markus383 Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Witajcie Myśląc o warzeniu piwa zakupiłem sobie program BeerSmith 2. Pomyślałem, że jako pierwsze piwo jednak zrobię trochę trudniejsze piwo niż jeden słód, trochę chmielu i drożdżaki. Generalnie lubię piwa ciemne i też pomyślałem o takim na pierwszy raz. Co myślicie o przepisie z załącznika? Lubię piwa słodkie, czekoladowe o niezbyt dużej goryczce. Pozdrawiam, Mateusz. Sweet Stout.pdf xyzydor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 (edytowane) Ten vic na cichą to w jakim celu? Edytowane 31 Maja 2016 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omarcino Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Goryczkę masz średnią,jęczmienia palonego brak,laktozy za mało nawet jak na warkę 15 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Ja w swoim sweet stoucie na 20l użyłem 500g laktozy i jak dla mnie, mógłby być jeszcze słodszy, więc w Twoim przypadku dałbym ok 400g. Chmiel na cichą jest zbędny, wręcz będzie przeszkadzał, bo głównym aromatem ma być paloność oraz czekolada. Mój zasyp reprezentował się nastepująco (na 20l) 85% - pilzneński 10% - czekoladowy strzegom 5% - karmelowy Caraaroma. Do chmielenia użyłem ok 50g Perle (4,4%) w szyszkach, tylko na goryczkę. Jak dla mnie, piwo wyszło bardzo dobre, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Wróciłem do domu na jeden dzień(przed laptopa gdzie mam BeerSmitha) i wpisałem skorygowaną recepturę. Chciałem uzyskać jeszcze mniej %. Tak około 5% albo jeszcze mniej. Niestety jak odejmuję słód pilzneński to spada także Plato, a tego znowu nie chcę, ponieważ wolałbym treściwsze piwo. Po zasymulowaniu dodania płatków owsianych wzrasta także %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się