waldy45 Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Hi, has anyone used this original yeast to make all grain grodziskie? If so, were the results good. I've brewed using kolsh yeast would be keen to try the original. http://www.fermentum-mobile.pl/en/portfolio-item/fm51/ Sent from my Nexus 7 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 I've made 2 beers using this yeast and the results were very good. Highly recommended yeast. You should make a starter because of the relatively small cell count in the vial. waldy45 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 It is fairly widely used with good results, but it isn't an essential component to make a good beer. If you can easily get it, it makes sense, but I wouldn't recommend trying to ship it to the U.S. for instance. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 (edytowane) +1, really nice yeast. Also take a look at Wayermann's oak smoked wheat malt for grodziskie if you haven't already. It provides great results when used as 100% of the grain bill. Edytowane 1 Czerwca 2016 przez Oskaliber waldy45 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniscalco Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 hi guys which is your feedback in terms of floculation for that yeast? Shall a lagering needed as its cousin GermanAle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Originally Grodziskie wasn't lagered, but it was clarified with isinglass. Today we are usually using gelatin instead which is widely available, easy to use and efficient. You might be interested in checking out this document: http://www.pspd.org.pl/uploads/grodziskie/grodziskie-redivivus-raport-1-eng.pdf Some things might look needlesly overcomplicated for today brewing, but you can find some interesting info there anyway. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniscalco Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 many thanks oskaliber for your comment, I have found your pdf some time ago and it's a great resource! I have never used gelatin or isinglass but I think that looking the bcjp guideline this should be mandatory to clean the final beer. Do you know if there is a place where to buy online the typical grodziskie glass? It has a very special design! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Gelatin is pretty easy to use. Get about half a glass of boiled water (so it's sterilized), wait until temperature drops below 90C (194F) (something wrong can happen to gelatin if you put it directly to near-boiling temperatures as far as I remember), put about 4-5 grams of gelatin per 20L (5~gal) to the water, stir with sterilized spoon and pour it in you beer (when it's done fermenting ofcourse, you can read in that pdf that they added isinglass when there still was some extract to drop, but I don't think that's a good idea in homebrew conditions). Then it is important to transfer your beer to temperature below 10C (50F). In room temperatures it takes much longer to clarify and sometimes weird things happens with gelatin which you don't want to happen. After that it should be clarified in 3-4 days. About the glass - the original grodziskie glass is not produced for quite a long time, you can sometimes get it from individual collectors in Poland. Although there is a new glass produced by Fortuna Brewery which has reactivated the original Grodzisk Brewery some time ago. You can get it in a set which looks like this, but I don't think you can buy it abroad, so the only way is to find some polish online beer shop which would be willing to send it abroad or to contact someone to do it for you. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniscalco Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 wow this set is amazing! Thanks for gelatine guideline Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się