Skocz do zawartości

Sweet Milk Stout


markus383

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :) 

Myśląc o warzeniu piwa zakupiłem sobie program BeerSmith 2. Pomyślałem, że jako pierwsze piwo jednak zrobię trochę trudniejsze piwo niż jeden słód, trochę chmielu i drożdżaki. Generalnie lubię piwa ciemne i też pomyślałem o takim na pierwszy raz. Co myślicie o przepisie z załącznika?

Lubię piwa słodkie, czekoladowe o niezbyt dużej goryczce. 

 

Pozdrawiam,

Mateusz.

Sweet Stout.pdf

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja w swoim sweet stoucie na 20l użyłem 500g laktozy i jak dla mnie, mógłby być jeszcze słodszy, więc w Twoim przypadku dałbym ok 400g. Chmiel na cichą jest zbędny, wręcz będzie przeszkadzał, bo głównym aromatem ma być paloność oraz czekolada.

Mój zasyp reprezentował się nastepująco (na 20l)

85% - pilzneński

10% - czekoladowy strzegom

5% - karmelowy Caraaroma.

 

Do chmielenia użyłem ok 50g Perle (4,4%) w szyszkach, tylko na goryczkę.

 

Jak dla mnie, piwo wyszło bardzo dobre, 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wróciłem do domu na jeden dzień(przed laptopa gdzie mam BeerSmitha) i wpisałem skorygowaną recepturę.

Chciałem uzyskać jeszcze mniej %. Tak około 5% albo jeszcze mniej. Niestety jak odejmuję słód pilzneński to spada także Plato, a tego znowu nie chcę, ponieważ wolałbym treściwsze piwo. Po zasymulowaniu dodania płatków owsianych wzrasta także %.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.