giusto Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 (edytowane) Chcę uwarzyć portera, przejrzałem receptury ale nie posiadam wszystkich słodów, pomóżcie mi coś z tych słodów zrobić w stylu portera, a słody jakie mam to: monachijski, pilzneński, pszeniczny, czekoladowy pszeniczny, karmelowy jasny strzegom, karamber, karapils, karamunich I Edytowane 23 Stycznia 2010 przez giusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 A jakiego chcesz Portera uwarzyć? Angielskiego czy bałtyckiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 (edytowane) Ja bym zrobił tak : Monachijski, strzegomski - 6 kg proporcje dowolne karmel jasny - około 1 kg karamunich I - około 1 kg czekoladowy pszeniczny - 0,2 - 0,5 kg można by jeszcze dodać karaamber lub zamienić go z karmelowym jasnym strzegomskim To moja propozycja na Portera Bałtyckiego ,jeżeli zła to poprawcie Edytowane 23 Stycznia 2010 przez pako1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Ja bym zrobił tak :Monachijski, strzegomski - 6 kg proporcje dowolne karmel jasny - około 1 kg karamunich I - około 1 kg czekoladowy pszeniczny - 0,2 - 0,5 kg można by jeszcze dodać karaamber lub zamienić go z karmelowym jasnym strzegomskim To moja propozycja na Portera Bałtyckiego ,jeżeli zła to poprawcie a czy taki porter może fermentować w 21°C i później w takiej temperaturze leżakować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 A jakiego chcesz Portera uwarzyć? Angielskiego czy bałtyckiego? Bez znaczenia, byle smakowało jak porter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Ja bym zrobił tak :Monachijski' date=' strzegomski - 6 kg proporcje dowolne karmel jasny - około 1 kg karamunich I - około 1 kg czekoladowy pszeniczny - 0,2 - 0,5 kg można by jeszcze dodać karaamber lub zamienić go z karmelowym jasnym strzegomskim To moja propozycja na Portera Bałtyckiego ,jeżeli zła to poprawcie [/quote'] a czy taki porter może fermentować w 21°C i później w takiej temperaturze leżakować? To nie będzie Porter tylko Stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Ja bym zrobił tak :Monachijski' date=' strzegomski - 6 kg proporcje dowolne karmel jasny - około 1 kg karamunich I - około 1 kg czekoladowy pszeniczny - 0,2 - 0,5 kg można by jeszcze dodać karaamber lub zamienić go z karmelowym jasnym strzegomskim To moja propozycja na Portera Bałtyckiego ,jeżeli zła to poprawcie [/quote'] a czy taki porter może fermentować w 21°C i później w takiej temperaturze leżakować? To nie będzie Porter tylko Stout Nie mam możliwości na niższe temperatury (niestety mieszkanie w bloku), czyli na portera nie mam szans? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 A dubbel to piwo dolnej czy górnej fermentacji, jeśli górnej to podrzucie jakiś przepis pod te słody które mam, ewentualnie na stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Na pomoc mogą przyjść drożdże california lager. Co prawda nie zastąpi to procesu lagerowania. Ale za można uwarzyć dobre ala portery bałtyckie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Nie mam możliwości na niższe temperatury (niestety mieszkanie w bloku), czyli na portera nie mam szans? Można fermentować w lodówce lub w specjalnej styropianowej skrzyni w której wymieniamy zamrożone PET-y z wodą Możesz też go uwarzyć przelać do 5 L butli po wodzie przywieźć do mnie na fermentację w 10°C ,jeszcze w prezencie dostaniesz gęstwę Munich Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Na pomoc mogą przyjść drożdże california lager. Co prawda nie zastąpi to procesu lagerowania. Ale za można uwarzyć dobre ala portery bałtyckie. niestety nie mam a woda w garze już zagrzana, mam tylko safale, poleć mi Makaron jakiś sprawdzony przepis na dobre piwko w stylu Dubbel albo Stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 A jakiego chcesz Portera uwarzyć? Angielskiego czy bałtyckiego? Bez znaczenia' date=' byle smakowało jak porter.[/quote'] Różnica jest bardzo duża , a kolega nie odrobił zadania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Na pomoc mogą przyjść drożdże california lager. Co prawda nie zastąpi to procesu lagerowania. Ale za można uwarzyć dobre ala portery bałtyckie. niestety nie mam a woda w garze już zagrzana' date=' mam tylko safale, poleć mi Makaron jakiś sprawdzony przepis na dobre piwko w stylu Dubbel albo Stout.[/quote'] A jakie masz chmiele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 A jakiego chcesz Portera uwarzyć? Angielskiego czy bałtyckiego? Bez znaczenia' date=' byle smakowało jak porter.[/quote'] Różnica jest bardzo duża , a kolega nie odrobił zadania Kolega tak wogóle urwał się z choinki, bo jak można grzać wodę, kiedy jeszcze nie ma się pomysłu jaki rodzaj piwa chce się uwarzyć.MASAKRA.Ale i tak życzę powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Kolega tak wogóle urwał się z choinki, bo jak można grzać wodę, kiedy jeszcze nie ma się pomysłu jaki rodzaj piwa chce się uwarzyć.MASAKRA.Ale i tak życzę powodzenia Polnische Wirtschaft :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Koledzy miałem warzyć piwko w stylu pale ale, ale żona dorzuciła swoje trzy grosze i poprosiła mnie o ciemne piwko w stylu portera, dubbel, więc zacząłem kombinować, na koniec zrobiłem coś takiego, a co z tego wyjdzie to zobaczymy. Warka #6# Surowce: Pilzneński - 4kg Caramunich I - 0,3kg Carapils - 0,2kg melanoidowy - 0,2kg pale ale - 0,4 kg Magnum szyszki - 25g Lubelski szyszki - 25g gęstwa z poprzedniej warki Zacieranie: 63°C - 45' 72°C - 15' Gotowanie 60' w 0' - 25g Marynki w 44' - 25g Lubelskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Kolega tak wogóle urwał się z choinki' date=' bo jak można grzać wodę, kiedy jeszcze nie ma się pomysłu jaki rodzaj piwa chce się uwarzyć.MASAKRA.Ale i tak życzę powodzenia [/quote']Polnische Wirtschaft :rolleyes: Ja Ja naturlich, ich habe vergessen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Kolega tak wogóle urwał się z choinki' date=' bo jak można grzać wodę' date=' kiedy jeszcze nie ma się pomysłu jaki rodzaj piwa chce się uwarzyć.MASAKRA.Ale i tak życzę powodzenia [/quote'']Polnische Wirtschaft :rolleyes: Ja Ja naturlich, ich habe vergessen Że niby najpierw zrobić a później pomyśleć, może i tak jest z polską gospodarką ale ze mną nie do końca;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 A tak przy okazji to ile razy można użyć gęstwy, aby nie wpłynąć znacząco na jakość piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Możesz cos takiego uwarzyc. 3kg pilznienski (baza), 0.5kg monachijski (troszke słodowego rysu), 0,3kg pszenica(poprawa piany) 0,12kg caraamber (karmel i gęstość),0,12kg czekoladowy (smaki kawy). 0.25kg glukozy czy dobrej jakości cukru. Przy drożdżach ale powstaną posmaki owoców. Chmiel tylko do zbalansowania słodkości. Tak z 25g marynki. Nagazowanie delikatne 60g cukru na 20 litrów. Porter Bałtycki to nie bedzie, ale... Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Możesz cos takiego uwarzyc. 3kg pilznienski (baza), 0.5kg monachijski (troszke słodowego rysu), 0,3kg pszenica(poprawa piany) 0,12kg caraamber (karmel i gęstość),0,12kg czekoladowy (smaki kawy). 0.25kg glukozy czy dobrej jakości cukru. Przy drożdżach ale powstaną posmaki owoców. Chmiel tylko do zbalansowania słodkości. Tak z 25g marynki. Nagazowanie delikatne 60g cukru na 20 litrów. Porter Bałtycki to nie bedzie, ale... Ale. Dzięki makaron,ale piwko już uwarzone z tej receptury skorzystam następnym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 (edytowane) Koledzy miałem warzyć piwko w stylu pale ale, ale żona dorzuciła swoje trzy grosze i poprosiła mnie o ciemne piwko w stylu portera, dubbel, więc zacząłem kombinować, na koniec zrobiłem coś takiego, a co z tego wyjdzie to zobaczymy.Warka #6# Surowce: Pilzneński - 4kg Caramunich I - 0,3kg Carapils - 0,2kg melanoidowy - 0,2kg pale ale - 0,4 kg Magnum szyszki - 25g Lubelski szyszki - 25g gęstwa z poprzedniej warki Zacieranie: 63°C - 45' 72°C - 15' Gotowanie 60' w 0' - 25g Marynki w 44' - 25g Lubelskiego Czytałem TUTAJ, że ta gęstwa to Saflager W34/70 ,więc mam pytanie jaką w końcu masz temperaturę w mieszkaniu skoro fermentujesz na dolniakach ??? Edytowane 24 Stycznia 2010 przez pako1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giusto Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Koledzy miałem warzyć piwko w stylu pale ale' date=' ale żona dorzuciła swoje trzy grosze i poprosiła mnie o ciemne piwko w stylu portera, dubbel, więc zacząłem kombinować, na koniec zrobiłem coś takiego, a co z tego wyjdzie to zobaczymy.Warka #6# Surowce: Pilzneński - 4kg Caramunich I - 0,3kg Carapils - 0,2kg melanoidowy - 0,2kg pale ale - 0,4 kg Magnum szyszki - 25g Lubelski szyszki - 25g gęstwa z poprzedniej warki Zacieranie: 63°C - 45' 72°C - 15' Gotowanie 60' w 0' - 25g Marynki w 44' - 25g Lubelskiego[/quote'] Czytałem TUTAJ, że ta gęstwa to Saflager W34/70 ,więc mam pytanie jaką w końcu masz temperaturę w mieszkaniu skoro fermentujesz na dolniakach ??? w tamtym poście wkradł się błąd, drożdże były z poprzedniej warki, tylko że nie saflager, a safale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 A tak przy okazji to ile razy można użyć gęstwy, aby nie wpłynąć znacząco na jakość piwa? U mnie pozyskaną gęstwę po pierwszej warce trzymam w 2-3 słoikach /na płynnych drożdżach staram się zrobić tyle warek ile mam słoików gęstwy/, ze suchych nie zbieram gęstwy idzie w kanał.Zdaża się, że zbieram gęstwę po drugiej warce na poprzedniej gęstwie, ale to rzadko robię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się