Modzik Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Witam. Pytanie jak w temacie. Próbował ktoś, czy ma to szansę powodzenia? GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 ale jak??? Chmiel musi się trochę jednak pogotować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Oj przecież to trolling, pierwszy post na nowym koncie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 czytając to miałem minę jak istota z avatara xcynix'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modzik Opublikowano 1 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 (edytowane) Żaden trolling, czy jak to tam nazywacie. Po prostu pytam, bo moze taka metoda cisnieniowa spowoduje, ze chmiel odda sporo aromatu.Glownie chodzi mi o aromat.Wiem ze nie mozna porownywac chmielu do kawy, ale przecież kawa z takiego ekspresu tez jest lepsza niz parzona. Po prostu szukam alternatywy... Proszę sie jeszcze nie nabijac z mojej wizji... Edytowane 1 Czerwca 2016 przez Modzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marval Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Wiesz co? Nie pytaj, a próbuj i daj znać jak smakowało Jakub M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 ale przecież kawa z takiego ekspresu tez jest lepsza niz parzona rzecz gustu, ja wolę z tygielka po turecku dość łatwo można zobaczyć różnicę między miękkim suszonym zielem, a twardymi palonymi ziarnami czy zastanawiałeś się czemu chmiel na aromat jest dawany w końcowej fazie gotowani, chmielenie whirpoolowe, a najlepsze efekty daje chyba jednak chmielenie na zimno ? swoją drogą jeśli chce się uzyskać aromat, a nie smak kawy też raczej niskie temperatury lepiej się sprawują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Witam. Pytanie jak w temacie. Próbował ktoś, czy ma to szansę powodzenia? Akurat od kilku dni parzę kawę w ekspresie przelewowym i w ramach eksperymentu może w sobotę wykonam kilkugramową herbatkę i dam znać. (Punkt na dobry początek) . Takiego pytania nie pamiętam a jeśli było to - link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Próbowałem i nie udało się. Chmiel (w granulacie) okazał się dla ekspresu zbyt wymagającym przeciwnikiem. Po zwilżeniu staje się słabo przepuszczalny i zapycha ekspres - słabo leci, a jeżeli zmniejszy się ilość chmielu do bardzo cienkiej warstwy to napar jest bardzo mętny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyzaku Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 (edytowane) Granulat składa się ze sporych elementów, wydaje mi się, że jego dodatkowe rozdrobnienie umożliwiłoby takie "zaparzenie". Dosyć ciekawy pomysł - przecież podczas takiego działania substancje aromatyczne nie mają gdzie odparować (jedynie po wlaniu do naczynia). Ale niewielki ilości płynu można schłodzić bardzo sprawnie. Pozostaje kwestia reakcji które przy okazji zachodzą - działamy tutaj wodą o temperaturze >100°C, więc mogą być inne wydajności izomeryzacji czy jakieś reakcje nieporządane. Któraś hamerykańska firma chwaliła się uzyskiwaniem takich aromatycznych ekstraktów - albo ciepłym powietrzem, albo parą - nie pamiętam. Kopyr nawet coś napomknął w którymś filmie. Strasznie zamknięte głowy na tym forum Edytowane 2 Czerwca 2016 przez Krzyzaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 albo ciepłym powietrzem, albo parą a może CO2? Granulat składa się ze sporych elementów dziwne, mój w takim razie musi gnić bo zazwyczaj wygląda prawie jak pył na dnie gara czy wiadra na goryczkę jakoś jeszcze by się dało ale na aromat nie widzę opcji, ile tego objętościowo trzeba by było dolać litr ? dwa ? wiem że gdy by nie eksperymenty to nic by się nie odkryło ale nie wiem czy jest sens wywarzać otwarte drzwi, myślę że jak by coś takiego dawało dobry efekt to już by ktoś wpadł na to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 myślę że jak by coś takiego dawało dobry efekt to już by ktoś wpadł na to W jaskiniach też mieli takie podejście adamsky i Gąska 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 myślę że jak by coś takiego dawało dobry efekt to już by ktoś wpadł na to W jaskiniach też mieli takie podejście Czemu wyrywasz z kontekstu i się czepiasz, przecież wcześniej napisałem wiem że gdy by nie eksperymenty to nic by się nie odkryło ale to nie jest nauka o kwarkach czy leptonach,fizyka kwantowa albo załamaniu czasoprzestrzeni, może jakiś list otwarty do środowiska naukowego trzeba by wystosować ? rozumiem że uważasz że to dobry pomysł i widzisz w nim szansę powodzenia ? mam nadzieję że w twoim poście to oznacza że mój wywód jest niepotrzebny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 Im dłużej siedzę w piwowarstwie, tym bardziej widzę jak rzeczy na które na początku kompletnie nie zwracałem uwagi mogą mieć duży wpływ na wyniki. Dlatego oduczyłem się pisać "to na pewno nie zadziała". Eksperymenty są zawsze fajnie widziane,a taki z uzyskaniem "esencji" z ekspresu - kto wie co się uzyska, a nóż coś fajnego;) Nie ma co hamować ludzkiej inwencji Marval 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 kto pyta tego swędzi http://www.ratebeer.com/forums/increasing-hop-utilization_38725.htm http://ift.confex.com/ift/2004/techprogram/paper_25787.htm "Maximum solubility of alpha acids in a pH 5.2 buffered aqueous solution was 90ppm. Hop isomerization kinetics examined over a broad range of temperatures showed a rate coefficient of 0.0153(1/sec) for atmospheric boiling conditions. At 70deg C, less than 10% of alpha acids were converted in a 90 minute boil. At 120deg C, only 30 minutes were required for 90% conversion, with subsequent loss of iso-alphas to degradation products following. Activation energy was determined to be 36.375 kJ per mole." oraz http://www.homebrewtalk.com/bittering-hops-in-15-minutes.html jednocześnie dodam iż na HBT byli tacy którzy gotowali brzeczkę w szybkowarach i jedni mówią że wszystko świetnie inni mówią że DMS i dziwne aromaty a jeszcze inni mówią że pierdykło i kuchnia do remontu bo brzeczka i chmiel zatkały zawór bezpieczeństwa .... prawda musi być jedna i nie koniecznie leży po środku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Ja również popieram inwencję twórczą w myśl próbowania nowych technik, urządzeń, surowców w celach piwowarstwa. Na pytanie w temacie można odpowiedzieć następującą, jeśli nie szkoda Ci pieniędzy na eksperymenty bo kto bogatemu zabroni/paczka chmielu to nie pieniądz/za hajs matki baluj (niepotrzebe skreślić) to zrób to i opisz co z tego wyszło. Natomiast jak masz 100g chmielu i zastanawiasz się jak go najlepiej użyć, to pójdź za radą doświadczonych piwowarów i zrób to zgodnie ze sztuką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 temat z działu humor a zrobiła się wojna Ekspresy ciśnieniowe nie parzą kawy we wrzątku bo to niekorzystnie wpływa na efekt. Temperatura zazwyczaj jest kolo 90 stopni , w najdroższych modelach wyposażonych w bojler to jest 92-93 stopnie a nawet najgorsze nie przekraczają 95. Jeśli ktoś bardzo się uprze to może ustawić spienianie mleka i przełączyć na parzenie ale w części modeli jest blokada i nie da się parzyć kawy zanim woda nie wystygnie do optymalnej wartości. Ekspresy ciśnieniowe działają bardzo źle albo wcale z kawą zmieloną zbyt drobno ponieważ to "ciśnienie" ubija drobinki w nieprzepuszczalną warstwę. Po to właśnie stosuje się młynki żarnowe że w odróżnieniu od udarowych mielą kawę równomiernie z minimalnym udziałem pyłu. Granulat chmielowy to w 100% taki pył A jak ktoś bardzo chce i poważnie traktuje temat to droga do własnych eksperymentów jak najbardziej jest otwarta. Dalej twierdze że ktoś chciał strollować ludzi i jak widać wyszło mu. To że napisał później "nie, przecież to poważne pytanie" nic nie zmienia. Co miał niby napisać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modzik Opublikowano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 (edytowane) Nie mialem tego na celu. Grzecznie zapytalem. Po co sie doszukiwac drugiego dna - "trollowania". "Kto pyta nie błądzi"... Edytowane 3 Czerwca 2016 przez Modzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyzaku Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 Ludzie tu używają tyle granulatu i naprawdę nie widzą, że to są spore elementy? Weźcie parę granulek i wrzuccie do wody. Nie wiedziałem, że ekspresy parzą taką temperaturą, mój błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2016 weź łyżeczkę wody i połóż na niej dużą granulkę chmielu, rozetrzyj to na białej kartce papieru i zrób zdjęcie tych dużych kawałków bo ja używam innego chyba kawa ma tak jak by bryłki 3D a z chmielu masz płaskie kawałki i miękkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się