Kamyk1337 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Ponad tydzień temu w sobotę zacząłem ważyć piwo z brewkita (https://www.piwnykra...awa-3,4-kg/249_ czyli imperial IPĘ. Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją, BLG wyjściowe z tego co pamietam początkowe BLG po wymieszaniu wszystkiego i dodaniu droższy wynosiło 15.Brzeczka fajnie ruszyła, po kilku godzinach zaczęło bulgotać i tak przez 2-3 dni, niestety od wtedy cisza, nic się nie dzieje, nie otwierałem jeszcze bo nie chce zrobić czegoś źle przed poradzeniem sie u osób bardziej doświadczonych. Jakieś rady?Co zrobiłem:Woda przegotowana. Beczka plastikowa zdezynfekowana porządnie pirosiarczynem sodu (jak i cały sprzęt używany w trakcie (cukromierz/mieszadło, etc). Do wody dodałem po wcześniejszym zagotowaniu zawartość puszek (czyli brewkit) a także słodowy Jasny (https://www.piwnykra...-WES-1,7-kg/477) Całość ostudziłem do około 26 stopni i dodałem, wcześniej rozpuszczone w wodzie (bez mieszania) drożdze dodane do zestawu (niestety trochę się przeliczyłem jeśli chodzi o czas studzenia, zatem zamiast 30 minut w wodzie w szklance spędziły ponad 3 godziny, lecz przykryłem je - nie wiem czy to może mieć znaczenie). Całość pożądnie wymieszałem, zmierzyłem BLG (jak wcześniej pisałem - 15) i odstawiłem w ciemne miejsce w pokoju w temperaturze 20 stopni.Tydzień temu sprawdzalem w temp 20 stopni, dzisiaj znowu i cały czas ten sam wynik - 7 BLG. Czuć drożdze, ale nie super mocno, trzeba się nachylić.Brzeczkę nastawiłem już 5 i pół tygodnia temu, jakieś rady? Dosypywać drożdzy? Ile i jakie? Rozlewać do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 (edytowane) Ponad tydzień temu w sobotę zacząłem ważyć piwo z brewkita Już zważyłeś? Jaką ma masę? Jak na brewkit to słabo odfermentowało dość. Natleniłeś/napowietrzyłeś brzeczkę przed zadaniem drożdży? Ogólnie do za ciepłej brzeczki dodałeś drożdże i trochę była za wysoka temp. fermentacji, stąd szybko skończyło pracę. Jak nie natleniłeś to możesz jeszcze spróbować pobujać fermentorem. Powinno coś się mimo wszystko zadziać. Wiesz jakie to drożdże tam były w zestawie? Edit: zatem zamiast 30 minut w wodzie w szklance spędziły ponad 3 godziny Jest jeszcze opcja, że część drożdży się po prostu utopiła, stąd niskie odfermentowanie. Edytowane 1 Czerwca 2016 przez Pindin Marval 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Jest jeszcze opcja, że część drożdży się po prostu utopiła, stąd niskie odfermentowanie. Pierwsze słyszę, (czytam) o utopieniu drożdży. Może coś więcej napiszesz na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marval Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 hmm... ja swoje US-05 "topiłem" przez ok 4h i dzisiaj mija 11 dzień burzliwej i ciągle "bulka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Za wysoka temperatura fermentacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marval Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Za wysoka temperatura fermentacji... U mnie? Fermentor stał w temperaturze 18 stopni, fermentacja podniosła do 20, teraz dałem w cieplejsze miejsce na ostatni dzień żeby dofermentowało w 23 stopniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Pierwsze słyszę, (czytam) o utopieniu drożdży. Może coś więcej napiszesz na ten temat? No bo drożdże to nie ryby są. - Żartowałem z tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 czekaj,czekaj dałeś to z zestawu 3,4 kg i do tego jeszcze 1,7 kg ekstraktu ? sprawdzałeś czy na wodzie pokazuje 0 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 No bo drożdże to nie ryby są. - Żartowałem z tym. Żart dość zgodny z prawdą, drożdże nie powinny być zbyt długo uwadniane - po tym, jak już się odpowiednio nawodnią, drożdże bez pokarmu zaczynają powoli zdychać, więc najlepiej nie przedłużać czasu uwadniania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się