAKRA.Ale i tak życzę powodzenia :D[/quote']

Polnische Wirtschaft :rolleyes:

Ja Ja naturlich, ich habe vergessen :D

Link to comment
Share on other sites

Kolega tak wogóle urwał się z choinki' date=' bo jak można grzać wodę' date=' kiedy jeszcze nie ma się pomysłu jaki rodzaj piwa chce się uwarzyć.MASAKRA.Ale i tak życzę powodzenia :D[/quote'']

Polnische Wirtschaft :rolleyes:

Ja Ja naturlich, ich habe vergessen :D

Że niby najpierw zrobić a później pomyśleć, może i tak jest z polską gospodarką ale ze mną nie do końca;)

Link to comment
Share on other sites

Możesz cos takiego uwarzyc. 3kg pilznienski (baza), 0.5kg monachijski (troszke słodowego rysu), 0,3kg pszenica(poprawa piany) 0,12kg caraamber (karmel i gęstość),0,12kg czekoladowy (smaki kawy). 0.25kg glukozy czy dobrej jakości cukru. Przy drożdżach ale powstaną posmaki owoców. Chmiel tylko do zbalansowania słodkości. Tak z 25g marynki. Nagazowanie delikatne 60g cukru na 20 litrów.

Porter Bałtycki to nie bedzie, ale... Ale.

Link to comment
Share on other sites

Możesz cos takiego uwarzyc. 3kg pilznienski (baza), 0.5kg monachijski (troszke słodowego rysu), 0,3kg pszenica(poprawa piany) 0,12kg caraamber (karmel i gęstość),0,12kg czekoladowy (smaki kawy). 0.25kg glukozy czy dobrej jakości cukru. Przy drożdżach ale powstaną posmaki owoców. Chmiel tylko do zbalansowania słodkości. Tak z 25g marynki. Nagazowanie delikatne 60g cukru na 20 litrów.

Porter Bałtycki to nie bedzie, ale... Ale.

Dzięki makaron,ale piwko już uwarzone z tej receptury skorzystam następnym razem.

Link to comment
Share on other sites

Koledzy miałem warzyć piwko w stylu pale ale, ale żona dorzuciła swoje trzy grosze i poprosiła mnie o ciemne piwko w stylu portera, dubbel, więc zacząłem kombinować, na koniec zrobiłem coś takiego, a co z tego wyjdzie to zobaczymy.

Warka #6#

Surowce:

Pilzneński - 4kg

Caramunich I - 0,3kg

Carapils - 0,2kg

melanoidowy - 0,2kg

pale ale - 0,4 kg

 

Magnum szyszki - 25g

Lubelski szyszki - 25g

gęstwa z poprzedniej warki

Zacieranie:

63°C - 45'

72°C - 15'

 

Gotowanie 60'

w 0' - 25g Marynki

w 44' - 25g Lubelskiego

Czytałem TUTAJ, że ta gęstwa to Saflager W34/70 ,więc mam pytanie jaką w końcu masz temperaturę w mieszkaniu skoro fermentujesz na dolniakach ??? :D

Edited by pako1
Link to comment
Share on other sites

Koledzy miałem warzyć piwko w stylu pale ale' date=' ale żona dorzuciła swoje trzy grosze i poprosiła mnie o ciemne piwko w stylu portera, dubbel, więc zacząłem kombinować, na koniec zrobiłem coś takiego, a co z tego wyjdzie to zobaczymy.

Warka #6#

Surowce:

Pilzneński - 4kg

Caramunich I - 0,3kg

Carapils - 0,2kg

melanoidowy - 0,2kg

pale ale - 0,4 kg

 

Magnum szyszki - 25g

Lubelski szyszki - 25g

gęstwa z poprzedniej warki

Zacieranie:

63°C - 45'

72°C - 15'

 

Gotowanie 60'

w 0' - 25g Marynki

w 44' - 25g Lubelskiego[/quote']

Czytałem TUTAJ, że ta gęstwa to Saflager W34/70 ,więc mam pytanie jaką w końcu masz temperaturę w mieszkaniu skoro fermentujesz na dolniakach ??? :lol:

w tamtym poście wkradł się błąd, drożdże były z poprzedniej warki, tylko że nie saflager, a safale.

Link to comment
Share on other sites

A tak przy okazji to ile razy można użyć gęstwy, aby nie wpłynąć znacząco na jakość piwa?

U mnie pozyskaną gęstwę po pierwszej warce trzymam w 2-3 słoikach /na płynnych drożdżach staram się zrobić tyle warek ile mam słoików gęstwy/, ze suchych nie zbieram gęstwy idzie w kanał.Zdaża się, że zbieram gęstwę po drugiej warce na poprzedniej gęstwie, ale to rzadko robię

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.