twawrzyniak Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Wymyśliłem coś takiego. Zasyp to słody monachijski, pilzneński, pszeniczny, karmelowy jasny i ciemny, caramunich, płatki pszeniczne i jęczmienne. Wyszło 22 litry 20Blg. Po dwóch tygodniach zeszło do 5Blg. Zlałem na cichą. Do ilu powinno zejść i ile dać glukozy przy butelkowaniu? Zacierałem dekokcyjnie. Zapach po otwarciu fermentatora extra. Wadą pewnie będzie posmak alkoholu(czuć go w smaku po burzliwej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Ma zejść do tylu ilu ma zejść. Skąd mamy to wiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Napisz jak dokładnie zacierałeś, konkretnie ile słodów i jakie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Napisz jak dokładnie zacierałeś, konkretnie ile słodów i jakie drożdże. pilzneński 1,5kg monachijski I 1,5kg , pszeniczny 3kg, karmel jasny 0,5kg , ciemny 0,25kg , płatki pszenne 0,4kg , płatki jęczmienne 0,4kg . Zacieranie 45 C 15min, 52 c 15min , 63 C 1/3 zacieru do dekokcji 71 C 10 min potem zagotowałem i dolałem do głównego gara. Temperatura staneła na 73 C ( po dolaniu trochę zimnej wody) postój 40 min , grzanie do 78 C i filtracja. Drożdże WB 06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Ma zejść do tylu ilu ma zejść. Skąd mamy to wiedzieć? Pytam bo kiedy pierwszy raz zabutelkowałem dolniaka ( wcześniej robiłem tylko górne) przy 4Blg to koledzy na forum uświadomili mnie że mam w piwnicy granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Drożdże WB 06. Te żarłoki mogą zejść z aż 20°Blg do chyba nawet 4°Blg . Ja bym robił to piwo na 3068 Weihenstephan Weizen. Może nie odfermentowały by tak głęboko i piwo nie było by tak alkoholowe, a za to bardziej treściwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Drożdże WB 06. Te żarłoki mogą zejść z aż 20°Blg do chyba nawet 4°Blg . Ja bym robił to piwo na 3068 Weihenstephan Weizen. Może nie odfermentowały by tak głęboko i piwo nie było by tak alkoholowe, a za to bardziej treściwe. To jeszcze tydzień cichej potem 160g glukozy , w butelki i po 3-4 tygodniach pierwsza próba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 (edytowane) Kontynując ten wątek. Ten pszeniczniak to moje pierwsze piwo zacierane dekokcyjnie. Bardzo duża różnica w intensywności zapachu niż zacierane piwo infuzyjnie(smak ocenię później bo to dopiero cicha). Robiłem piwo gryczane na drożdżach S04. Zacierane 52 C 15min, 63 C 30min, 73 C 30min, 78 C i filtracja. Czy można to piwo zacierać dekokcyjnie i przy tych samych drożdżach dostać dużo lepsze wrażenia smakowo-zapachowe ? Edytowane 26 Stycznia 2010 przez twawrzyniak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Kontynując ten wątek. Ten pszeniczniak to moje pierwsze piwo zacierane dekokcyjnie. Bardzo duża różnica w intensywności zapachu niż zacierane piwo infuzyjnie(smak ocenię później bo to dopiero cicha). Robiłem piwo gryczane na drożdżach S04.Zacierane 52 C 15min, 63 C 30min, 73 C 30min, 78 C i filtracja. Czy można to piwo zacierać dekokcyjnie i przy tych samych drożdżach dostać dużo lepsze wrażenia smakowo-zapachowe ? Czy po meczu jest ktoś na forum? Poproszę o sugestie na temat powyższego postu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 każde piwo można zacierać dekokcyjnie ale czy będzie lepszy zapach ? Do tej pory myślałem że to dla większej efektywności i lepszego smaku ? Człowiek całe życie się uczy a i tak umiera głupi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się